Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) işbirliği ile düzenlenen ‘Uluslararası Türkiye-Afganistan İlişkileri Sempozyumu’nun açılışı, düzenlenen törenle gerçekleştirildi. İki ülke arasındaki ilişkilerin ve bilim dünyasına katkılarının ele alınacağı sempozyumun açılışına Prenses Naciye Doğan’ın yanı sıra TİKA Başkan Yardımcısı M. Süreyya Er, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Şair ve Edebiyatçı Ömer Tarzi ile öğretim görevlileri katıldı.

 

"İKİ ÜLKE ARASINDA YAKIN İLİŞKİLER"

 

Sempozyumun açılışında konuşan Rektör Naci Gündoğan, iki devlet arasındaki dostluğun çok uzun yıllara dayandığını dile getirdi. Bu tarz çalışmaların ülkeleri daha yakından tanıtmasına yardımcı olacağına değinen Gündoğan, "Ülkelerimiz arasındaki güçlü tarihi ve kültürel bağlar, zaman zaman adeta kader birliğine dönüşmüştür. Türk milletinin kurtuluş mücadelesinin yaşandığı dönemde, Afganistan da bağımsızlık sürecine girmiştir. Bu durum iki ülkeyi birbirine daha da yakınlaştırmış, Afganistan’ın 1919’da bağımsızlığını ilan etmesinin hemen ertesinde resmi ilişkiler tesis edilmiştir. Aslında Milli Mücadele yıllarında resmiyete evrilen bu ilişkilerin fiili olarak başlaması, Afganistan’ın milli bir devlet olarak yükselmeye başladığı 18. Yüzyılın ortalarına kadar uzanmaktadır. Böylesine anlamlı bir faaliyeti ortaklaşa tertip etmeleri ve üniversitemizin ev sahipliği yapması bizleri ziyadesiyle bahtiyar etmiştir. Sempozyumun başarılı geçmesini ve sonuçlarının ülkelerimizin kardeşlik ve dostluğuna katkı sağlamasını temenni ediyorum” dedi.

 

"EĞİTİME DEĞER VERİYORUZ"

 

Orta Asya'nın ve özellikle Afganistan'ın kendileri için son derece önemli olduğunu belirten TİKA Başkan Yardımcısı Süreyya Er ise, "Afganistan’a özel bir ehemmiyet atfettiğimizi belirtmek istiyorum. Genellikle Afganistan akademik çalışmalarda geride kalmış. TİKA olarak biz her alanda faaliyet gösteriyoruz ama eğitime ayrıca önem veriyoruz. " ifadelerini kullandı.

 

"HASIM ÜLKELER OLMAMIŞTIR"

 

Türkiye ile Afganistan'ın dostane ilişkilerin Osmanlı dönemine dayandığını belirten Prenses Naciye ise,"Emanullah Han, gençlik yıllarında Mektebi Askeriye'ye gitti ve Türkçe'yi burada öğrendi. O daha şehzadeyken Çanakkale Savaşı başlamış ve birçok Afgan askeri de Türk askerinin yanında Türk vatanının düşmanlarına karşı birlikte savaşmışlardır. Çanakkale Şehitliğinde de 'Afgan Mehmetçik' yazısını görebilirsiniz. 1 Mart 1921'de Afganistan ile Türkiye arasındaki dostluk anlaşması Moskova'da imzalandı ve böylece iki ülke birbirlerinin bağımsızlıklarını resmi olarak tanıdılar. Türkiye ile Afganistan hiçbir zaman birbirine hasım ülkeler olmamıştır. Hep dost olmuşlar ve birbirlerine yardım etmişlerdir. Bu dostluğun mimarı Emanullah Han ve Atatürk'tür. Umarım, bundan sonra da iki dost ülke birbirinin yanında olur."