TÜRKİYE

AKÜ'de “Dijital Bağımlılık ve Etkileri” Paneli Düzenlendi

Afyonkarahisar Valiliği himayelerinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörlüğü, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) ve Yeşilay Afyonkarahisar Şubesinin iş birliğiyle “Dijital Bağımlılık ve Etkileri” temalı panel gerçekleştirildi.

M. Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezi Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele; Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, AKÜ Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Yeşilay Afyonkarahisar Bilim Kurulu Üyesi Opr. Dr. Burhan Selim Yiğitbaşı, Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürü Miraç Sünnetci, Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Dr. Serhat Korkmaz, Yeşilay Afyonkarahisar Şube Başkanı Arif Kavas, Yeşilay Genel Merkezi Klinik Psikoloğu Süreyya Kitapçıoğlu ile birlikte sivil toplum kuruluşları, kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

“Dijital bağımlılık, çocuklarımız ve gençlerimiz arasında hızla yayılıyor”

Panelin açış konuşmasını yapan Yeşilay Afyonkarahisar Şube Başkanı Arif Kavas, dijitalleşmenin hayatın her alanına nüfus ettiği bir çağda yaşanıldığını söyledi. Kavas, “Teknoloji, bizlere büyük kolaylıklar sağlamakla birlikte, bilinçsiz ve kontrolsüz kullanım neticesinde bireysel ve toplumsal sorunlara da yol açabiliyor. Özellikle çocuklarımız ve gençlerimiz arasında hızla yayılan dijital bağımlılık artık sadece bireysel bir mesele değil, aynı zamanda toplumsal bir risk haline gelmiştir. Yeşilay olarak bizler, bağımlılıkla her alanda mücadele ederken, çağın getirdiği yeni tehditlere de dikkat çekmeyi ve bu konularda toplumsal farkındalık oluşturmayı görebiliyoruz” diye konuştu.

“Madde bağımlılığından daha fazla dijital bağımlılığa doğru evrilen bir süreçteyiz”

Açış konuşmasının ardından moderatörlüğünü Yeşilay Afyonkarahisar Bilim Kurulu Üyesi Opr. Dr. Burhan Selim Yiğitbaşı’nın yaptığı, konuşmacı olarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş ve Yeşilay Genel Merkez Klinik Psikolog Süreyya Kitapçıoğlu’nun yer aldığı “Dijital Bağımlılık ve Etkileri” paneline geçildi. Panelin açış konuşmasını yapan moderatör Opr. Dr. Burhan Selim Yiğitbaşı, haşhaş bitkisinden bahsederek bağımlılıkların değiştiğini ifade etti. Yiğitbaşı, “Haşhaş, afyon bitkisi sonradan Afyon şehrimize ismini veren bitki. Bu bitkinin en önemli faydası ağrı kesici olması. Bir ortopedi doktoru olarak  büyük ameliyatlarda ve aynı zamanda kanser hastalığında halen daha en etkin kullandığımız ilaç. Afyon’un her ilaç gibi yan etkisi de var, o da bir uyuşturucu. Alkol bağımlılığının tedavisi ile ilgili ilgili tedavi merkezler var. Buralarda da psikolog arkadaşlar tedaviler veriyor. Günümüzde tedaviye yeni insanlar geliyor. Madde bağımlılığından daha fazla dijital bağımlılığa doğru evrilen bir sürece gelmiş olduk” dedi.

“Dezenformasyon, beşinci kol faaliyeti”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş ise dezenformasyon teriminin yeni bir kavram olduğunu kaydetti. Kardaş, “Yalan aslında dezenformasyonun adı ama daha sistematik olanı, daha kasıtlı olanı, daha planlı olanı, programlı olanından bahsediyoruz. Dezenformasyon, özellikle toplumları, milletleri, devletleri bir şekilde yıpratmak için kullanılan bir araç olarak tasarlanmış. Dezenformasyon günümüzde daha dijital bir alana kaymış durumda ki bu dijital alan üzerinden dezenformasyonu bir silah, bir araç ve bir saldırı alanı olarak, bir propaganda alanı olarak ama esasen bir beşinci kol faaliyeti diye düşünebilirsiniz. Dezenformasyon ülkeleri ve devletleri yıpratmak, onları bir şekilde işgale ve etkiye hazır hale getirmek için kullanılan bir yöntemdir” ifadelerini kullandı.

Dezenformasyonla mücadelede toplum ile devletin beraber mücadele etmesi gerektiğini belirten Kardaş, “Özellikle dezenformasyon kampanyalarında uluslararası istihbarat gruplarının yapılarının çok fazla parmağı var. Yapay zeka ile bu artık telefonlarımıza kadar geldi. Bu yüzden dezenformasyonla mücadele sadece Türkiye içinde değil, dünyanın her yeri için bir milli güvenlik meselesi, bir ulusal güvenlik meselesi aynı zamanda. Bununla mücadele etmek sadece devletin yapabileceği ve başarabileceği bir şey değil. Yasalar, bir çerçeve alıp da belirleyecektir. Burada en büyük iş bize düşüyor. Bu meselede de sizin, çevrenizin, çocuklarınızın, eşinizin, dostunuzun çok büyük bir farkındalığa sahip olması lazım” dedi.

Dikkat dağınıklığının nedeni; dijital bağımlılık

Yeşilay Genel Merkez Klinik Psikolog Süreyya Kitapçıoğlu ise konuşmasında son 10 yılda dikkat dağınıklığının artmasının en büyük nedeninin dijital bağımlılık olduğunu belirtti. Kitapçıoğlu, “Son 10 yılda dikkat eksikliği vakalarının ya da dikkat eksikliğiyle ilgili zorlukların bu kadar artmasının ana noktalarından biri de ekran bağımlılığı. Şu an herhangi birimiz çok uzun süreli videoları izleyemiyoruz. Kısa kısa görüntülerin aktığı ‘shorts’ videolar çıktı. Uzun süre ekran karşısında duramıyoruz” diye konuştu.

Panel, soru cevap bölümün ardından Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz’un plaket takdimi ile sona erdi.

Panel öncesi, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AKÜ’nün Kurucu Rektörü Prof. Dr. Merhum Şehabettin Yiğitbaşı’nın resminin bulunduğu seramik eseri Yeşilay Afyonkarahisar Bilim Kurulu Üyesi Opr. Dr. Burhan Selim Yiğitbaşı’na takdim etti. Eser, Seramik Sanatçısı Sadettin Aygün’ün “Afyon Hatırası” kişisel seramik sergisinde de yer almıştı.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }