Eskişehir’de son günlerde en çok konuşulan konulardan bir tanesi su sıkıntıları oldu. Porsuk Barajı’nın doluluğunun bu yıl geçmiş yıllara göre az olması çeşitli önlemler alınmasını gerektirdi. Ancak çiftçilerin iddiasına göre ise bu önlem nedeniyle tarlalar sulanamadı ve ekinler yandı. Çiftçiler, kurak günlerde su olmasına rağmen kendilerine alınan karar nedeniyle su verilmediğini, suyu kullananlara ise 5 bin TL ceza yazıldığını anlattı. Baraj doluluğunun az olduğu doğru ancak çiftçilere su verilmeyecek kadar az mıydı bilemiyorum. Öte yandan çiftçilerin de burada bir suçu yok çünkü çiftçilere ekmeden önce siz tarlanıza şu ürünleri ekin, biz sulamayı ona göre planlayacağız diyorlar. Bu durumda olan bu yıl çiftçinin emeğine oldu. Çiftçinin zararları devlet tarafından bir şekilde karşılanmalı. Aksi takdirde çiftçiler üretimi bırakabilir.

ALTERNATİF SU KAYNAĞI SORUNU

Yine su sorunu ile ilgili bir diğer konu ise Sakaryabaşı. Geçtiğimiz günlerde CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, Porsuk Barajı’nda bir sorun yaşanırsa Eskişehir’in 20 günlük suyu kalacağını ve Sakaryabaşı’ndan alternatif su kaynağı yaratılması için hazırlanan projenin hala DSİ’de imza için bekletildiğini söyledi. AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan da konu hakkında açıklama yaparak suyun debisinin geçen yıl saniyede 6 metreküp olduğunu ancak bu yıl saniyede 2 metreküpe düştüğünü söyledi. Çalışkan projeyi unutmadıklarını ve takip ettiklerini de belirtti. Su sorununun siyaset üstü bir mesele olarak ele alınabilmesi Eskişehir adına bir şans. Umarım en kısa sürede bu proje hayata geçer ve Eskişehirliler susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktan kurtulur.

ALT YAPI SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Su ile ilgili bir diğer sorun ise altyapıda. Şehrin bazı bölgelerinde özellikle yoğun yağışlarda hemen su birikintileri oluşuyor. Geçtiğimiz günlerde bunun örneğini Ulus Caddesi’nde kurulan Cuma pazarı esnasında gördük. Yaz aylarına girmişken bu sorunlara da ESKİ’nin ciddi bir şekilde el atması gerekiyor. Yaşanan bu sorunlar dün başlayan problemler değil. ESKİ’nin de bu konuda bir planlaması vardır diye düşünüyorum. Vatandaşlar tarafından yapılan şikayetler de dikkate alınarak, ciddi bir çalışma başlatılmalı.