Sempozyumun açılışına Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Ayşen Gürcan, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, Eskişehir Vali Yardımcısı Dr. Hasan Çiçek, Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fuat Güllüpınar, Anadolu Üniversitesi Genel Sekreteri Süleyman Ekşi, Genel Sekreter Yardımcısı Abdurrahman Şafak, sempozyuma katılan kurum ve üniversitelerin konuşmacıları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katılım gösterdi.
Milletvekili Prof. Dr. Gürcan: “Eğitimli kesimin doğurganlık oranı düşük; bu, gelecek neslin niteliğini tehdit ediyor”
Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Ayşen Gürcan şunları söyledi: “Anadolu Üniversitesi, ailemin kurulduğu yer; burada akademik hayatıma başladım. 2006’ya kadar Eğitim Fakültesinde öğretim üyeliği yaptım, sosyal bilimler ve ileri istatistik üzerine uzmanlaştım. Ankara’da Aile ve Sosyal Araştırma Genel Müdürü olarak görev aldım. TÜİK’te 12 bin 400 haneyi kapsayan, 24 bin 647 kişiyle yürüttüğümüz araştırmada bizzat veri analizi yaptım. 17 saha araştırması yürüttük. 2008’de doğurganlık oranındaki düşüşü fark ederek bakanlığa kapsamlı bir dosya sunduk. Nüfusun yaşlanmasıyla ters piramit oluşuyor; bu, sosyal politikaları tehdit ediyor. Yaşlıların yüzde 54’ü çocuğunun yanında yaşamak istiyor, sadece %10’u huzurevi istiyor, bu da altyapının yetersiz kalacağını gösteriyor. Refah arttıkça bireyselleşme artıyor bu durum da nüfus niteliğini de etkiliyor. Eğitimli kesimin doğurganlık oranı düşük. Dolayısıyla bu durum da gelecek neslin niteliğini tehdit ediyor. Üniversiteler, bu sorunlara çözüm üretmede öncü olmalı; aile yılı kapsamında sempozyumumuz bu açıdan çok değerli. Benim için tüm kariyerlerimin üstünde olan şey ise annelik; çocuklarla hayatı öğrenmek, en kıymetli deneyimimdi.
Rektör Prof. Dr. Adıgüzel: “Anadolu Üniversitesi olarak, aile konulu bilimsel araştırmaları destekleyeceğimizi duyuruyoruz”
“2025 yılı, Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle “Aile Yılı” ilan edildi. Bu kapsamda Anadolu Üniversitesi olarak aileye dair akademik çalışmaları, mevcut durumu ve geleceğe dair öngörüleri tartışacağımız bir sempozyum düzenledik.” diyerek sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel şunları söyledi: “Aile sempozyumunu, eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız, hocamız Sayın Ayşen Gürcan ile başlatmak bizler için çok anlamlı. Kendisinin aile konusunda düşünsel üretim yapan, yön veren bir isim olarak aramızda olması kıymetli. Aileyi konuşmak benim için hem kolay hem zor; zira ben de bu üniversitede, 30 yılı aşkın süredir birlikte olduğum eşimle ailemi kurdum. 9 çocuklu, eğitimsiz ama irfan sahibi bir anne babanın evladı olarak, eğitimi merkeze alan bir aileden geldim. Bugün, çocuklarımızı aile çatısı altında nasıl tutabileceğimizi sorguluyoruz. Sosyoloji bölümüyle düzenlediğimiz bu sempozyumda, bireysel örneklerin toplumsal karşılıklarını tartışacağız. Türkiye hızla yaşlanıyor, doğurganlık oranı 1.43'e geriledi; bu, ciddi bir dönüşümün habercisi. Anadolu Üniversitesi olarak, aile konulu bilimsel araştırmaları destekleyeceğimizi duyuruyoruz. Aileden kopmak mümkün değil; aile bağı doğduğumuz anda başlar ve yaşam boyu sürer. Katılımınız için hepinize teşekkür ederim.”
Dekan Prof. Dr. Güllüpınar: “Anadolu Üniversitesi, toplumsal katkıyı önemseyen ve bu tür meseleler üzerine politika geliştirme perspektifi olan bir üniversite”
Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fuat Güllüpınar ise fakülte olarak düzenledikleri Aile Sempozyumu hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Güllüpınar; “Bu yıl hem Aile Yılı olması hem de 16-21 Mayıs Aile Haftası dolayısıyla Anadolu Üniversitesi olarak toplumsal katkı perspektifini önemsediğimiz için aile meselelerini çok boyutlu bir şekilde ele almak istedik. Sempozyumda, ailenin demografik dönüşümü, aile-çocuk ilişkileri, toplumun geleceğinde karşılaşabileceği demografik sınırlılıklar, dijital teknolojinin aile üzerindeki etkileri, yaşam kalitesini belirleyen ekonomik unsurlar ve refah devletinin aileyi yeniden şekillendirme süreçleri gibi konulara odaklanacağız. Alanında uzman, farklı üniversitelerden çok kıymetli hocalarımız burada olacak ve aileyi, köklü bir kurum olarak çeşitli yönleriyle değerlendirecekler. Anadolu Üniversitesi, toplumsal katkıyı önemseyen ve bu tür meseleler üzerine politika geliştirme perspektifi olan bir üniversite. Bu etkinliği de bu kapsamda değerlendirmek mümkün.”
Alanında uzman konukların katılımıyla aile konusu derinlemesine ele alındı
Moderatörlüğünü Polis Akademisi Başkanlığı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seda Öz Yıldız’ın yaptığı sempozyumun birinci oturumunda “Türkiye’de Demografik Dönüşüm ve Aile: Mevcut Durum ve Gelecek” konu başlığı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sutay Yavuz tarafından, “Ailenin Yaşlılık Halleri” konu başlığı Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Canatan tarafından, “Aileyi Etkileyen Yeni Dinamikler” konusu İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Koçak tarafından, “Türkiye’de Kadın İstihdamı ve Çocuk Bakım Modelleri” konusu Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Burcu Uğur tarafından ele alındı. Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Yaprak Civelek’in moderatörlüğünde ge