Önceki gün Eskişehir doktora darp girişimi iddiası ile yankılandı. Akademisyen bir baba ve kızının sağlık raporu almak için gittiği Aile Sağlık Merkezi’nde bir kadın doktorla tartıştığı, ardından tartışmanın kavgaya döndüğü ve darp girişiminde bulunulduğu iddiası doktorlar tarafından ortaya atıldı. Dün ise akademisyen baba ve kızı açıklamalarda bulundu, darp girişiminde bulunmadıklarını ve asıl şiddetin kendilerine uygulandığı iddiasını ortaya attı. Şiddetin her türlüsünün her zaman karşısında olan biri olarak olayın en kısa sürede ilgili makamlarca yargı önünde sonuçlandırılmasını, kamuoyunun da konuyla ilgili olarak bilgilendirilmesini diliyorum. İddiaların ikisi de gerçekten içler acısı. Eğitimli bireylerin şiddet olayına karışması ise çok daha üzücü. Son dönemde herkesin stres seviyesi yüksek olabilir ama şiddet hiçbir zaman çözüm olmamıştır. Burası muz cumhuriyeti değil, hak arama mücadelesi her zaman yargı önünde olmalıdır!

BAYRAM GEÇTİ ETKİSİ SÜRÜYOR

Bayram geldi geçti ama bayramda ortaya çıkan tabloların etkisi öyle kolay geçecek gibi durmuyor. Sahillerde dip dibe güneşlenen insanlar, denizde iğne atsan yere düşmeyecek kalabalık, toplu bayramlaşmalar… Liste böylece uzayıp gidiyor. Sanki pandemi bitmiş, her şey eski günlere dönmüş gibi görüntüler ortaya çıktı bayramda. Maske kullanımına dikkat edilmedi, sosyal mesafe hiçe sayıldı. Sonuç ortada. Vaka sayılarında artış gözlendi. Önceden vaka sayılarında vatandaşın temas ettiği kişiler belirleniyor, onlara da test yapılıp virüs kontrol altında tutuluyordu. Şimdi ara ki bulasın kim kime temas etmiş. Umarım ikinci dalgaya yakalanmayız. Ülkenin ekonomisi böyle bir pandemiyi kaldıracak gibi gözükmüyor çünkü.

EYLÜL YAKLAŞIYOR OKULLAR NE OLACAK?

Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasına az bir süre kaldı. Pandemi sürecinde okullar açılacak mı eğitim online mı devam edecek. Özel okullar okulların açılması taraftarı iken eğitim sendikaları ise okulların açılmamasını istiyor. Özel okullarda eğitim 10-12 kişilik sınıflarda devam ederken, devlet okullarında ise bu sayı 30’u buluyor. Milyonlarca öğrenci ve ailelerini etkileyecek bir durum var ortada. Tüm devlet okullarının 30 öğrenciyi sınıflarında sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde oturtacak kapasitesi var diyen en hafif tabir ile kendini kandırıyordur. Mesafe sağlanmazsa da bulaş riskinin yükselmesi ile birlikte vaka sayılarındaki artış da kaçınılmaz olur. Sonuç olarak bu konuda alınacak karar öğrenci, öğretmen ve velilerin sağlığını düşünerek alınmalı. Her şeyin başı sağlık diye boşuna denmiyor.

NİKAH CÜZDANI VE İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

Odunpazarı Belediyesi geçtiğimiz günlerde yine örnek bir uygulamaya imza atarak evlenen çiftlere nikah cüzdanının yanında İstanbul Sözleşmesi’ne de kitapçık olarak veriliyor. Şiddetin önlenmesinde eğitimin önemi tartışmaya bile açılamaz. Özellikle ülkemizde kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin boyutları oldukça vahim. Söz konusu şartlar altında İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmayı değil, Odunpazarı Belediyesi’nin yaptığı gibi sözleşmenin getirdiği haklardan daha çok kadın ve erkeği bilgi sahibi hale getirmeliyiz. Belki bu ilk adım olur ve getirilecek bir düzenleme ile evlenmeden önce ya da sonra çiftlere kadın hakları konusunda zorunlu bir eğitim getirilir. Böylece bilinç seviyesi de yükselmiş olur. Odunpazarı Belediyesi’ni ve Başkan Kazım Kurt’u hayata geçirdikleri uygulama için ayrıca tebrik ediyorum. Umarım tüm belediyelere örnek olur.