AÖF 9. Kat Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen seminere, Anadolu Üniversitesi Arinkom TTO Yönetici Yardımcısı Öğr. Gör. Rabia Taş konuşmacı olarak katıldı. Seminerde, uluslararası projelere ortak olmak ve network kurmak için nelerin yapılması gerektiği hakkında bilgiler verildi.

‘KULLANIMI ÇOK PRATİK’

Uluslararası projelerde yer almak isteyenlere iki farklı rol düştüğünü belirten Öğr. Gör. Rabia Taş, bunların, koordinatörlük ve bir başka koordinatörün yürütücü olduğu projelerde ortak olmak olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Bugün bahsedeceğimiz konu akademik çalışmalarda network kurma araçları üzerine. Benim tanıtacağım programların çoğu proje ortaklıkları veya proje iş birlikleri için kullanılan araçlar. Bu araçların hepsi, akademik alanda kimlerin nerede çalıştığına, hangi üniversite ve alanlarda faaliyet gösterdiğine dair bilgiler veriyor. Genel olarak anlatmak gerekirse, ortaklık ve network kurma araçları dediğimiz yapılara Cordis, Linkedln, Avrupa İşletmeleri Ağı, Funding and Tenders Portalı, COST Araştırma Ağı ve Google Patent Arama Motoru’nu örnek verebiliriz. İsimler ve kavramlar çok yabancı ama kullanmaya başladıkça, çok pratik olduklarını göreceksiniz. Türkiye’de bir akademisyen uluslararası bir proje yapmak istediği zaman; İkili İşbirlikleri, COST; Ufuk (Horizon) 2020 ve Erasmus+’a başvuruyor.” Projelerde yer almak için başvuranların iki rol üstelenebileceğini söyleyen Öğr. Gör. Taş, “Birincisi koordinatör olmak. Burada projeyi yazarak bütün işlemleri biz hallediyoruz. İkincisi ise projeye ortak olmak. Burada da bir başkasının koordinatörlüğünü yaptığı projede bizlere birtakım iş paketleri programlanıyor ve biz de o işleri yapıyoruz.” dedi.

 ‘GÖRÜNÜR OLMAMIZ GEREKİYOR’

Akademik projelerde yer almak için uluslararası bir profile sahip olunması gerektiğini ifade eden Öğr. Gör. Rabia Taş, “Akademik çalışmalarda network kurmak için biz arayış içinde oluyoruz ama bir yandan da birilerinin bizi bulması gerekiyor. Bu nedenle bizim görünür olmamız gereken bazı alanlar var. Öncelikle bir web sitemiz olmalı. Üniversitenin hocalarımıza yarattığı bir site mevcut ama uluslararası bulunabilirlik için İngilizce ara yüzler tercih etmeliyiz. Online ve kısa bir profilimizin olması önemlidir. Burada uzmanlık alanlarımızı ve kabiliyetlerimizi ön plana çıkartmalıyız. Çoğu zaman atlanan bir yapı da ekip profilidir. Siz tek başınıza başarılı olabilirsiniz ama ekip ile daha güçlü olunabilir. Sonuç olarak kendinizi kısa ve öz bir şekilde Linkedln gibi yapılar ile görünür hale getirmelisiniz.” şeklinde konuştu. (AÜHM)