2017 yılı içinde 2 bin 225 yeni iş yerinin açıldığını ve bin 608 işletmenin kapandığını ve ya devredildiğini belirten Birsen, yeni açılan iş yerlerinin çoğunlukla genç esnaflar olduğunu vurguladı. Yoğunlukla bakkal, lokanta, tekel bayi, cafe, cafeterya, erkek ve kadın kuaförleri gibi hizmet sektörlerinde yeni dükkanlar açıldığını ifade eden Birsen,‘‘ Kapanan işletmeleri değerlendirdiğimiz de ise kapanan işletmelerin başında Nakliyeci-Kamyoncu Esnafının geldiğini  Bu bağlamda 2018 yılı Çalışma Planımızın ilk sırasına Kamyoncu ve Nakliyeci esnafının iş bırakma nedenlerine yoğunlaşarak sorunlarının çözümüne odaklı çalışmalarımızı dahil ettiğimizi ve iş bırakan Kamyoncu- Nakliyeci esnafımızı 2018 yılında tekrar kazanmak için büyük bir özveriyle çalışacağımızı belirtmek istiyorum.  Esnaf ve sanatkarlarımızın yeni iş yerleri açabilmeleri, var olan işletmelerinde güçlendirmeye gidebilmeleri için ihtiyaçları olan finansal kaynağı sağlamak adına Esnaf ve sanatkarlar odalar birliği olarak çok büyük çalışmalarımız oldu’’ diye konuştu.

‘FAİZSİZ KREDİLER ESNAFI GÜÇLENDİRDİ’

Esnafın aldığı krediler hakkında da bilgi veren Birsen,‘‘ KOSGEB tarafından sağlanan sıfır faizli krediler, Esnaf Kefalet kredi kooperatifi tarafından sağlanan tamamen esnaf dostu ve esnaf lehine çıkarılan düşük faiz oranlı ve faizsiz krediler neticesinde esnafımız işlerini kolaylaştırma ve işletmelerinde güçlendirmeye gidebilme imkanı buldu.  KOSGEB Sıfır faizli kredi destekleri, Eskişehir Esnaf kefalet kredi destekleri ve  Yunusemre Esnaf Kefalet kredi kooperatifleri destekleriyle ile birlikte ; 2017 yılı içerisinde toplamda 200.000.000 TL tutarındaki finansal kaynak Eskişehir esnaf ve sanatkarına kazandırılmıştır. Önümüzdeki yıl için ise, iş yeri edindirme ve sıfır araç kredilerinin de Esnaf ve sanatkarımızın kullanımına sunulacağı düşünüldüğünde 2018 yılına da umutla bakmaya devam ediyoruz’’ şeklinde konuştu.

‘USTALIK BELGESİ OLMAYAN İŞ YERİ AÇMAMALI’

Ustalık belgesi olmayan şahıslara işletme açma ve işletme yetkisinin verilmemesi gerektiğinin üzerinde önemle durduklarına dikkat çeken Birsen,‘‘ Her fırsatta ve her koşulda bunun mücadelesini verdik. Çünkü tecrübemiz ve araştırmalarımız doğrultusunda şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki yapacağı işin ustası olmayan kişiler tarafından açılan işletmeler oldukça kısa ömürlü olmuş, maalesef açılan işletmelerde devamlılık sağlanamamış ve işletmeler kapatılmak zorunda kalmıştır. Ticaret odası iş yeri açılışlarında ustalık belgesi istememektedir ancak kaydettiğimiz verilere göre belirtmek isterim ki;  Ticaret odasına kayıtlı işletmelerin ömürleri, birliğimize kayıtlı işletmelerin ömürlerinden çok daha kısa olmaktadır. Buradan esnaf ve sanaatkar olarak görev almak isteyen genç arkadaşlara tavsiyem: zararla sonuçlanacak hiçbir girişimde bulunmamaları, ehli oldukları işlerde girişimci olmalarıdır. Bunun içinde yer alacakları sektörde, eğitimlerini tamamlayarak ve ustalık belgelerini alarak görev almalarıdır. Hepimizin parası milli servettir bu yüzden maddi olanaklarını iyi değerlendirmeleri ve boşa yatırım yapmamaları gerekmektedir. Yeni işletme açacak vatandaşlarımızın mutlaka esnaf ve sanatkarlar odaları birliğine gelerek bilgi almalarını ve yapacakları iş hakkında ve nasıl daha fazla verim elde edebilecekleri konusunda bilirkişilerimiz tarafından sağlanan danışmanlık hizmetlerimizden faydalanmaları gerektiğini önemle belirtmek istiyorum. Bu çalışmalarımız neticesinde yeni açılan işletmelerde 5 bine yakın istihdam sağlanmış ve işletme sahipleri oldukça önemli başarı ve kazançlar kaydetmiştir. Esnaf ve sanatkarlarımızı yaşatmak ve sayılarında artış sağlamak için birliğimiz ve meslek odalarımız olarak tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğimizi belirtiyor, 2018 yılında tüm esnaf ve sanatkarlarımıza bol bereketli kazançlar diliyorum’’ diyerek sözlerini noktaladı.