13 Ekim 2020 Salı günü Zoom Meeting platformu üzerinden gerçekleştirilen açılış törenine Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Tuncay Döğeroğlu, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Claudio Tomasi, JICA (Japan International Cooperation) Genel Müdür Yardımcısı Dr. Kozo Nagami, öğretim üyeleri katıldı. Açılış konuşmasında söz alan Gazeteci Hakan Çelik, deprem, sel ve yangın gibi doğa olaylarının ülkemizde ve dünyadaki pek çok ülkede yıkıcı etkiye sahip olan önemli ve kaçınılması gereken afetler olduğuna dikkat çekti. Ülkelerin gelecekleri bakımından risk teşkil eden afet ve deprem gibi riskler konusunda mümkün olduğunca bilgilendirme ve bilimsel çalışmanın yürütülmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Çelik, “Dünya genelinde afetlere bağlı hasarların gittikçe arttığı günümüzde, afetler sadece meydana geldiği bölgeyi değil, küresel çapta da politik, ekonomik, psikolojik ve sosyolojik sorunların ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor. Bu nedenle afetlerle mücadele konusunda idRc 2020 gibi geniş ve kapsamlı bir kongrenin etkisi yadsınamaz derecede önemli” dedi.

‘DİSİPLİNLERARASI KATILIMCILAR BİR ARAYA GELDİ’

idRc 2020 açılış konuşmasında söz alan Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Afet ve Dirençlilik Kongresi açılış töreninin 13 Ekim 2020 Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü’nde gerçekleştirilmesinden memnuniyet duyduğunu dile getirerek söze başladı. 15 Ekim 2020 Cuma gününe kadar devam edecek olan 2. Uluslarası Afet ve Dirençlilik Kongresi kapsamında “Süredürülebilir Dirençlikik, Kentsel Dirençlilik, Deprem ve Risk Yönetimi, Risk Azaltma Politikaları, Su Kaynakları Yönetimi, Afet Eğitimi, Halk Sağlığı ve Dirençlilik, ve Yangın ve Güvenliği” gibi çok sayıda konunun ele alınacağını ve bu bakımdan oldukça önem arz ettiğini de vurgulayan Rektör Prof. Dr. Döğeroğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Hem ülkemizden, hem yurtdışından alanında uzman pek çok bilim insanın katılımı ile on beş farklı panele ev sahipliği yapacak olan idRc 2020’ye ev sahipliği yapıyor olmaktan mutluluk ve gurur duyuyoruz. Günümüzde hızlı kentleşme ve endüstrileşmeyle birlikte artan nüfus yoğunluğu ve bu kapsamda karşılaşılabilen afetlere baş edebilme konusunda yenilikçi yaklaşımlara ihtiyacımız var ve bu ihtiyaç her geçen gün daha fazla artıyor. Hala yaşamakta olduğumuz Covid-19 Küresel Salgını da bize bu ihtiyacı hissettiriyor. Bu yılki kongrenin teması “Metropolitan Kentlerin Dirençliliği” ve bu kongrenin bu kapsamda yürütülmekte olan çalışmalara ve gelecekte yürütülecek olan çalışmalara da katkı sağlayacağını düşünüyorum.”

‘KALKINMA DİRENÇLİLİKLE MÜMKÜN’

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Claudio Tomasi, idRc 2020’nin önemli alanlardan pek çok uzmanı ve konuyu bir araya getiren değerli bir etkinlik olduğunu belirtti. Nüfus artışına bağlı olarak azalan kaynakların dünya genelinde önem arz eden afetlere yol açtığını da sözlerine ekleyen Tomasi, “Covid-19 Pandemisi’nin ortaya çıkışıyla birlikte küresel hareketliliklerin köklü bir değişime uğradığını ifade eden Tomasi, “Sürdürülebilir gelişme / kalkınma ancak ve ancak dirençlilikle mümkündür. Bu nedenle UNDP olarak sürdürülebilir gelişimi destekleyen ve önemli katkılar sunan idRc 2020’ye ev sahipliği yaptığı için Eskişehir Teknik Üniversitesi’ni tebrik eder ve teşekkürlerimi sunarım” dedi.