Eskişehir Milli İrade Gazetesi - Eskişehir Haberleri

ARTIK ESKİŞEHİR’İNDE YAYINEVİ VAR.

Åžehabettin TOSUNER Åžehabettin TOSUNER
Sanat

 Sanatın örgütlenmesi denilince hemen sanat çevresinin bir çatı altında toplanıp dernekleÅŸmesi anlaşılır. Oysa kurumsal olarak dernekleÅŸmesi, sanatın örgütlenmesinin önemli bir parçasıdır ama bir kentte sanatın örgütlenmesi; o kentte tiyatrolar akÅŸamları, hafta sonu gündüzleri perdelerini açması. MüziÄŸin her türünde konserlerin olması. Sinemalarda film gösterimleri arasında giÅŸe hesabı yapılmaksızın dünya sinemasından filmlerin gösterlmesi. Edebiyatta yazarlarla, ÅŸairlerle sık sık buluÅŸulması, ÅŸairlerin yazarların eserlerinin yayınlanacağı dergilerin, kitapların yayınlanacağı yayınevlerinin olması ÅŸart. Resim, heykel, karikatür, fotoÄŸraf gibi plastik ya da görsel sanatlarda sergilerin açılması, karma sergilerin düzenlenmesi ama sadece sergilerin açılması deÄŸil konuk olarak ulusal ve uluslar arası sergilerin getirilmesi. Sanatın her alanında müzelerin olması ya da sanat çevresinin baÅŸka kentlerdeki müzelere götürürmesi, müzelerin yaÅŸayan müzeler olması, dönemsel sunumlar yapması ve gerek yaÅŸayan sanatçılar, gerekse sanat tarihi söyleÅŸilerinin yapılarak gerekse kuramsal bilgilerin aktarılmasıyla sanat kültürünün verilmesi gerekiyor.

  Bunlarda yeterli deÄŸil; Türk ve dünya ÅŸiiri, romanı, müziÄŸi, tiyatro ve sinema gibi sanatın tarihsel ve de kültürel yanı ile donatılmış sanat sever dediÄŸimiz izleyeni yaratılması gerekiyor. Åžiir kültürü ile donatılmamış kiÅŸi ÅŸiirin tadını çıkaramaz yani alacağını alamaz, ÅŸiirin iÅŸlevne ulaÅŸamaz böyle kiÅŸi ÅŸiir kitabı niçin alsın ki? Niçin zamanından ayırıp ÅŸiir dinletisine gitsin ki. Diye düÅŸünmemiz gerekir. Aynı ÅŸeyi diÄŸer sanatlar için de düÅŸünmek gerekir . örneÄŸin müzik kültürü yoksa toplum konserlerde kendi kültürüne göre konsere gider.

  Bunun için etkinlikler kadar sanat yazarlarına, sanat eleÅŸtirmenine, sanat basınına gereksinim vardır. Hem de sanatın olmazsa olmazıdır.

  EskiÅŸehir bütün bunları bir bir gerçekleÅŸtiriyor. EskiÅŸehir’in bir eksiÄŸi vardı. Kitap fuarları geliÅŸmiÅŸ kentlerimizin hepsinde varken bir EskiÅŸehirde yoktu. Geçen yıl o da gerçekleÅŸti. Åžimdi iki kitap fuarı açılıyor. EskiÅŸehir’in son eksiÄŸi yayınevi idi. O eksiÄŸini de EskiÅŸehir’in köklü kitapçısı İnsancıl Sahaf ve sahibi Ahmet Kaygusuz tarafından “Dorlion Yayınları” adıyla gerçekleÅŸti.iki yıldır sayısız kitap yayınlandı. Bunların arasında EskiÅŸehirli ÅŸair Rıza Özdemir’in “Üfürmeler”,ErdoÄŸan Ekiner’in “Haziran”, Gürcan Banger’in “Cam Kırık Åžiirler Senfonisi”, Yalın Tunalı’nın “YaÄŸmurhane”, Tayfun Ak’ın “Gökyüzü Yıldızları ve Çamur” Güngör KibaroÄŸlu’nun Kapıyı Çalan Kimdi?”, Osman Koçak’ın “AÅŸk DirliÄŸi Yunus Emre” romanı var. Kısa zaman da peÅŸ peÅŸe kitaplarımızda artık EskiÅŸehir’de yayınlanıyor.

 

  Bir Åžair Çevirmen Ersan Sözer vardı

  Ersan Sözer, dünyanın en kibar, çevresine duyarlı, örnek insanlarından ÅŸair, çevirmen dostumdu. EskiÅŸehir’e sonradan gelmiÅŸ, EskiÅŸehirli olmuÅŸlar arasında en çok sevdiÄŸim insanlardan biriydi...

