Şu anda Eskişehir’in en çalışkan, her yere koşturan milletvekili kim diye sorarsanız, bu sorunun cevabı Utku Çakırözer olacaktır.

Çakırözer’i gerek şehir gerekse ülkeyi ilgilendiren tüm konuların içinde görebilirsiniz.

Özellikle de Eskişehir’i ilgilendiren sorunların içindedir. Bunları basın açıklamalarıyla ya da TBMM’de gündeme taşıyarak çözümüne yardımcı olmaya çalışır.

Son olarak da TÜLOMSAŞ konusunu gündeme getirdi ve bu konuda Bakan’a tepkisini gösterdi.

 

***

Şimdiki adıyla TÜLOMSAŞ yani Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş, ülkenin ve şehrin en eski ağır sanayi kuruluşudur.

Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Ankara’da TÜRASAŞ ismiyle kurulan şirkete bağlanan TÜLOMSAŞ, TBMM’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2021 bütçesi görüşmelerinde de gündem oldu. CHP’li Utku Çakırözer, Mart ayında yayınlanan kararname ile TÜRASAŞ’a bağlanan TÜLOMSAŞ’ın eski niteliğini yitirdiğini söyleyerek, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden ayrılan bürokratlara koltuk bulacağız diye yılların üreten kurumu TÜLOMSAŞ’ı pasifleştirdiniz. Son beş yılda İstanbul Sanayi Odası’nın ilk 500'ünde, ilk bininde yer alan, geçtiğimiz yıl 400 milyon lira ciro yapan, 10 milyon lira kâr yapan TÜLOMSAŞ bu yıl zarar açıklama noktasına geldi. Çalışanların moralleri yok, yeni iş, proje yok. Koskoca fabrikayı bitirdiniz. Böyle şirket, böyle planlama olmaz” diyerek tepkisini dile getirdi.

 

***

Cer atölyesi olarak başlayıp, zaman içinde değişik isimlerle ülke sanayine hizmet eden bu kuruluş, Eskişehir ekonomisi için de önemli bir firmaydı.

Geçmişte Eskişehir’de yaşayan ailelerin çoğunda mutlaka bir “demiryolcu” vardı.

Kuruluşları itibariyle Eskişehir’in sosyal hayatına da çok önemli katkılarda bulunan TÜLOMSAŞ’ın şimdilerde bu özelliği de yok oldu.

Ülkenin ihtiyacı olan çeken ve çekilen araçların üretiminde büyük rol oynayan kuruluş demiryollarının lokomotif ihtiyacını karşılayan ve onu üreten tek firma idi.

 

***

Eskişehir’in demiryolculukta önemli bir kavşak noktası olduğu bilinir.

Bu özelliği almasında TÜLOMSAŞ’ın da büyük payı vardır.

Ancak şimdi, Ankara’da kurulan şirkete bağlanmasıyla niteliğinin yok edildiği de bilinen bir gerçek.

Çakırözer’in vurguladığı bir başka konu da yeni durum nedeniyle Eskişehir’e verilen maddi zarar.

TÜLOMSAŞ’ın alt yüklenicileriyle birlikte Eskişehir'in yan sanayisine yıllık yaklaşık 100 milyon liralık bir iş potansiyeli sağladığını da hatırlatan Çakırözer, “TÜLOMSAŞ’ın pasifleştirilmesi hem Eskişehir hem de ülke ekonomisine büyük zarar veriyor. Siparişler Ankara’dan veriliyor. Eskişehir’e fırsat gelirse o imkanlardan yararlanabilecek.  Böyle şirket, böyle planlama olmaz. Bu planlamalarda sıkıntı var. Kurduğunuz yeni şirket TÜRASAŞ'ın internet sitesi bile aktif hale getirilemedi. Yani yurtdışından birisinin ‘Ya, böyle biri var mı? Bu şirket ne oldu?’ diye araştırma yapabilecekleri bir site yok. Böyle şey olmaz. Biz ihracat hedefleri derken bunların olması kabul edilemez” diyor.