Eskişehir Milli İrade Gazetesi - Eskişehir Haberleri

ESKİŞEHİRLİLERİN İKİ YILDIR BÜYÜK MÜCADELE VERDİĞİ, İNSANI VE DOĞAYI ZEHİRLEYECEK OLAN KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALDEN HERHALDE KURTULDUK. ONCA MÜCADELE, İHALELERİN GİREN OLMADIĞI İÇİN 7 KEZ ERTELENMESİ FALAN BİR KENARA, GEÇTİĞİMİZ GÜN CUMHURBAŞKANI SAYIN RECEP

Åžehabettin TOSUNER Åžehabettin TOSUNER
Sanat

EskiÅŸehir’de sanata en çok hizmet etmiÅŸ ressam Naime Saltan’dır. Memleketi AkÅŸehir olmasına karşın, İstanbul, Ankara gibi sanatın canlı olduÄŸu ÅŸehirler varken yılda bir kaç serginin açıldığı, sanatta taÅŸra olan köhne EskiÅŸehir’de kalmış. EskiÅŸehir’de gerek öÄŸretmen olarak gerekse ÅŸehirde çıkan resim heveslilerini yetiÅŸtirip sanat çevresine ressam olarak kazandıran isimdir.

        1978 yılında onunla röportaj yaptığımda, evinde  eserlerini, açtığı kiÅŸisel sergilerinin, katıldığı karma sergilerinin hatta yurt dışında ülkemizi tanıtmak için götürülen ÇaÄŸdaÅŸ Türk Kadın Sanatçıları Sergilerinin broÅŸür ve kataloglarını göstermiÅŸti. Ülkemizin modern resim denilen çaÄŸdaÅŸ kadın sanatçılar arasında ilk sıralarda adı geçen sanatçımızdı.

        EskiÅŸehir’de herkesin resim öÄŸretmeni Naime  Saltan 2016 yılında 89 yaşında iken vefat etti. EskiÅŸehir Sanat DerneÄŸi, EskiÅŸehir’deki resim sanatında çok önemli yeri olan bu ressamımıza 2018 yılında ilk anma ve tanıtma sergisini yaptı. Bu yıl da ikincisini düzenledi.

Ülkemizin 20 civarındaki ÅŸehirlerinden 64 sanatçının katılımıyla EskiÅŸehir Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde açılan serginin bir bölümünde kolleksiyoner Ayhan Oskaylar’ın İstanbul’daki müzayedelerden EskiÅŸehir’e geri getirip kazandırılan 7 tablosu ve öÄŸrencilerinden AyÅŸe Yıldız’ın yaptığı portreside yer aldı. EskiÅŸehir Sanat derneÄŸi tarafından verilen Naime Saltan Sanat Ödülü suluboya resiminde önemli isimlerinden Sinan İlen’e verildi. Çok kalabalık açılışı yapılan sergide Naime Saltan’ın Yunus Emre ÖÄŸretmen Okulundan, Mehmetçik Ortaokulun dan, EskiÅŸehir (Maarif) Koreji’nden, Süleyman Çakır Lisesinden öÄŸrencileri duyarak geldiler. ÖÄŸretmenleriyle ilgili anılarını paylaÅŸtılar.

      EskiÅŸehir Sanat DerneÄŸi önemli iÅŸlevini ve sorumluluÄŸunu yerine getiriyor. Bunlardan biri daha önce yaÅŸamış EskiÅŸehir’de sanatta yeri ve emeÄŸi olanları unutulmaları ve geleceÄŸe taşıma etkinlikleri yapıyor. Naime Saltan bu sanatçılarımızdan birisi.

 

D.Hilmi Ertürk’ün Yunus Emre Kitabı

      Yunus Emre üzerine yazılmış kitap sayımız Milli Kütüphane kayıtlarına göre 384. Gerçekte 600  civarında. Bu sayı Yunus Emre gibi insanlığın ÅŸairi olmuÅŸ dünya ÅŸairleri arasında çok çok az.  İtalya’nın 200 yıl önce yaÅŸamış 5. ÅŸairi Leopardi için 25 bin kitap yazılmış. Almanya’nın dünyaya tanıttığı Goethe, Rusya’nın tanıtma için hiçbir çaba göstermediÄŸi PuÅŸkin için yazılmış kitap sayıları Leopardi’den kat kat fazla.

