Eskişehirli vatandaşlarında kan bağışına gösterdiği ilgi fazla olsa da, yaz aylarında havaların sıcak olması ve insanların başka şehirlere tatile gitmesi sebebiyle kan stoklarında azalma yaşanıyor. Verilen her kan bağışı ile 3 kişinin hayatının kurtulduğunu söyleyen Türk Kızılayı Eskişehir Şube Başkanı Yüksel Girgin, vatandaşları kan bağış merkezlerine çağırıyor.

“Mağduriyeti önlemek için tüm halkımızı kan bağış noktalarına davet ediyoruz”
Yaz aylarında hastaların ve yakınlarının mağduriyet yaşamaması için Eskişehirlileri kan alma merkezlerine davet eden Yüksel Girgin, “Yaz dönemlerinde hava sıcaklıklarının artmasından dolayı kan bağış sayılarımızda bir azalma gerçekleşti. Türk Kızılayı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğüne bağlı Eskişehir, Bilecik, Afyon ve Kütahya illerinde kan ihtiyacının tamamı tarafımızdan karşılanmaktadır. Halkımızın sıcak havalardan dolayı tatil yörelerine gitmesiyle hastanelerimizin kan ihtiyacını, özellikle de negatif kana yönelik ihtiyaçları karşılamakta sıkıntı yaşamaktayız. Yaz aylarında hasta yakınlarının yaşadığı mağduriyeti önlemek için tüm halkımızı kan bağış noktalarına davet ediyoruz. Bağışladığınız bir ünite kan 3 kişinin canını kurtarmaktadır. 18 ile 66 yaş arasında sağlık problemi olmayan kişileri kan bağış merkezlerine davet ediyoruz. Tüm Eskişehir halkının tok karnına ve yanlarında nüfus kağıdı ile kan bağış alma merkezlerine gelmelerini bekliyoruz” dedi.

“Kan acil değil sürekli bir ihtiyaç”
Başkan Girgin’in ardından konuşan Türk Kızılayı Eskişehir Kan Merkezi Müdürü Dr. Sabri Akoğlu ise, kanın acil değil, sürekli bir ihtiyaç olduğunu belirtti. Dr. Akoğlu, “Kanın kaynağı insan. İnsanlar verdikçe kan bağışını toplamamız mümkün. Tabi insanı etkileyen her faktör de bağışını etkiliyor. Bunlar ne derseniz en başında kişinin sağlığı olmakla beraber, daha önemli olan bir veri de havanın sıcaklığı soğukluğu. Yaz aylarının sıcak geçmesi sebebiyle kan bağışı normalin biraz daha altına düşüyor. Tabi ki kış aylarında da aynı şeyler söz konusu. Bu sefer soğuk diye kişiler evlerinden çıkmak istemedikleri için kan bağışları düşüyor. En ideal verdikleri bahar ayları oluyor. Kanın kaynağı insan ve her zaman söylüyoruz. Kan acil değil sürekli bir ihtiyaç. Yani kaynağı olan bir şeyin bağışlanması gerekiyor ki biz onları hastalarımıza ulaştıralım” ifadelerini kullandı.

“Bu döneme kuvvetli girebilmek adına bugünden başlayarak kan bağışına davet ediyoruz”
Bir gün kan vermekle işin bitmediğini hatırlatan Dr. Akoğlu, bu dönemin kan bağışında oldukça düşük olduğunu söyleyerek, “Yapayı yapılmadığı müddetçe sürekli birilerinin bunu vermesi gerekiyor. Özellikle ramazan ayından bahsetmek istiyorum ne kadar geçmiş olsak da. Bazı ameliyatlar bu yüzden ertelemek gerekiyor. Tabi acil olan ameliyatları yapmak zorundayız. Bunlar ertelendiği zaman ne oluyor, ramazan ayının sonuna kaydırılıyor ve olması gerekenden daha büyük bir miktara çıkıyor kan bağışı. Biliyorsunuz önümüzde on günlük bir süre var bayrama kadar. Kişilerin aileleri ile ya tatile ya da vecibelerin yerine getirmek üzere memleketlerine gittikleri bir dönem, kan bağışının oldukça düştüğü bir dönem. Bu döneme kuvvetli girebilmek adına bugünden başlayarak kan bağışına davet ediyoruz halkımızı” şeklinde konuştu.

“Kanı kullanan 54 tane hastanemiz mevcut”
Bölgede bulunan 54 hastanenin kan ihtiyacını karşıladıklarını ifade eden Dr. Akoğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti :
“Biz bölge olarak 4 ilden oluşuyoruz. Kütahya, Bilecik ve Afyon olmak üzere. Burada kanı kullanan 54 tane hastanemiz mevcut. Bunların tamamının kan ihtiyacı Türk Kızılayı tarafından karşılanmakta. Yıllık 75 bin ünite kanın kırmızı bölümü olarak ihtiyacımız var. Biz ne kadar topluyoruza gelince Ağustos ayı itibariyle 52 bin bölgede kan toplandı. Bunun 25 bini Eskişehir kan bağış merkezi tarafından Eskişehir bölgesinde toplandı. Yıl sonu ortalamasına bakıldığı zaman yaklaşık 80 binin üzerinde. Düşündüğünüz zaman 75 binin üzerinde bir alış. Ama işte kan bağışlarının bahar aylarında fazla olup diğer aylarda düşünce dar boğaza giriliyor. Mesajlarda görüyorsunuz 3 kişinin hayatını kurtardınız diyor. Bu tamamen gerçeğe dayalı. Üç farklı hastaya hayatta kalması için yardımda bulunmuş oluyor. Tabi ki biz onlara kahraman gözüyle bakarız. Bir kişinin hayatını kurtarmak kahramanlıktır. Bunu kabul etmeyen de yoktur. Gayet kolay kahraman olmak. Geleceksiniz kanınızı bağışlayacaksınız, 3 kişinin hayatta kalmasına vesile olacaksınız. Hem mutlu olacaksınız, hem de mutlu edeceksiniz."