Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Sanayi Konseyi toplantısı Başkan Sinan Musubeyli başkanlığında gerçekleşti. Video konferans aracılığıyla gerçekleşen toplantıda koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde sanayicilerin yaşadığı sorunlar ve virüsün ekonomiye olan etkisi ele alındı. Sanayicilerin talepleri dinlendi. Toplantının açılışında konuşan Sanayi Konseyi Başkanı Sinan Musubeyli, üç aşamalı krizin ilk aşamasında olduklarını söyleyerek, “Üç aşamalı krizin ilk aşamasındayız. Ekonomilerin halk sağlığı riskleri karşısında ne kadar kırılgan olduğunu öğrendik.  Ekonomik etkilerin şiddetini azaltmak için tüm hükümetler sıkı tedbir almaya başladılar. Salgın dinamikleri de bu yayılımın durmasının bir yıl kadar süreceğini gösteriyor. Hükümetlerin açıkladığı mali desteklerin büyüklüğüne bakarsak küresel ekonomide toparlanmanın daha uzun süreceğine işaret ediyorlar. Bu seferki kriz ülkenin tek başına aşacağı bir kriz değil, uluslararası iş birliğine açık olmalıyız. Özel sektör olarak bizlerde üzerimize düşenleri yapmalıyız” dedi. Başkan Musubeyli, sanayicilerin kriz sonrasına hazır olmaları gerektiğini aktararak, “Bu süreçte özellikle lojistik ve tedarik anlamında sıkıntılar çektik. Stok maliyetine katlanıp tedarikte hazır olmalıyız. Kriz sonrası ayakta kalmış firmalara çok iş geleceğinden, taleplerin bu süreçte oluşturulan stoklar ve tedariklerle karşılanacağı aşikâr” diye konuştu.

SANAYİCİLERİMİZİN AYAKTA KALMA ÇABASI İÇERİSİNDE

Daha sonra söz alan Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli çok kritik bir süreçten geçildiğini aktararak, “Firmalarımızın büyük bir kısmı mart ayı içerisinde üretimlerine devam ettiler ama özellikle nisan ayıyla beraber bazı firmalarda üretime ara vermek zorunda kalındı. Sanayicilerimizin büyük bir kısmı ayakta kalma çabası içerisinde. Açıklanan teşvik paketlerinin daha fazla sektörü kapsaması gerektiğini her platformda dile getirip, talep ettik” dedi.

İHRACATTA CİDDİ SIKINTILAR YAŞADIK

İhracatta yaşanan düşüşe dikkat çeken Başkan Küpeli, “İhracatımızın yoğun olarak Avrupa Birliği ülkelerine yapılıyor olması ve Avrupa Birliği ülkelerinde salgının ciddi boyutlara ulaşması sonrası ihracatta ciddi sıkıntılar yaşadık. Gümrük kapılarında alınan Covid-19 önlemleri ihracatımızın neredeyse tamamının kara taşımacılığıyla yapılıyor olması da ihracatımızı olumsuz etkiledi. Nisan ayı itibariyle ihracatta yüzde 45 civarında bir düşüş yaşandı. 2008 krizinden daha kötü bir tablo ile karşı karşıya kaldık” diye konuştu.