     Neden, insanlığın olmuÅŸ, dünya ÅŸairimiz Yunus Emremiz için bu kadar az?

     Sonra bir ÅŸey daha var. Yunus Emre için yazılmış kitaplarımızda para kazanmak için birbirinin kopyası ya da tekrar baskıları var. Özgün ciddi kitaplar da 60, 70 kadardır.

      Yeni elime geçen, 2014 yılında Enstitü yayınlarında yayınmış Av. DoÄŸan Hilmi Ertürk’ün Yunus Emre kitabı. Kitabın alt baÅŸlığı “Gerçek Mezarı Sarıköy’de”

      Av.DoÄŸan Hilmi Ertürk yabancısı olmadığımız, tanıdığımız bir isim. 1957 yılında EskiÅŸehir’de kurulan Yunus Emre DerneÄŸi’nin kurucusu ve baÅŸkanı. 1959 yılında yayınlanmış “Yunus Emre’nin Mezarı Sarıköy’de” diye daha önce yayınlanmış bir kitabı daha var.

      Kitaba önce sıcak bakmadım. Çünkü, daha önce ki katabının tekrar baskısı sandım. İkincisi 1960’lı 1970’li yıllarda Yunus Emre için yapılacak o kadar çok iÅŸ varken enerjimizi boÅŸa harçadığımız konusu “Mezarı nerede?” ile geçilirdi. O yıllarda pek çok kitap, makale yazıldı “Yunus Emre Hakkında Bibliyografya”ların sayfaları bunlarla dolu hatta gazete haberleri var. Yunus Emre uzmanlarından Abdülbali Gölpınarlı’nın 1963 yılında EskiÅŸehir Turim ve Tanıtma DerneÄŸi Yayını (5) “Yunus Emre ve Yattığı Yer” diye  baÅŸka mezarlarıo da inlelemiÅŸ, en doÄŸrusu yazılmış kitap  bile var.

     Av. DoÄŸan Hilmi Ertürk, bu yeni kitabında daha önceki kitabını geniÅŸletmiÅŸ; Yunus Emre hakkındaki çalışmalar, Makam ve mezarları, EskiÅŸehir’de yapılanlar, Yunus Emre üzerine birkaç kitap ve kitapların yazarlarını tanıtıyor. Bunlardan birisi Yunus Emre ilahilerini notalarıyla derleyen ünlü müzik insanımız Selahattin Güner ve çalışmaları anlatılıyor. Bir baÅŸka isim Yunus’un soyundan gelen Yunus’unzaviyesinin son temsilcisi Necmeddin Dinçer ve kitabı da yer almış.

      Av. DoÄŸan Hilmi Ertürk bu kitabıyla güzel yeni bilgilerle yeni bir emek vermiÅŸ, hizmet etmiÅŸ Yunus Emremize.

EN SON EKLENEN HABERLER

Bursa UludaÄŸ Üniversitesi 12 ÖÄŸretim Görevlisi alımı gerçekleÅŸtirecek.

Haliç Üniversitesi 49 ÖÄŸretim Üyesi alımı yapacak.

İstanbul Aydın Üniversitesi 49 ÖÄŸretim Üyesi alımı gerçekleÅŸtirecek.

İl Tarım ve Orman MüdürlüÄŸü, Ramazan ayında tüketici saÄŸlığının korunması ve güvenilir gıda arzının saÄŸlanması amacıyla ...

EskiÅŸehir kent merkezi haftanın ilk gününe etkili olan saÄŸanak yaÄŸmur ile baÅŸladı.

İl Tarım ve Orman MüdürlüÄŸü tarafından kentte 14 bin 90 dekar alanda mera ıslah ve amenajman projesi yürütülür...

Yukarı Çık