Pandeminin başından beri her kesimin dilinde olan bir söz ‘tam kapanma’. Bilim insanları en az 14 günlük tam kapanmayı çok uzun zamandır öneriyordu. Bugün ise ‘tam kapanma’ başlıyor. Tam kapanmanın da sadece adı tam kapanma gibi duruyor. DİSK Araştırma Merkezi tarafından yapılan tahmine göre 16,4 milyon kişi tam kapanmadan muaf sektörlerde çalışıyor. 6 milyon kişi ise kısmen muaf sektörlerde çalışıyor. Haliyle bu insanların ailelerini de hesaba katmamız gerekiyor. Ülke nüfusunun yaklaşık yarısı tam kapanmada hala risk altında kalacak. Riskler bununla bitiyor mu derseniz? Tabii ki de hayır. Teravih namazları hariç camilerde cemaatle namaz kılınacak. Vallahi akıl mantık almıyor. Camilere korona virüs girmiyor mu? Böyle bir kararın altında yatan mantık ne? Ben cevap bulamıyorum, bulabilen varsa beni de aydınlatsın. Yok bulunamıyorsa da bu karardan vazgeçilsin.

KAPANALIM DA DESTEK NEREDE?

Evet, gelelim desteklere. Olmayan desteklere yani. Gelişmiş ülkelerde bu korona işi tam kapanma ile çözüldü. Bizdeki gibi değil ama. Tam manasıyla kapanma yani. Devletler dedi ki, ‘Bu virüs aldı başını gidiyor. Buna bir dur dememiz lazım. 14 gün herkese dışarı çıkmak yasak. Çalışmak yasak. Fakat dert etmeyin, her türlü desteğinizi yapacağız.’ Sonuçlar muazzam. Ocak ayında günlük 62 bin vaka görülen İngiltere’de şu an günlük vaka sayısı 2 bin civarına düştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’da ‘Amacımız 5 turizm sezonuna kadar günlük vaka sayısını 5 bin civarına düşürmek’ dedi. Amaç güzel de destek nerede? Vatandaş 17 gün ne yapacak? Zaten küçük esnafa sürekli dükkan kapattırıldı. Ülkede süper marketler ve sanayiciler hariç aralıksız çalışan neredeyse yok. Buna rağmen destek de yok. Desteksiz tam kapanma olur mu? Burası Türkiye kardeşim burada her şey olur.

KARARLAR POLİTİK

Gündemdeki bir diğer konu ise içki yasağı. Tekel bayiiler süreç boyunca kapalı olacak. Marketlerde de içki satışı yasaklanacak. Şimdi öncelikle bu karar özel yaşama müdahaledir. Onun dışında da nasıl camilerin açık olma kararı politik ise bu kararda politiktir. Esnaflar arasında da genelgede böyle bir yasak olmadığı ve satış yapacağını belirtenler var. Vatandaşın alkole ulaşamamasının bir diğer götürüsü ise kaçak alkole ulaşabilmesi. Kaçak alkol, yıllardır can alıyor ve almaya devam ediyor. Bunun da engellenmesi için böyle bir yasak olmaması lazım. Alkolden alınan verginin de azaltılması gerekiyor ancak o ayrı bir konu. Tam kapanma ile ilgili izlenimlerim şu ana kadar bunlar. Haftaya köşeme kadar yeni gelişmeler yaşanırsa, tekrar bir değerlendirme yaparız. Tekrar görüşene kadar sağlığınıza dikkat edin, maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarını lütfen unutmayın.