Eskişehir Sanayi Odası tarafından BEBKA'nın destekleri ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde Eskişehir’e yeni bir Mesleki Eğitim Merkezi kazandırılıyor. Merkezin Mayıs ayına yetiştirilmesi planlanırken, merkez yıllık bin kişiye eğitim vererek iş ve aş kapısı olacak. Merkezin dikkat çeken özelliklerinden biri 22 ve 35 yaş arasındaki insanlara eğitim verecek olması. Hayata atılmaya geç kalmış kişiler için bulunmaz bir fırsat olacak.

İYİ İNSAN YETİŞTİRİLECEK

Projenin en güzel yanlarından biri ise sadece teknik eğitimleri içermemesi. Eğitimlerin içerisinde İş Etiği, Etkili İletişim, İş Sağlığı ve Güvenliği gibi de eğitimler yer alıyor. Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş,‘‘ Amacımız iyi insanlar yetiştirmek. Ne kadar kalifiye olursa olsun bazen yeterli olmuyor’’ dedi. Gerçekten de çok önemli bir nokta. Bir işi ne kadar iyi yaparsanız yapın, herkesin iş etiğini öğrenmeye ve uygulamaya ihtiyacı var. İş yerinde çevresiyle nasıl iletişim kurması gerektiğini de herkesin öğrenmesi gerekiyor. Bunlar iş yaşantısında uygulandığında o işyerindeki tüm insanların hayatını kolaylaştıran unsurlar. O yüzden insanlara robot gözüyle bakmayarak sadece teknik eğitim değil yanı sıra böyle eğitimleri de programa ekleyenler, büyük bir takdiri de hak ediyor.

‘PARAYI BETONA GÖMMEDİK’

Proje Eskişehir Turgut Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde hayata geçecek. Başkan Kesikbaş, 13 milyon civarında bütçesi olan projede parayı betona gömmediklerini söyledi. Meslek lisesinde gerekli tadilatlar yapılacak ardından proje hayata geçecek. Bina yapımına harcanacak para ise daha teknik işlere gidecek. Örneğin eğitimlerde öğrenciler, fabrikalarda karşılarına çıkacak, kullanacakları makinelerle bire bir eğitim yapma şansına sahip olacak. Bu sayede yetkinlik kazanmaları kolaylaşacak.

BEBKA’DAN BÜYÜK DESTEK

Projeye BEBKA da büyük destek sağlıyor. Proje maliyetinin yüzde 75’i BEBKA tarafından karşılanacak. BEBKA Sekreteri M. Zeki Durak, bu desteğin, BEBKA tarafından bugüne kadar Eskişehir’e verilmiş en büyük desteklerden olduğunu söyledi. Projenin gençleri sanayi iş gücüne ve teknolojiye kazandırması açısından çok önemli olduğunu söyleyen Durak, BEBKA olarak gençlere verdikleri öneme de değindi. Durak, BEBKA’ya hibe için başvuranlar projelerinde18-30 yaş arası gençleri istihdam ettikleri takdirde ek puan alacaklarını duyurdu. Türkiye’de genç işsizlik oranı yıllardan bu yana yüzde 25 civarında. Yani her 4 gençten 1’i işsiz. Bu yüzden gençlerin iş yaşamına kazandırılmasını sağlayacak her destek çok önemli. Genç istihdamını arttırmak için imkanı olan tüm kurumların bu tarz teşvikleri hayata geçirmesi gerekiyor.