Daha önce youtube ve sosyal medya hesaplarından pandemi sürecinde şiddete uğrayan kadınların ne yapabileceğinin anlatıldığı video paylaşan Odunpazarı Belediyesi, bu kez koronavirüs ve pandeminin yol açtığı psikolojik sorunlar ile bu süreçte yaşanan depresyonla ilgili videolar yayınladı. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde çalışan Uzman Psikolog Fatma Ünlü’nün yer aldığı videolar, psikolojik sorunlar yaşayan ve depresyonda olanlar için rehber olabilecek nitelikte. 

KARANTİNA SÜRECİNİN YAŞATTIĞI BAŞLICA PSİKOLOJİK SORUN KAYGI

Koronavirüs ve pandemi sürecinin neden olduğu psikolojik sorunlar, bu süreçte yaşanan depresyonun belirtileri ve uzman tavsiyelerinin yer aldığı videolar, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından hazırlandı. Koronavirüs nedeniyle insanların uzmanların da tavsiyesi ile evlerde kaldığını belirten Fatma Ünlü, karantina sürecinin insanlara yaşattığı başlıca psikolojik sorunun kaygı olduğunu söyledi. Bu kaygının sürekli tetikte olma hali olduğunu ifade eden Ünlü, kaygının her insanda olması gereken normal bir duygu olduğuna dikkat çekti.

KAYGIYI YÖNETEBİLMEYİ ÖĞRENMELİYİZ

“Kaygı, tehlike anında bizi kaçmaya ya da ne yapmamız gerektiğine yönlendirir. Ama kaygıyı yönetemediğimiz durumda, aşırı olduğunda bu durum strese yol açıyor. Stres de bizim bağışıklık sistemimizi düşürüyor ve hastalanmamıza neden oluyor. Bu nedenle de kaygıyı yönetebilmeyi öğrenmeliyiz” diyen Ünlü, insanların kaygılı olduğunu nasıl hissedebileceğini de anlattı.  Kaygının, insanların hastalığa yakalanma riskini sıfıra indirme isteğinden kaynaklandığını dile getiren Ünlü, tüm dünyayı dezenfekte ederek virüsün bulaşma ihtimalinin sıfıra indirilemeyeceğinin altını çizdi.

YALNIZ OLMADIĞIMIZI BİLMEK VE SOSYAL DESTEK ALMAK ÇOK ÖNEMLİ

Uzmanların tavsiyesini dinleyerek bu kaygının yönetilebileceğini vurgulayan Fatma Ünlü, ‘bir şey olacaksa kesin beni bulacak ve kesinlikle öleceğim’ gibi olumsuz düşüncelerde de kurtulmak gerektiğini söyledi. Virüs ile ilgili kaygıyı sadece bizlerin yaşamadığını belirten Ünlü, “Koronavirüs ile ilgili hissettiklerimizi çevremizle, ailemizle ve arkadaşlarımızla konuşabiliriz. Bu anlamda yalnız olmadığımızı bilmek ve sosyal destek almak çok önemli. Ancak tek konuşma kaynağımız koronavirüs olmamalı. Sevdiğimiz konular, yapmaktan hoşlandığımız uğraşlar ile ilgili de konuşabiliriz” dedi. 

UZUN SÜRE YAŞANAN KAYGI DEPRESYONA NEDEN OLUYOR

Pandemi sürecinde yaşanan depresyona da dikkat çeken Uzman Psikolog Fatma Ünlü, virüse yakalanma korkusunun kaygıya, uzun süre yaşanan kaygının da depresyona, umutsuzluğa  sürüklediğini vurguladı. Yaşanan bu depresyonla nasıl başa çıkılabileceğini anlatan Ünlü, yaşanan depresyonun nedenlerini ise şöyle açıkladı: “Evde olduğumuz bu dönemlerde evden çalışanlar biraz daha şanslı, çünkü rutinleri bozulmuyor; para kazanmaya ve işe yararmış gibi hissetmeye devam ediyorlar. Evde olan ve çalışmayanların maddi sıkıntıları da artıyor. İnsanların bir kısmının maddi kazancı azaldı, bir kısmı ise işinden oldu. Maddi sıkıntıların olması, evde bir işe yaramıyor gibi hissetmek depresyon yaşamamıza neden olmaktadır.”

RUTİN OLUŞTURUN

Depresyona giren kişide mutsuzluk, çökkünlük, uyku düzeninde ve beslenmede bozulmalar, her zaman yapmaktan keyif alınan şeylerden artık keyif alamama gibi belirtilerin gözlemlendiğine dikkat çeken Ünlü, depresyon riskini en aza indirmek için bir rutin oluşturmak gerektiğini vurguladı. “Belirli saatte uyumak, uyanmak; şu saatte şu işi yapacağım demek, çalışırken yapmak isteyip de yapamadığımız hobilere yönelmek, mesleki geliştirme kursları online takip etmek, dil örenme, sanat filmi izleme gibi zamansızlıktan yapamadığımız bir çok aktivite evde yapılabilir. Çocuklarımız ve ailemizle zaman geçirebiliriz. Yeni hobi ve aktiviteler bulabiliriz. Günü planlamak çok önemli” diyen Ünlü, depresyondan korunmak için en önemli durumun egzersiz yapmak olduğuna dikkat çekti. Egzersiz yapmanın dopamin seviyesini artırdığının altının çizen Ünlü, dopaminin de insanları depresyondan koruduğunu söyledi.