Geri dönüşüm dediğimiz, cam, kağıt, plastik, metal, naylon gibi atıklar son derece önemli ve ekonomiye geri kazandırılan atıklardır.

Bunlar asla çöp değildir.

Yıllar, yıllar önce bunlar çöp dediğimiz evsel atıklarla birlikte atılır, Belediye görevlisi çöpçüler tarafından toplanır ve genellikle şehir dışlarında olan çöplüklere götürülürdü.

Geri dönüşüm belki o yıllarda da vardı ama bugünkü kadar bilinçli değildi.

Çünkü o çöplüklerin kenarlarına çadırlar kuran, aileleriyle oralarda yaşayan insanlar, bu çöplükler içindeki yukarıda da belirttiğim gibi cam, kağıt, plastik, metal, naylon gibi maddeleri ayıklar ve bunları geri dönüştürenlere satar, ekmeklerini de oradan çıkarırlardı.

 

***

Geri dönüşümün kısaca geçmişi böyleydi.

Ama yıllar geçtikçe bu atıkların değeri anlaşıldı, geri dönüştürmenin ekonomiye de büyük katkıları olduğu görüldü ve çareler düşünülmeye başlandı.

Geri dönüşümleri yerinde ayrıştırmak için yöntemler geliştirildi.

Bu arada geri dönüşüm firmaları kendilerini geliştirdi, daha modern ve hijyen koşullarına uygun tesisler oluşmaya başladı.

Eski sistemde geri dönüşüm atıklarının belki hepsi değerlendirilmiyordu.

Böylece çöplerle birbirlerine karışmadan, ayrışmanın daha sağlıklı ve daha ekonomik olduğu da görüldü.

 

***

Süreç içinde Belediyeler bünyesindeki Temizlik İşleri Müdürlükleri tarafından toplanan çöplerin, toplanma işini geri dönüşüm firmalarına ihale etmeye başladılar.

Apartman ve işyerlerinin önlerine geri dönüşüm torbaları konmaya başlandı, insanlarda da geri dönüşüm bilinci oluşturulmaya çalışıldı.

Zaman içinde insanlar geri dönüşüm atıklarını evin içinde ayrıştırarak, çöpleri ayrı, bu atıkları ayrı atmaya başladı.

Büyük cadde ve sokaklara atık kumbaraları konmaya başlandı.

Bu sistem içinde eskiden beri var olan sokak toplayıcıları hep vardı, halen de varlar.

İşte bu süreçte sokak toplayıcıları kumbaralara pek dokunamıyorlardı ama işyeri ve apartman önlerindeki torbaları aparatlarıyla birlikte götürmeye başladılar.

 

***

Dolayısıyla geri dönüşüm firmaları ile Belediyeler arasında da sıkıntılar yaşanmaya başlandı.

Geçmişte Odunpazarı Belediyesi bu sıkıntıları yaşadı.

Bir süre atıkları kenti topladı, ancak şimdi yeniden bir geri dönüşüm firmasıyla anlaşmaya varıldı.

Çevreye ve doğaya saygılı çalışmaları ile dikkatleri üzerine çeken Odunpazarı Belediyesi, geri dönüşümün her alanında faaliyet göstererek hem ekonomiye hem de çevre kirliliğinin önlenmesine katkı sağlıyor. Odunpazarı Belediyesi, bu kapsamda son olarak ambalaj atıklarının kaynağında toplanıp, taşınması ve değerlendirilmesi için Akka Çevre Atık Yönetimi ve Ticaret şirketiyle protokol imzaladı.

Protokole göre, şirket, Belediye sınırları içerisinde kademeli olarak daha sonra tüm Odunpazarı’nda ambalaj atıklarını toplanacak. Ambalaj Bilgi Sistemini kurarak, ambalaj atıklarının kaynağında ayrıştırılması, toplanması ve değerlendirilmesi işlemlerini yapacak.