Büyükşehir Sanat Merkezi’nde (Turgut Özakman’da) bu günler Eskişehir Sanat Derneği’nin 2015 yılında vefat eden fotoğraf sanatçısı Hakkı Türkkan’nın ailesi ile beraber düzenlediği “3. Hakkı Türkkan Odunpazarı Fotoğraf Yarışması”nın sergisi var.

       Odunpazarı, Eskişehir’in ilk yerleşim yerlerinden, tarihi, sivil ev mimarisi ve sokaklarıyla semti. Önce kültür değerlerine değer bilmezlikle sonra da yanlış SİT alanı uygulamasıyla yok olmaya başlamış 2000’li yıllarda ele alınıp bugün ülkemizin başka şehirlerine benzemeyen, farklılığı ile önde gelen turizm yeri ve UNESCo’nuın da kültürel miras listesine alınmış, Eskişehir’in değeri ve markası semtidir.

       Odunpazarı’nın önce Eskişehirli ve sanatçıları tarafından tanınması, sanat ortamında tanıtılması gerekiyor. Nasıl ki; Paris, İstanbul, Venadik gibi şehirlerin sanatçıların şiirlerinden fotoğraflarına, filmlerinden romanlarına kadar anlatımlarıyla kendini aşık eden yanı varsa Odunpazarının da sanatçıların gözü ve yüreğiyle gösterlmesi gerekmektedir.

       Hakkı Türkkan deyince önce bir Odunpazarı sevdalısı, fotoğraf sanatçısı, Eskişehir’in duyarlı sanatçı evladı  gelir aklımıza. Her ne kadar Eskişehirin ilk fotoğraf sanatçıları 1930’lu, 1940’lı yıllardaki Halkevi dönemi sanatçıları varsa da bunlardan bu güne gelen pek fotoğrafları da sanatçıları da yoktur ta ki 1970’li yıllarda Osman Tanaçan’ın fotoığraf kurslarında yetişen fotoğraf sanatçılarımıza kadar bir kopuk dönem vardır. Hakkı Türkkan Osman Tanaçan’ın Halk Eğitim Merkezi’nde başlattığı fotoğraf kurslarında yetişmiş, sergilerinde yer almış daha sonra Devlet Güzel Sanatlar Galerisindeki Ertuğrul Algan ve Abdurkadir Candemir’in fotoğrafın sanatsal boyutunda geliştirme kurslarında gelişmiş. EFSAD (Eskişehir Fotoğraf Sanatı Derneği) ve Eskişehir Sanat Derneği’nin fotoğraf etkinliklerinde yer almış Eskişehirin önde gelen fotoğraf sanatçısıdır.Fotoğraflarında olsun konuşmalarında olsun hep doğup büyüdüğü Odunpazarı vardır. Örneğin Eskişehirin 1977 yılında yapılan ilk fotoğraf yarışmasında herkes çiçek, böcek fotoğraflarıyla katılırken daha kimse Odunpazarının farkında dewğilken o Odunpazarı’mdan bir sokağın fotoğrafıyla katılmıştı.Eskişehirin ilk fotoğraf örgütlenmesi olan EFSAD’da herkes dağın, taşın, çiçeklerin slayt gösterisini yaparken o karlı kış günlerinde Odunpazarının gösterisini yapmıştı.

        Yarışmalar ve sergileri sıradan etkinlikler değildir ve hadi bir yarışma düzenleyelimle yapılırsa uçup giden gaz gibi geride bir şey bırakmayan etkinlikler olur. İşte bu düşünce ile konusu Odunpazarı olunca bu yarışmanın önemi bir kat daha önemlidir. Çünkü; Odunpazarının  her gün yeniden keşfedilen, görünen yanı vardır ve fotoğraf sanatçılarının gözünden, objektifinden en güzel evleri, sokakları, yaşananı ortaya çıkarırması gerekiyor. Fotoğraf yarışması ise sıradanın dışında fotoğrafların istendiği ortamlardır. Eskişehir Sanat Derneği 3 yıldır onun için bu yarışmayı düzenlemektedir ve Odunpazarını sanat ortamında ele alıp tanıtmaktadır ve bu çabasıyla da önemli bir Odunpazarı fotoğrafları koleksiyonu kazanmıştır. Bu koleksiyonu ile “Odunpazarı Burası” diyerek sergilerini düzenlemektedir. Bu sergileri başka şehirlere götürmektedir. Örneğin Balıkesir’de açtığı sergi sonrası Odunpazarı’na Balıkesir’den fotoğraf sanatçıkları iki gezi düzenlemiş ve Eskişehir Sanat Derneği de onlara rehberlik etmiştir. Aynısı Bursa, Adana gibi başka şehirlerde de olmuştur. Dernek lise öğrencilerine düzenlediği Odunpazarı Fotoğraf Yarışmasının sergisini Ayvalık Sanat Festivalinde sergilemiştir.

      Bu yıl 3.sü düzenlenen Hakkı Türkkan Odunpazarı Fotoğraf  yarışmada Birincilik Ödülünü Erkan Dinç, İkincilik Ödülünü Battalgazi Barlas, Üçüncülük Ödülünü Mehmet Candan, Mansiyon Ödüllerini Ali Şimşek ve Sadullah Aksu, Genç Sanat Ödüllerini Muhammed Akbulut ve Kerim Yılmaz almışlardır. Sergileme kazanan fotoğraflarıla beraber 6Hakkı Türkkan’ın fotoğrafları ile 60 fotoğraflık sergi açılmıştır. Şimdi bu sergi de başta Ankara olmak üzere başka şehirlere sergilenmek üzere yola çıkacaktır.