Tünerir, “MS, beyinde ve omurilikte, mesajları taşıyan sinir telleri etrafındaki koruyucu kılıfın (miyelin kılıfı) hastalığıdır. MS'te kas zayıflıkları, görme kayıpları, değişmiş duyu ve ağrı algısı, yorgunluk, duygusal ve bilişsel değişiklikler çok sık görülür. Bu belirtiler denge ve yürüme sorunlarına ve yaşam kalitesinde değişikliklere yol açar” diye konuştu. Özellikle yürüme sorunları ve denge kayıplarının günlük yaşam aktivitelerini kısıtladığını dile getiren Dr. Tünerir, şunları söyledi: “Günlük yaşam aktivitelerinin kısıtlaması ve bununla birlikte günlük harcanan enerji düzeyinin azalması MS hastalarında ayrıca obezite, osteoporoz, kardiyovasküler hastalıklara neden olmaktadır. Düzenli egzersiz ve fiziksel aktivite yaşamın tüm safhalarında hastalıkları önleme, kendini iyi hissetme ve kişinin yaşam kalitesini arttırmada önemlidir.”

HER HASTADA BELİRTİLER DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR

Hastalık boyunca ortaya çıkan belirtilerin özellikle atak dönemlerinde değişkenlik gösterebildiğine dikkat çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Türkan Tünerir, “Bu nedenle her hasta ayrı ayrı değerlendirilmeli ve egzersiz programına alınmalıdır. MS’te egzersiz uygulamaları çok önemlidir. Egzersizleri uygulamada herhangi bir protokol ya da sınır yoktur. MS hastalarının egzersizlerden faydalanabilmeleri için kendilerine özel ve zorlanmadan yapabilecekleri ölçüde olması gereklidir. MS hastalarının yaptığı egzersizler Fizik Tedavi Uzmanları tarafından belirlenmeli ve takip edilmeli. Egzersiz uygulamalarına başlamadan önce MS hastaları fizyoterapi açısından değerlendirilmelidir. Hastanın kas kontrolü, kas tonusu, eklem hareket açıklıkları, oturma ve ayaktaki dengesi, yürümesi değerlendirilmelidir. Duyu değerlendirmeleri yapılmalı, ayakkabı seçimine de özellikle bakılmalıdır.”ifadelerini kullandı. MS Hastalığında Fizyoterapistin rolünün de önemli olduğuna değinen Dr. Tünerir, şöyle konuştu: “Fizyoterapist akut atakları takiben fonksiyonu artırmak için egzersizler ve yürüme yardımcıları konusunda hastaya destek vermelidir. İlerlemiş durumlarda yürüme yeteneğini kaybetmiş hastalara ise yatak içi pozisyonlamalar, solunum, gövde kontrolü, transferler, üst ekstremite kuvvetini artırma yönünde yardımcı olmalıdır."

EGZERSİZLER NASIL OLMALI?

Fizyoterapi programlarının hiçbir zaman rastgele seçilmiş birkaç egzersizden oluşmaması gerektiğini vurgulayan Fizyomer Terapia Kurucusu ve Tıbbi Direktörü Dr. Türkan Tünerir, “Egzersiz programlarında ısınma periyodu, asıl egzersiz periyodu, soğuma, dinlenme periyodu olmalıdır. Egzersizler MS hastasının kalp hızı ve yorgunluk düzeyine göre ayarlanmalıdır. Şiddeti gerektiğinde artırılmalıdır. MS hastalığında egzersizlerin hastalık sonucu ortaya çıkan semptomların tedavi edilmesi ve hafifletilmesinde etkili olur. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Doktoru tarafından kişinin mevcut durumuna uygun olarak yaptırılan egzersizler hiçbir zaman yorgunluk oluşturmamaktadır. Hatta düzenli olarak yapılan egzersizler MS hastalarının en belirgin şikayeti olan yorgunluk üzerinde de etkilidir ve yorgunluğu azaltmaktadır. Merkezimizde kullanılan aktif yürüme cihazları, robotik sanal gerçeklik cihazlarıve denge cihazları ile ataklar sonrasında bozulan fonksiyonlar hızla düzelmektedir. MS (Multip Skleroz) da idrar kaçırma probleminde Manyetik alan, İnkontinans koltuğu ile yapılan pelvik taban kasları egzersizleri ile düzelme sağlanmaktadır. Fizik tedavi seansları 30' ar seans olarak düzenlenmekte ve Özel Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezlerinde yılda 60 seans olarak SGK tarafından karşılanmaktadır. Fizyoterapi programlarının her MS’li hastaya özel olacak şekilde verilmesi gerekir.Ev egzersiz programlarının başarılı olmasında hoşa giden, bol çeşitli, amaca yönelik ve gerçekçi olmasına özellikle dikkat edilmelidir” dedi.