  Ersan Sözer’den ÅŸair Yücel SaraçoÄŸlu bahsediyordu. 1979 yılında EskiÅŸehir Sanatçılar BirliÄŸi BaÅŸkanı olduÄŸum günlerde postadan bir kart geldi. BaÅŸkanlığa seçilmemi kutluyordu. Bir gün yüzyüze tanıştık. Ona EskiÅŸehir’i, Cumhuriyetin ilk yıllarında, Ankara’da uygulanan sıfırdan sanat çevresinin yaratılması gibi düÅŸüncelerimin olduÄŸunu, Ankara’yı incelediÄŸimi, Ankara’da ve Oberhausen’de gördüklerimi EskiÅŸehir’de yaÅŸamak istediklerimi anlatmıştım. O da İstanbul’da büyümüÅŸ, Behçet Necatigil’in liseden öÄŸrencisi olduÄŸunu anlatmıştı ve ”Benim de üzerime düÅŸenleri canla baÅŸla yapabileceÄŸim” demiÅŸti. İlk iÅŸim “Anadolu’da Sanat” dergisini yayınlamak ve “EskiÅŸehir Sanat Evi” adıyla sergi salonu açmak olduÄŸunda, derginin her sayısında ÅŸiirlerini yayınlamıştım. Sanat Evi’nin vitrini vardı, orada Fazıl Hüsnü DaÄŸlarca gibi “Vitrinde Åžiir” önermiÅŸti ve ilk sergiyi de DaÄŸlarca’yı tanıtan ÅŸiir sergisini gerçekleÅŸtirmiÅŸtik. Derginin 4. Sayısında “ÖÄŸretmenin Behçet Necatigil” diye öÄŸretmenini tanıtmıştı. Behçet Necatigil’in öÄŸrencilerini ÅŸiirle nasıl tanıştırdığını, yetenekleri ÅŸiir yazmaya nasıl özendirdiÄŸini anlatmıştı o yazısında. Daha çok öÄŸretmenin okuması için aynı yazısını bir de gazetede yayınlamıştım. Geçen yıl telefonla konuÅŸmuÅŸtuk. “Ben pek çıkamıyorum, evime gel, konuÅŸalım” demiÅŸti de gitmiÅŸtim. Oturduk , önce hayallerini gerçekleÅŸtirdin! Seni kutluyorum” diye söze baÅŸlamıştı. Åžiir, sanat ve üniversitelerin EskiÅŸehir’e kazandırdıklarını konuÅŸmuÅŸtuk. En son görüÅŸmemizde “EskiÅŸehir Sanat” dergisine çeviriler verecekti…

  Ersan Sözer 1938 Lüleburgaz doÄŸumlu idi. ÇocukluÄŸu, gençliÄŸi İstanbul’da geçmiÅŸti. Lise öÄŸrencisi olduÄŸu yıllardan beri ÅŸiir yazıyor, dünyanın önde gelen ÅŸairlerden çeviriler yapıyordu. EskiÅŸehir’e 1972 yılında gelmiÅŸ İktisadi Ticari İlimler Akademisi’nde İngilizce okutmanı olarak baÅŸlamış 1989 yılında Anadolu Üniversitesi’nde Profesör olmuÅŸtu.1980 yılında EskiÅŸehir’de Çeviri Ödülü almıştı. Åžiirleri Varlık, Türk Dili, Somut, OluÅŸum, Ilgaz, Türkiye Yazıları, Varlık Yıllığı, Hisar, Denge, Anadolu’da Sanat, Yunus Emre Yolunda, EskiÅŸehir Sanat gibi dergilerde yayınlandı. 1962-1981 yılları arasında yazdığı ÅŸiirlerini emekli olduÄŸu yıl 2005 yılında“Çizgilerde” adlı kitabında topladı. EskiÅŸehir Sanat DerneÄŸi’nin düzenlediÄŸi ulusal düzeydeki ÅŸiir yarışmalarında seçici oldu. Åžimdi kaç yıl oldu aramızdan ayrılalı. Bugün hep onu hatırladım kimler geldi geçti …

 

 

EN SON EKLENEN HABERLER

Bursa UludaÄŸ Üniversitesi 12 ÖÄŸretim Görevlisi alımı gerçekleÅŸtirecek.

Haliç Üniversitesi 49 ÖÄŸretim Üyesi alımı yapacak.

İstanbul Aydın Üniversitesi 49 ÖÄŸretim Üyesi alımı gerçekleÅŸtirecek.

İl Tarım ve Orman MüdürlüÄŸü, Ramazan ayında tüketici saÄŸlığının korunması ve güvenilir gıda arzının saÄŸlanması amacıyla ...

EskiÅŸehir kent merkezi haftanın ilk gününe etkili olan saÄŸanak yaÄŸmur ile baÅŸladı.

İl Tarım ve Orman MüdürlüÄŸü tarafından kentte 14 bin 90 dekar alanda mera ıslah ve amenajman projesi yürütülür...

Yukarı Çık