Tüm dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan yeni tip Korona virüs (Covid-19) ile alışkanlıklar ve bağımlılıklar da değişim gösterdi. Hastalığın yaşandığı ilk günlerde oyun cihazlarının ve oyunların satışlarının normal seviyede devam ettiği aktarılırken, sokağa çıkma yasakları ve kısıtlamalar sonucunda oyun oynamak için gidilen mekânlar kapanınca satışlarda inanılmaz bir patlama yaşandığı belirtiliyor. Ayrıca velilerin, çocuklarının kötü alışkanlıklar ve arkadaşlıklar edinmesini engellemek için, onlardan gelen bu talebi geri çevirmek yerine; onları oyuna teşvik ettikleri gözlemlendi.

 

MAKİNE SATIŞLARI KAT KAT ARTTI

 

Sektörde yer alan kişiler; pandemi sürecinin başlarında işlerinin normal rutininde devam ettiğini, fakat daha sonra satışlarda müthiş bir artış yaşandığını anlattı. Elektronik oyunlar ve oyun makinelerinin alımı, satımı ve onarımıyla uğraşan Mücahit Top, “Sokağa çıkma yasakları ve kısıtlamalar gelmeye başladıktan sonra kafe, oyun alanları ve benzeri yerler kapandıktan sonra bizim işlerimizde müthiş bir patlama oldu diyebilirim. İnsanlara makine yetiştiremedik. Gece 12-1’lere kadar insanların evlerine makine teslim etmeye gidiyorduk. Dükkânımızın sabaha kadar açık kaldığı oluyordu. Temini zorlaştığından dolayı makineler çok fahiş fiyatlara satılmaya başlandı. Ederi 500-600 TL olan cihazlara bin 200- bin 300 TL gibi ücretler istenmeye başlandı. Yani dijital oyun ortamından uzak olan insanlar makinelerini ellerinden çıkarmaya çalıştıkça yüksek fiyatlar istemeye başladılar” şeklinde konuştu.

Alışkanlıkların her geçen gün başkalaştığını ifade eden Top, “Yeni bir oyun konsolu çıkacak şimdi. İnsanlar şu gözle bakıyorlar; kafelere, mekânlara gideceğime veya her gün kahvehanede oturacağıma ailemin yanında evimde dururum diyor” diyerek müşterilerin düşünce yapısını paylaştı.

 

“ÇOCUĞUM NE İSTERSE VERİN DİYORLAR”

Velilerin bu konuya nasıl yaklaştığına da değinen Mücahit Top, “Anne babalar şikâyet etmekten ziyade gelip ‘çocuğum ne isterse verin’ diyorlar. Aileler çocuklarının dışarıda insanlar tarafından küçük düşürülmesini veya mağdur olmasını istemiyor. Bu ürünün parası neyse parasını ödeyip çocuğumu yanımda tutayım diyor. Maddiyatla ilgili çok fazla düşünmüyor. Bazı aileler geliyor, çocuğu internet kafeden çıkartamadığını söylüyor. Aile çocuğunu alıp geliyor yanımıza, istedikleri özelliklerde bir bilgisayar ayarlıyoruz; 9 bin TL fiyat tutuyor. Aile ‘ben bunu alacağım kardeşim, yeter ki çocuğumu eve bağlayabileyim’ diyor. Dışarıdaki kötü ortamdan çocuğunu çekebilmek için fiyatına bakmadan çocuğunu memnun edeceği şekilde davranıyorlar” sözleriyle durumu anlattı.