Anadolu Üniversitesi tarafından, Erasmus+ Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklık Programı kapsamında, Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği Bakanlığı ve AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığına sunulan, 'Raylı Sistemler Yolcu Hizmetleri Personeline Yönelik Mesleki Yeterlilik ve Eğitim Programlarının Geliştirilmesi Projesi'nin başlangıç toplantısı, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü Senato Salonu’nda gerçekleştirildi. Proje, Anadolu Üniversitesi Ulaştırma Meslek Yüksek Okulu Koordinatörlüğünde, TCDD Taşımacılık A.Ş., Eurocert-DE, Ceipes-IT, UK-Certified Knowledge Association ve İlksem Mühendislik tarafından 36 aylık sürede gerçekleştirilecek. 

"Raylı sistemler işletmeciliğinde hizmet kalitesi yükseltmeyi hedefliyoruz" 
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, İHA’ya yaptığı açıklamada, raylı sistemlerin son yıllarda dünya üzerinde standartlarının arttığını söyledi. Rektör Gündoğan, “Özellikle hızlı tren işletmeciliğinin kapasitenin artması ile inşallah önümüzdeki yıllarda tüm Türkiye’de hızlı tren ağı da kurulmuş olacak. Gerçekten raylı sistemler alanı ciddi bir önem kazandı. Tabii ki önümüzdeki dönemi de dikkate alarak üniversite olarak sadece teknik alanda değil, hizmet sektöründe de özellikle yetişmiş personel ihtiyacının karşılanması amacıyla bir Avrupa Birliği projesi hazırladık. Erasmus+ kapsamında Türkiye’den TCDD Taşımacılık A.Ş., İtalya’dan, Almanya’dan, İngiltere’den proje ortaklarımızla raylı sistemler işletmeciliği alanında hizmet kalitesi yükseltmek ve bu alanda bir standart oluşturmak amacıyla toplam 36 ay sürecek olan bir proje hazırlığı yapıldı. Proje, AB tarafından kabul edildi. İnşallah bu proje bittikten sonra İngiltere, İtalya, Almanya gibi raylı sistemler sektörünün çok geliştiği ülkelerde standartlar da dikkate alınarak Türkiye’nin Avrupa Birliği standartları kapsamında raylı sistem işletmeciliği alanında hizmet verecek personelin, hizmet kalitesini belirleyen bir standart oluşturacağız” dedi. 

"Buna uygun standartta öncelikle bir program oluşturacağız" 
Anadolu Üniversitesi bünyesinde de çalışmalar yapılacağını dile getiren Rektör Naci Gündoğan, konuşmasının devamında şunları aktardı: 
“Bunun da devamında, Ulaştırma Meslek Yüksek Okulu’nda buna ilişkin bir bölüm açacağız. Bu bölüm aracılığıyla da özellikle önümüzdeki dönemde raylı sistem sektöründe hizmet verecek teknik personelin yanında, hizmet personelinin de gerçekten önemli olduğunu düşünüyoruz. Yani biletlemeden yol güvenliğine varana kadar birçok alanda raylı sistem personelinin hizmet alması gerekiyor. Dolayısıyla biz buna uygun standartta öncelikle bir program oluşturacağız. Avrupa Birliği’nin özellikle raylı sistemlerin gelişmiş olduğu ülkelerdeki standartlara uygun, daha sonra eğitim programına dönüştüreceğiz ve raylı sistemler alanında hizmet sektöründe çalışacak personeli inşallah üniversitemiz aracılığıyla. Tabii ki sadece bizim üniversitemiz değil, diğer üniversiteler de bunu örnek alarak bu alanda hizmet verecek personeli yetiştirecekler. Bugün gerçekten çok güzel bir başlangıç toplantısı yapıldı. Almanya’dan, İngiltere’den, İtalya’dan gelen ortaklarımızı dinledik. Gerçekten onlar da bu alanda çok yetkin partnerler TCDD ile birlikte inşallah önümüzdeki dönemde bu projeyi başarıyla tamamlayacağız. Daha sonra da uygulamasına üniversitemiz olarak, Türkiye olarak geçmiş olacağız.” 

"Projenin çok önemli olduğu değerlendiriliyor" 
Proje Koordinatörü Anadolu Üniversitesi Ulaştırma Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mete Koçkar ise, “Bu proje ile AB ülkelerinde raylı sistemler sektöründe yolcu hizmetleri alanında çalışan ve çalışacak olan personelin danışma, biletleme, yolcu alımı, yolculuk güvenliği, yeme-içme hizmeti, yolcu ve bagaj transferi, istasyon ev araç içi yönlendirme ve acil durum hizmetleri gibi konularda mesleki bilgi, beceri ve yeterliliklerin artırması hedeflenmektedir. Projenin, AB ülkelerinde raylı sistemler sektöründe yolcu hizmetleri alanında yeni bir vizyon, yaklaşım ve bir yol haritası ortaya koyması nedeniyle, çok önemli olduğu değerlendirilmektedir” ifadelerini kullandı. 
Toplantıya Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan, Ulaştırma Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ö.Mete Koçkar, TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Çetin Altun, rektör yardımcıları ve diğer ilgililer katıldı.