Eskişehir’de bir dede-torunun dayanışması ile başlayan durum Türkiye’nin gündemine oturmaya başladı.

İnsanların, ihtiyacı olan engellilere yardım etmek amacıyla başlattıkları “Mavi kapak toplama kampanyaları” bu dede-torun tarafından çok daha fazla ciddiye alınarak çok da yararlı bir iş oldu.

Sümer mahallesinde işçi emeklisi 72 yaşındaki Halit Aydoğdu ile torunu lise öğrencisi Melike Sarıtaş’ın hikayesidir bu.

Onların 11 yıl önce başlattıkları mavi kapak kampanyalarını artık duymayan kalmadı.

 

***

 

11 yıldır bu işi yapan dede ve torun bu süre içersinde topladıkları 43 ton mavi kapak ile 137 ihtiyaç sahibine tekerlekli sandalye aldı. Dede ile torunun Eskişehir’deki kampanyalarının yanı sıra Türkiye genelinden de kapak gelmeye başladı.

Son olarak,

Bitlis Eren Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğrencileri, engellilere destek olmak için “Mavi Kapak” toplama kampanyası başlattı. BEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Hatice Özdil öncülüğünde başlatılan ve öğrencilerin de destek verdiği kapak toplama kampanyası çerçevesinde 2 ayda 30 bin kapak toplandı. Öğretmen ve öğrenciler; değişik kurumlardan, okullardan, çevreden, zaman zaman sokakta bulunan şişelerden her gün poşet dolusu kapak toplayarak hem çevre temizliği yaptılar hem de sosyal projelerine destek verdiler. Toplanan kapaklar çuvallara konularak projenin sorumlu öğretmeni Hatice Özdil ve öğrencileri tarafından Eskişehir’e gönderildi.

 

***

 

Proje hakkında konuşan Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, engellilerin ihtiyaçlarının giderilmesi için bu projeye destek veren herkese teşekkür etti. Kampanyaya öncülük eden Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Hatice Özdil ise, bu projeye 4 yaşındaki kızıyla beraber başladığını belirterek, “Mavi kapak projesi yıllardır basında yer alan bir projeydi. Ancak son zamanlarda kaldırıldığını duymuştum. Bu projeye kızımla başladım. 4 yaşındaki kızımla beraber bu kapaklarla oynarken ciddi anlamda biriktiğini fark ettim. Sonra bunları nasıl kullanabiliriz diye düşündüğümde, eski toplama kampanyaları aklıma geldi. Bunun üzerine internette bir araştırma yaptım. Bu kampanyanın bazı kötü suiistimaller üzerine bittiğini gördüm. Ama hala şahsi olarak devam eden birçok insana rastladım. 75 yaşını aşkın bir dedenin 17 yaşındaki torunuyla beraber kapakları kendi evlerinin altında biriktiriyorlar. Kendi anlaştıkları bir plastik kırımcısına satıyorlar. Bunun karşılığında kazandıkları parayla da engelli kardeşlerimize tekerlekli sandalye alıyorlar. Bunları görünce engelli kardeşlerimizin mutluluğu beni çok heyecanlandırdı. Kızımla başladığım kapak toplama işi, neden daha fazla olmasın diye düşündüm. Öğrencilerimle bu durumu paylaştım.2 ay gibi kısa bir süre içerisinde 30 bin kapak toplamak çok güzel bir duygu. Açıkçası gençler geleceğe dair ümitlerimi yeniden yeşertti” ifadelerini kullandı.

Dede ile torunu daha nice ihtiyacı olan insanlara yardım edecekler bu sayede.