Geçtiğimiz günlerde İl Hıfzısıhha Kurulu tarafından koronavirüs ile mücadele kapsamında önemli kararlar alındı. Daha önce İsmet İnönü, İki Eylül, Hamamyolu gibi caddelere giriş çıkışların kısıtlanacağı bildirilmişti. Ardından da parklara kapatma kararı geldi. Caddelerde polisler olsa da gözle görülür bir kısıtlama yok. Parklarda ise hala insanlar rahat rahat oturuyor. Örneğin Kanlıkavak Parkı şehirde insanların sıklıkla tercih ettiği bir park. Park Odunpazarı Belediyesi tarafından kapatıldı, şeritler çekildi. Buna rağmen insanlar oturuyor. Karar aldıktan sonra gerekli denetim yapılmadıktan, kararların uygulanması sağlanmadıktan sonra alınmasının da pek bir anlamı kalmıyor. Kararlar uygulanmadığı sürece getirisi de olmuyor. O yüzden denetim mekanizmalarının işi biraz daha sıkı tutmasında fayda olabilir.

ÇALIŞANLAR ÇOK BUNALDI

Öte yandan alınan kararlar doğrudur yanlıştır o ayrı bir tartışma konusu. Kapalı alan olan kafeler ve lokantalar hala açıkken parkların kapatılması işletmelerde yoğunluk artışı da yaratabilir. Parkları kapatmak yerine denetimi sıklaştırarak parklarda vatandaşların maske ve mesafe kurallarına uyması sağlansa belki daha yerinde bir karar olurdu. Ramazan ayında lokanta ve kafeler sadece paket servis hizmeti vereceği için parklar konusundaki kısıtlamada esnetmeler olabilir. Özellikle hafta sonu yasakları çalışan insanları fazlaca bunaltıyor. Neredeyse sadece mesai saatleri içinde sokağa çıkma izinleri var. Hafta sonu yasak olunca da tatillerini de evde geçiriyorlar. Bu da insanların sadece çalışmaya izin var tepkisine neden oluyor. Mayıs ayı sonuna doğru turizm sezonu için yasaklar büyük ölçüde kaldırılacak gibi görünüyor. O zamana kadar biraz daha dişimizi sıkacağız.

PİDE FİYATI MUTLU EDECEK

Eskişehir Halk Ekmek ramazan pidesi fiyatlarını açıkladı. 280 gram ramazan pidesi 1 lira 50 kuruştan satışa sunulacak. Bu fiyatla Eskişehir, İstanbul’dan sonra ramazan pidesinin en ucuz olduğu il olacak. İstanbul’da 365 gram ramazan pidesi 1 lira 50 kuruştan satılıyor. Ancak belediyeler arasındaki devasa bütçe farkını göz önüne alırsak, gramaj farkı devede kulak kalıyor. Türkiye’nin en ucuz halk ekmeğini satan Eskişehir Halk Ekmek, ramazan pidesi fiyatıyla da birçok vatandaşı mutlu edecek görünüyor.