Yaşanan sorunlar ve artan kağıt krizi karşısında basının içinde bulunduğu durumun ayrıntılı profilini çıkaran CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, kağıt krizi karşısında acil çözüm bulunmazsa gazete ve kitap okumanın lüks hale geleceğini söyledi. Çakırözer, “Ulusal basından, yerel basına dergilerden yayınevlerine kadar etkisini iyiden iyiye hissettiren kâğıt sorunu artık memleket meselesi haline geldi. Bu sorun sadece basının sorunu değil, herkesin sorunudur. Hükümet giderek derinleşen bu krize ses vermelidir. Gazete ve kitap için kağıt üretimi stratejik öncelikli sektör olmalıdır” dedi.

Kağıt sektörünün dışa bağımlı olan Türkiye’de Euro ve Doların artması sonucu özellikle gazete, yayınevleri ve kağıdın kullanıldığı diğer sektörler krizle karşı karşıya. Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş ile Meclis’te ortak basın açıklaması düzenleyen CHP’nin gazeteci Milletvekili Utku Çakırözer, döviz kuru karşısında artan kağıt fiyatları nedeniyle basın sektöründe yaşanan sıkıntıların had safhaya ulaştığını söyledi. Sorunların çözümüne ilişkin hazırladığı Araştırma Önergesi’ni Meclis Başkanlığı’na sunduğunu belirten Çakırözer, Cumhurbaşkanı ve Bakanlara acil önlemler alınması, yurttaşlara da gazete ve dergilerine sahip çıkması çağrısında bulundu.

Çakırözer, gazeteci kökenli tutuklu milletvekilleri Enis Berberoğlu, Eren Erdem ve tüm gazetecilere özgürlük isterken, artan kağıt fiyatları karşısında acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

MEMLEKET MESELESİ OLDU

Kağıt meselesinin memleket meselesi haline geldiğinin altını çizen Çakırözer, “Soruşturmalar, tutukluluklar, yargılamalar, cezalar haber yapan gazetecileri zor durumda bırakırken, ortaya çıkan kağıt krizi bu sıkıntılara yenilerini ekledi. Ulusal basından, yerel basına dergilerden yayınevlerine, okul kitaplarına kadar etkisini hissettiren kâğıt sorunu bir memleket meselesi haline geldi. Bu sorun sadece basının sorunu değil kâğıt sorunu herkesin sorunudur ve acil çözümler üretilmelidir” dedi.

KAĞIDIN FİYATI YÜZDE YÜZ ARTTI

Kağıt sanayisine vurulan en büyük darbelerden birinin SEKA’nın özelleştirilmesi olduğunu hatırlatan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “ 6 ay kadar önce kâğıdın tonunu 700 dolara alan gazeteler bunun karşılığında 2660 TL öderken, bugün aynı kâğıdın tonunu 850 dolara yani 5525 TL’ye alabilmekteler. Hem kâğıda yapılan zam hem de döviz kurlarındaki artış nedeniyle en önemli hammaddemiz olan kâğıdın fiyatı 6 ay öncesine göre yüzde 100’ün üstünde artmış durumdadır. Bu rakamlar peşin ödemeler için geçerlidir. Bir de kâğıdı 3-4 ay vade ile almak istiyorsanız bu rakamları yüzde 4 oranında da arttırmanız gerekmektedir. Bir ton kağıt ile sadece 14 bin adet gazete baskısı yaptığınızı düşünürseniz gazetelerin yaşadığı ekonomik sıkıntıyı anlamak daha kolay olacaktır” dedi.

GAZETELER ZAMLANDI, SAYFA SAYILARI AZALDI

Yaşanan durumu örneklerle sıralayan Durmuş ve Çakırözer,“Aydınlık Gazetesi bayram boyunca çıkmadı, yayınına 3 gün ara verdi. Sözcü Gazetesi bir ekini kapattı. Milli Gazete sayfa sayısını 16’ya düşürdü. Dünya Gazetesi 3.75 tl olan fiyatını 4.25 tl’ye, Sözcü Gazetesi 1.25 tl olan fiyatını 1.75 tl’ye, Birgün ve Cumhuriyet gazeteleri de 2 lira olan fiyatlarını 2.50 tl’ye çıkardı. Aktüel Arkeoloji Dergisi basımını ileri bir tarihe erteledi. Uykusuz Dergisi fiyatını 1 tl artırarak 5 tl’ye çıkarırken, Leman Dergisi ise dergiyi cep boyunda çıkarma kararı aldı. Aynı şekilde İzmir’de maliyet artışlarına daha fazla dayanamayan 7 yerel basın kuruluşu Pazar günleri çıkmama kararı aldı. Yeni Bakış, Ege Telgraf, Dokuz Eylül, Haber Ekspress, İlkses, Ticaret ve Yenigün gazetelerinin yönetim kademelerinde mali külfetten kurtulmak için 4 gün gazete çıkarmama yoluna gitti. Aydın’da 14 yıldır günlük yayımlanan Özgür Ses Gazetesi haftalık çıkma kararı aldı. Adana’da zaten düşük olan yerel gazete satışlarının daha da azaltıldığı dile getirilmekte” diye konuştu.

BİK İLAN FİYATLARINI ARTTIRMALI

Durmuş ve Çakırözer, “Basın İlan Kurumu ilan fiyatlarında artış yapmalı ve artış yaparken kağıdın artan maliyetini de dikkate almalıdır. İstanbul için 5000 adet, Ankara ve İzmir için 3000 adet ve diğer iller için belirlenen 300 adet zorunlu satış miktarı düşürülerek, gazetelerin basım yükünün hafifletilmesi gibi hayati tedbirler devreye sokulmalıdır” dediler.