Bakanlığın yeni başlattığı projeyi Tepebaşı Belediyesi 10 yıl önce yaptı!

14 Mayıs seçimlerine hızla yaklaşırken, yoğun siyasi gündem içerisinde bazı önemli konulara açıkçası pek değinemiyoruz.

Buradan hareketle, bugünlük siyasete ara verip, uzun süredir notlarımda yer alan dikkat çekici bir projeyi aktarmak istiyorum.

*

Aslında Eskişehirliler o projeden haberdarlar, zira on binlerce aileye doğrudan dokunan bir proje.Öyle de olsa, detaylarını, son dönemde deprem bölgesinde hangi çalışmalara imza atıldığını aktarmakta fayda görüyorum.Ki örnek teşkil etsin…

*

Şirintepe Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği!

*

Tepebaşı Belediyesi tarafından Başkan Ahmet Ataç öncülüğünde 2013 yılında‘sıfır çürük’ sloganıyla hayata geçirilen bir proje bu. 4- 14 yaş arasındaki çocuklar hiçbir koşul aranmaksızın ve tamamen ücretsiz olarak faydalanabiliyorlar. Diş çekimi, dolgu, florlama, acil müdahale ve ileri tedavi için yönlendirme hizmetleri veriliyor. Ve bakın, şimdi söyleyeceğim çok önemli: Bu poliklinikte, ağız ve diş sağlığı hizmeti veren neredeyse hiçbir özel ya da kamu kurumunda olmayan bir hizmet var. Poliklinikte yer alan bir psikolog, çocukların diş tedavisi ve diş hekimi korkusunu azaltmaya yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra daha farklı psikolojik desteğe ihtiyaç duyan çocuklar ve aileleri ile de ilgileniyor.

*

Bu poliklinikte eksik olan hiçbir şey yok. Uzman sağlık çalışanı kadrosunun yanında 6 tedavi ünitesi yer alıyor. 50 kişilik eğitim salonunu da içerisinde barındıran poliklinik, panoramik ve RVG röntgen cihazlarıyla donatılmış durumda.

Hepsini anladık da,50 kişilik eğitim salonu neden var diye sorabilirsiniz. Yine psikolog hizmetinde olduğu gibi çoğu yerde bulunmayan bir hizmet veriliyor bu salonda. Uzman isimler, ağız -diş sağlığı, diş kontrolleri, diş fırçalamanın önemi ve çocuklarda sağlıklı beslenme konularında eğitim veriyorlar.

*

Peki, poliklinik nasıl işliyor?

Tepebaşı Belediyesi, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzalamış. Protokol kapsamında, Tepebaşı ilçesinde bulunan tüm okullarda 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin ağız ve diş taramaları yapılıyor.Tarama günü öğrenciler, görevli personel ve öğretmenleri eşliğinde okullarından alınarak güvenli bir biçimde polikliniğe getiriliyorlar ve tarama bitiminde tekrar okullarına bırakılıyorlar. Bu noktada bir dip not düşmek isterim. Yukarıda ifade etmiştim, polikliniğe gelen çocuklara ağız ve diş sağlığı konularında eğitimler ile psikolojik destek veriliyor. Bunun yanı poliklinikte bir de oyun alanı bulunuyor. Amaç, çocukların korkularını azaltmak ve bekleme sırasında keyifli vakit geçirmelerini sağlamak.

Beri yandan, bireysel olarak ulaşıp hizmet almak isteyen vatandaşların çocuklarına da ücretsiz olarak yardım ediliyor. Faydalanmak isteyenler için polikliniğin adresini ve telefon numarasını buraya bırakıyorum: Şirintepe Mahallesi, Alınca Caddesi, No:5.-0 (222) 320 88 10.

*

65 BİN ÇOCUK HİZMET ALMIŞ

Şimdi gelelimrakamsal verilere… Aktaracağım veriler, polikliniğin ne kadar geniş çerçevede işlediğini gözler önüne seriyor. 2022 Mayıs ayı verilerine göre, 2013 yılından bu yana kadar taramadan geçen çocuk sayısı 65 bin 456’ya, sorun tespit edilen ve tedavisi yapılan çocuk sayısı ise 32 bin 183’e ulaşmış. Ayrıca 15 bin 756 çocuğa da florlama yapılmış. Poliklinikte bin 822 çocuğa 4 bin 201 kere psikolojik destek sunulmuş. 25 bin 282 çocuğa ise eğitim verilmiş. Bu rakamlar, 10 ay öncesinin rakamları. Doğal olarak hizmet verilen çocuk sayısı daha da arttı.

*

SAĞLIK BAKANLIĞI BELEDİYEYİ ÖRNEK ALDI

Ücretsiz olarak hizmet veren bu merkezden Türkiye’de yalnız ve yalnız dört tane var. Bir tanesi de Eskişehir’de. Bu proje öyle önemli bir proje ki, özellikle Tepebaşı Belediyesi’nin uygulamasını gören Sağlık Bakanlığı, 0-12 yaş grubu çocuklar için koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin güçlendirilmesi amacıyla pilot uygulama başlattı. Bu kapsamda ‘Aile Diş Hekimliği’ modelini Eskişehir, Kırşehir ve Karabük’te pilot uygulama olarak gerçekleştirecek. Bakanlık bu konunun önemini kavramakta her ne kadar geç kalsa da, -bakın Tepebaşı Belediyesi 10 yıl önce başlamış- atılan adımı oldukça olumlu buluyorum. Umuyorum bakanlığın bu uygulaması başarıya ulaşır ve yurt geneline yayılır.

*

10 YILLIK DENEYİM DEPREM BÖLGESİNDE

Bu noktada10 yıllık deneyim, deprem felaketinin ardından öyle anlamlı bir işe imza attı ki. Tepebaşı Belediyesi öncülüğünde, deprem bölgesine gönderilmek üzere Mobil Diş Kliniği aracı hazırlandı. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Türk Dişhekimleri Birliği, Eskişehir Diş Hekimleri Odası ve Diş Malzemeleri Sanayicileri ve İşadamları Derneği de ciddi destek verdi. Bununla beraber araç, Hatay’ın Samandağ ilçesinde devlet hastanesi bahçesinde hizmet vermeye başladı. Diş hekimi olan Başkan Ahmet Ataç daSamandağ’a giderek Mobil Diş Kliniği aracına hizmet almak üzere gelen depremzedelerin dişlerini bizzat tedavi etti.

*

Yazımı sonlandırırken şunu söylemek isterim. Sağlık Bakanlığı’nın bile önemine yeni vardığı ağız ve diş sağlığı bilinci, özellikle küçük yaşlarda aşılanabiliyor. Ve uzmanların söylediğine göre diş dediğimiz şey öyle önemli bir şey ki, bir çürük, vücudumuzun pek çok alanında olumsuz etkilere sebep oluyor, ruh sağlığımızı dahi bozuyor. O nedenle Tepebaşı Belediyesi’nin 10 yıl önce başlattığı bu uygulama, Eskişehir’de 65 bin çocuğu kurtarmış ve kurtarmaya da devam ediyor. Söz konusu uygulamanın ücretsiz olması da ayrı önem taşıyor. Malum, diş tedavisi meşakkatli ve pahalı bir iş. Öte yandan çocuklara psikolojik destek, eğitim faaliyetleri ve eğlenceli vakit geçirilebilecek bir ortamın sunuluyor olması da bahse konu polikliniği ayrıcalıklı kılıyor.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }