Apartman sakinleri yaklaşık 30 yıldır, apartmanlarının bodrum katındaki trafonun kaldırılması için mücadele veriyor, ancak bunda henüz başarılı olamadılar. Apartmanın altında ve zemin seviyesinde bulunan trafoyu kaldırmak için mücadele verilirken 2015 yılında trafo daha da büyütülüyor. Apartman ve çevre sakinlerinin güvenlik açısından istemedikleri bu trafo konusu mahkemelik olmuş durumda. 2015’te Apartman yöneticiliği tehlikeli olduğu gerekçesiyle trafonun kaldırılması için mahkemeye başvurarak, Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından trafonun kaldırılmasını istiyor. Gerekçede, söz konusu elektrik trafosunun bulunduğu muhitte yaşayanları rahatsız etmekte, trafonun yaydığı gürültü ve insan sağlığına zararları belirtiliyor. Bilirkişi raporu doğrultusunda Eskişehir 3. Sulh Hukuk Mahkemesi, Sayıl Apartmanı Sakinlerinin lehine karar veriyor ve 2019 yılının Kasım ayına kadar trafonun tahliyesine karar veriliyor. Konu Yargıtay’a gidiyor, Yargıtay da apartman sakinleri lehine karar veriyor. Apartman sakinleri ise kış günlerinde apartmanların önünde kazı istemedikleri için tahliye konusunda OEDAŞ’a 2020 Mayıs ayına kadar süre veriyorlar. 2020’nin Temmuz ayına kadar hiçbir işlem yapılmadığı için de Apartman sakinleri bu kez Savcılığa şikayet ediyorlar, bunun üzerine trafonun üzerinde sokakta bulunan kısım kazılıyor ancak trafo kaldırılmıyor. Kazılan yer de öylece bırakılıyor.

APARTMAN BOYUNDA ALEV

Apartman sakinlerinin trafonun patlama ihtimali endişesine yetkililer sürekli patlamaz diye yanıtlıyorlar ancak yine apartman sakinleri geçtiğimiz yıllarda hemen karşılarında bulunan Eti Parkı’ndaki trafonun patladığında neredeyse apartman boyu alev yükseldiğini de söylüyorlar. Bu nedenle de tedirgin olduklarını ifade ediyorlar. Ayrıca, trafonun radyasyon yaydığını, çocukların ve yetişkinlerin sağlığını tehdit ettiğini belirtiyorlar.

DİREĞİN ÜSTÜNE KOYMAK İSTEDİLER

Bu mücadele ve yasal süreçler devam ederken, OEDAŞ’ın elektrik trafosunu bodrum katından alıp hemen apartmanın yanına dikecekleri bir direğin üstüne koymak istediğini belirten apartman sakinleri buna da itiraz ederek, direk üzerine koydurmuyorlar. Kaldı ki Odunpazarı ve Büyükşehir Belediyeleri de trafonun direk üzerine konulmasına karşı çıkıyor.

TÜMDEN KALDIRILMASI İSTENİYOR

Sayıl Apartmanı sakinleri yaklaşık 30 yıldır verdikleri mücadelenin sona ermesini isterken, apartmanlarının bodrum katındaki elektrik trafosunun tümden kaldırılmasını, yıllardır adeta bir bombanın üzerinde yaşamaktan bıktıklarını ve korktuklarını belirtiyorlar. Ayrıca, apartmanlarının önünde kazılı bulunan alanın da düzeltilmesini talep ediyorlar.