SAĞLIK & YAŞAM

Beyin kanaması: Hayatı tehdit eden ciddi bir durum

Beyin kanaması, beyin dokusu içine veya çevresindeki boşluklara kan sızması sonucu meydana gelen ve acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir sağlık sorunudur.

Beyin kanaması, beynin normal fonksiyonlarını bozarak kalıcı hasara, sakatlığa ve hatta ölüme yol açabilen bir inme türüdür. Kanama, beyin hücrelerine oksijen ve besin gitmesini engellerken, biriken kan da beyin içindeki basıncı artırarak daha fazla hasara neden olabilir.

Beyin kanamasında ne yapmalı?

Beyin kanaması, zamanında ve doğru müdahale hayati önem taşıyan bir acil durumdur. Eğer birinde veya kendinizde beyin kanaması belirtileri fark ederseniz, derhal 112 Acil Servis aranmalıdır. Belirtileri olan kişi hareket ettirilmemeli ve sakin tutulmaya çalışılmalıdır. Hastanede, beyin kanamasının nedenini ve yerini belirlemek için bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG) gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır. Tedavi, kanamanın nedenine, büyüklüğüne ve hastanın genel durumuna göre değişir ve ilaç tedavisi, cerrahi müdahale veya her ikisini de içerebilir.

Beyin kanaması riskini azaltmak için yüksek tansiyonun kontrol altında tutulması, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmesi, kafa travmalarından korunulması ve doktor kontrolünde kan sulandırıcı ilaçların kullanılması önemlidir.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }