Toplantının gündemi, iş dünyası için yeşil pasaport ve süresinin uzatılması, İngiltere’nin AB’den ayrılma süreci ve sonuçları ile Gümrük Birliği Anlaşması oluşturdu.

Çok sayıda sanayici ve iş insanının katıldığı toplantıda konuşan ESO Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, öncelikli olarak Suriye’ye yapılan Barış Pınarı Harekâtı’nın başarı ile sonuçlanmasını ve Türk askerinin muvaffakiyetleri ile memleketine dönmeleri temennisinde bulundu. Konuşmasında, Türkiye’nin üretim stratejilerinin inşaattan sanayiye doğru kaymaya başladığını söyleyen Kesikbaş, “Daha fazla üretim daha fazla ihracat odak noktamız. Ama ihracat hadi yapalım demekle de olmuyor. Çevremize bakınca bizim stratejik hedeflerimiz Avrupa bölgesi. Özellikle Orta Doğu’da yaşanan sıkıntılardan dolayı bu bölgelere ihracat pek mümkün olmuyor. Avrupa Birliği ülkelerine gittiğimiz zaman da Türkiye ile ilgili bir algı sorunun olduğunu görüyoruz ve devletimizden Türkiye’nin tanıtımı ve Avrupa’daki Türkiye algısının değiştirilmesi konusunda çalışmalar istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

SERBEST DOLAŞIM ÖNEMLİ

 

ETO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Güler ise toplantıda yaptığı değerlendirmede yeşil pasaport süresinin uzatılması gerektiği ve sanayici ile tüccarların ticaret yüklerini artırmaları için serbest dolaşım hakkına sahip olmaları gerektiğinin altını çizdi. Güler, “Yeşil pasaport haricinde şu an da gündemde olan İngiltere’nin AB’den çıkması durumunda bizler nasıl etkileneceğiz diye sormak istiyorum, öyle ki; dış ticaret fazlası vermiş olduğumuz tek ülke İngiltere. Eğer bir ayrılık olursa ne olacak, biz nasıl bir yol izleyeceğiz?” şeklinde soruları Bakan Kaymakcı’ya iletti.

 

GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLENMELİ

 

Toplantıda konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı, Avrupa Birliği Başkanı ve Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Gümrük Birliği anlaşmasına değindi. Bu kapsamda konuşan Kaymakcı, “Şu an bizim Suriye’nin kuzeyinde yapılan harekâtı anlamayan ülkelerin, kişilerin bunları görmesi, anlaması lazım. Bu nedenle dış işleri, büyükelçilerimiz bu güveni sağlamaya çalışıyor. Güven sağlandıktan sonra iş dünyamız için yapacağımız çok işimiz var. Biliyorsunuz ki Gümrük Birliği’nin oluşturduğu 3 sorun var. Yapılan anlaşmalara dâhil edilmemiz gerekiyor. Serbest ticaret anlaşması diğer ülkeler ile yapılıyor piyasamıza bu ülkelerden ürün giriyor ama biz o ülkeye ürünümüzü dâhil edemiyoruz çünkü serbest ticaret anlaşmasında AB’de olmadığımız için dâhil edilmiyoruz. Dolaşım problemimiz var. Gümrük birliği güncellemesi yapmamız lazım ve bu 3 konuyu düzeltmemiz lazım. Şuan sadece sanayi ve işlenmiş tarım ürünlerinde anlaşmamız var. Güncellenmiş bir Gümrük Birliği’nin nasıl bir anlaşma olacağı müzakereleri uzun yıllar sürecek ancak AB’nin bu müzakereye başlamıyor olması ne Türkiye’ye ne AB’ye hiçbir faydası yok. Bizim güncellemenin istihdam, etkileşim, iletişim demek olduğunu göstermemiz lazım” dedi.

İngiltere’nin AB’den olası çıkma durumlarını değerlendiren Kaymakcı, şunları söyledi; “Eğer mevcut çekilme anlaşması ile çıkarsa 2020 yılı sonuna kadar bir sıkıntımız yok. 2020 sonundan sonra AB ile İngiltere yeni ticari anlaşmasını müzakere etmek zorunda. Bizim yararımıza olan şey ise İngiltere’nin Gümrük Birliği’ne bağlı kalmasıdır”