Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde, 17 Haziran Pazartesi günü gerçekleştirilen “AKADEMA ve e-Sertifika Programları Belge Takdim Töreni”ne; Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Savaş Koparal’ın yanı sıra Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Güney, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Hakan Kağnıcıoğlu, İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şebnem Tosunoğlu ile öğretim elemanları, belge almaya hak kazanan öğrenciler ve aileleri katıldı. Törende ayrıca AKADEMA eğitimlerini başarıyla tamamlayan ve Yunanistan’dan gelen lise öğrencileri Sema Amet ve Merve Delimemet de öğretim üyelerinin elinden belgelerini aldılar. Program kapsamında AKADEMA bünyesindeki Çalgı Eğitimi Programını başarıyla tamamlayarak belge almaya hak kazanan öğrencilerin gerçekleştirdikleri müzik dinletisi de katılımcıların büyük beğenisini topladı. 

‘ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AİLESİNE KATILACAKSINIZ’

Törenin açılışında konuşan Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Savaş Koparal, 2008 yılında Açıköğretim malzemeleriyle ilgili dünyada gelişmeler yaşandığını belirterek Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sisteminin de AKADEMA ile bu gelişmelerin içerisinde yer aldığını dile getirdi. AKADEMA’nın, Anadolu Üniversitesinin bilgi birikimi, açık ve uzaktan eğitim konusundaki tecrübesini paylaşmak üzere başlattığı bir çalışma olduğunu ifade eden Prof. Dr. Koparal, benzer şekilde hayata geçirilen e-Sertifika Programlarına ilişkin olarak ise, “Kişilerin ve sektördekilerin kendi içlerindeki eğitim sistemlerini düzenlemek amaçlı oluşturulmuş bir program. Sizler de bugün gerek AKADEMA gerekse e-Sertifika Programı mezunları olarak sertifikalarınızı alacak ve Anadolu Üniversitesi ailesine mezun olarak katılacaksınız. Bu eğitimlerle çok başarılı işler yapacağınıza yürekten inanıyorum ve bundan sonraki yaşamınızda sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum.” diye konuştu.

‘AÇIKÖĞRETİM SİSTEMİ 37 YILLIK BİR SERÜVENE SAHİP’

Törenin açılışında konuşan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Güney ise, 37 yıllık bir serüvene sahip olan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sisteminin sadece Türkiye’de değil, dünyada da çok önemli hizmetlere imza attığına dikkat çekti. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sisteminin, 3 fakülte bünyesindeki 60 program aracılığıyla öğrenim olanağını sunduğuna değinen Prof. Dr. Güney şöyle konuştu: “Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sisteminin, 1 milyon öğrencisi ve 2,5 milyon mezunuyla çok ciddi bir altyapı ve tecrübeye sahip olduğunu görüyoruz. Bu birikimini de sadece Türkiye’deki değil; Azerbaycan’dan İngiltere’ye, Suudi Arabistan’dan Kanada’ya kadar dünyanın farklı alanları ve yerlerindeki öğrencileriyle de paylaşmaya devam ediyor. Bu tecrübe, beceri ve altyapı aslında topluma hizmet anlamında da farklı başlıklarda da hizmet etme imkânı sağlıyor.”

TÜRKİYE’NİN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜNE AÜ KATKISI

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sisteminin, Türkiye’nin dijital dönüşümüne katkısının yıllardır devam ettiğine de dikkat çeken Prof. Dr. Güney, bu katkıların örneklerinin ise AKADEMA ve e-Sertifika Programlarında görüldüğünü belirtti. Açıköğretim Sistemi aracılığıyla sunulan bu tür platformların, topluma hizmet anlamında ciddi bir açılım ve hizmet olarak değerlendirilmeye çalışıldığını dile getiren Güney, AKADEMA’ya ilişkin olarak, “AKADEMA, ücretsiz bir şekilde herkesin istediği zaman her yerden, hiçbir şart olmadan katılabileceği bir altyapı. En önemlisi de AKADEMA’yı, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sisteminin ülkenin dijital dönüşümüne vermiş olduğu hizmetlerden birisi olarak değerlendirebilirsiniz.” dedi.

AKADEMA’DAKİ DERS SAYISI ARTIYOR

AKADEMA’nın eğitim süreçlerine ve program içeriklerine de değinen Prof. Dr. Yücel Güney, şu bilgileri aktardı: “Her yaştan bireye, eşitlikçi fırsatlar sunan AKADEMA, 4 veya 8 hafta süreli bir eğitim programı. Bunun yanında değişken bir süreç içerisinde devam eden bu program, rehber gözetimli ve bireysel dersler olmak üzere iki şekilde gerçekleştiriliyor. Bugün itibarıyla AKADEMA’da, 14 kategoriye ulaştık ve bunun yanında da 67’si rehber gözetimli, 13’ü de bireysel olmak üzere 80 derse ulaştık. Yakın zamanda da 20 yeni programı daha hayata geçirmeyi planlıyoruz. Seneye hedefimiz program sayımızı 100’e çıkarmak. AKADEMA’daki program sayıları bu şekildeyken, kayıtlı öğrenci sayılarına bakıldığında ise; 2019 yılı Mart ayında 5 bin 419 kişinin kaydının gerçekleştirildiğini görüyoruz. Programın başlangıç yılı olan 2015’ten bu yana ise toplamda 110 bin kişinin kayıt işlemlerini gerçekleştirdik. Bunun yanında da bugüne kadar 4 bin 334 kişiye, bugün olduğu gibi düzenlediğimiz törenler kapsamında ders tamamlama belgelerini takdim ettik.” Tören, mezun olan katılımcılara AKADEMA ve e-Sertifika Programları belgelerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.