Sergi bireysel ve sosyo-politik durumların insan üzerindeki baskı, dış kontrol ve evrilen iç kontrol meseleleri, tektipleştirilmiş insan ve toplum durumlarına dair farklı katmanlardaki konuları ele alıyor. Zafer Akşit, Merve Dündar, Leyla Emadi, Işıl Eğrikavuk & Jozef Erçevik Amado, Özlem Günyol & Mustafa Kunt, Şafak Gürboğa, İhsan Oturmak, Yasemin Özcan, Ferhat Özgür, Erinç Seymen, Nasan Tur ve Yuşa Yalçıntaş disiplinlerarası üretimleri ile standardize toplum olgusu ve baskılanma üzerine yapıtlarını izleyiciye sunuyor.standart sergisi bireysel ve toplumsal yapının kontrollü bir biçimde mantık çerçevesi dahilinde olağan hale getirilmesini, basitleştirilmesini, kontrol altına alınması ve bilinçsiz ama kasıtlı bir itaatin göstergelerini fotoğraf, yağlı boya, video, yerleştirme gibi farklı medyumlarda eser üretimleri ile ele alıyor. Bireysel ve toplumsal sayılan aidiyet, kimlik, cinsiyet, varoluş, siyaset, inanç ve kamusal haklar vb. birçok konunun iktidar nezdinde ele alınış biçimi oldukça örtüktür. Bunun karşısında ise iktidar tepkiseldir, verilen tepkilerin sıradanlaşması ve kontrollü olması için yaşamı, kısacası insanı kontrol altına almayı hedefler. Bu açıdan standart  kişiselden toplumsala yayılan disipline edilmeye dair bir karşı duruş, bağımsız bir yaşam ve düşünce alanının ironik bir yansıması olarak izlenebilir.

Melike Bayık’ın küratörlüğündedüzenlenen standart sergisinde farklı pratiklerde eserleri ile yer alan sanatçıların yapıtları 30 Kasım 2019 tarihine dek Eldem Sanat Alanı | Dalyancı Konağı’nda izlenebilir.

 

ÇAĞDAŞ BİR SANAT ALANI

 

Eskişehir’in kültür ve sanat anlamında giderek canlanan Odunpazarı bölgesinde, yüz yılı aşkın bir tarihe şahitlik etmiş Dalyancı Konağı, Eldem Şirketler Grubu’nun kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirdiği Eldem Kültür ve Sanat Vakfı (EKSAV) tarafından aslına uygun olarak restore edilerek sanat alanına dönüştürüldü. Dalyancı Konağı ve hemen yanında bulunan Fırın isimli Güncel Sanat Galerisi ile oluşan Eldem Sanat Alanı eğitim ve sergileme üzerine bir buluşma noktası olmayı hedefliyor.