Kaçak ve sahte yapılan alkollü içkiden hayatını kaybedenler geçmişte de oldu.

Son olarak geçtiğimiz gün sahte alkollü içkiden Kırıkkale’de 7 kişi hayatını kaybetti. Aynı gün İzmir’de yine sahte içkiden önce bir olan ölüm sayısı sonra 6’ya çıktı.

Yani 13 ölüm.

Son hayatını kaybedenlerle sahte ve kaçak alkollü içki konusu yeniden gündeme geldi.

Alkollü içki fiyatlarının çok pahalı olması nedeniyle kendi içkisini kendi yapanlar ile merdiven altı içki yapıp satanların sayısı bir hayli arttı.

Bilindiği üzere alkollü içkilerin fiyatı oldukça pahalı.

Bu fiyatların yaklaşık yüzde 70-80’i vergi olarak alınıyor.

Hal böyle olunca kendi içkilerini kendi yapan insanların sayısı Türkiye genelinde hızla artmaya başladı.

 

***

Kendi içkisini kendi yapanların yanı sıra merdiven altı üretimlerle vatandaşa çok daha ucuza alkollü içki satışı yapanlar da arttı.

Sahte ve kaçak içkiden ölüm haberleri de böylece daha fazla görülmeye başlandı.

Bu konuda bir araştırma yapılmış.

Araştırmada şu görüşlere yer veriliyor.

“Türkiye’nin derinlemesine konuşulmayan ama oldukça ciddi sahte içki sorununun bir yansıması.

Son yıllarda vergilerin artışı, yakalanan yüklü miktardaki kaçak içkiler, etil alkole uygulanan yasaklar ve sık sık rast geldiğimiz sahte içki üretimi haberleri gündemi oldukça meşgul ediyor.

Peki ya kaçak içki üretimi neden bu kadar arttı? Sahte içki vücutta ne gibi zararlara sebep oluyor? Rakamlar ve uzmanlarla bu soruların yanıtları araştırılmış.

Eurostat verilerine göre, Türkiye Avrupa'da alkollü içkinin en pahalı olduğu 3’üncü ülke.

Yüksek fiyatların nedeni ise vergiler.

Öyle ki bugün bayi satış fiyatı 160 TL olan 70'lik rakıda, satış fiyatının 70,2'si vergilerden oluşuyor. Aynı ölçekteki rakının 2002 yılındaki fiyatı ise 8,25 liraydı.

Alkollü içki fiyatlarında yaşanan söz konusu artışın sonucunda alkollü içki kaçakçılığı ve evde alkol üretimi artmaya devam ediyor. Bu esnada alkollü içki vergileri yükselirken evde içki yapımında kullanılan etil alkol üzerindeki yeni düzenlemeler de sürüyor.

Emniyet ise her yıl bir öncekinden daha fazla kaçak içkiyi ele geçiriyor. 2014'te 27 bin 428 litre olan kaçak alkollü içki yakalanırken 2018'de bu rakam 1 milyon 48 bin 645 litre seviyesine kadar yükseldi. Bu dönemde resmi kayıtlara göre, 228 kişi “metil alkol zehirlenmesi” sonucu hayatını kaybetti.”

 

***

Yine araştırma sonuçlarına göre.

İnsanlar düşük maliyetli olduğu gerekçesiyle, başka insanların can sağlığı ile oynayabiliyor. Tüm organları iflas ettirip hastayı komaya sokabilecek kadar etkili olan metil alkolden uzak durulması gerekiyor.

Sayıştay, 2019 yılı Tarım ve Orman Bakanlığı denetim raporunda, etil alkolün piyasada satılması sonucunda merdiven altı veya vatandaşların kendi alkollü içeceklerini imal etmesiyle amaç dışı alkol kullanımına ilişkin önleyici kontrollerde yetersiz kalındığı ve idarenin büyük meblağlarda gelir kaybına uğradığını tespit etti. Raporda; 2018 yılında 50 milyon litre olan yurt içi alkollü içki üretiminin 2019 yılında 40 milyon litre seviyesinde gerçekleştiği ve sadece Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kaybının 2019 yılı için en az 1,56 milyar TL'ye ulaştığı belirtiliyor.

Evet, maalesef ülkenin böyle bir sorunu da var.