CHP’de gözler Pazartesi’ye çevrilmişti ama somut bir şey ortaya çıkmadı.

Şimdi ise gözler Perşembe gününde.

CHP’deki parti içi muhalefette öp plana çıkan eski Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, önceki gün akşam saatlerinde, yani imza süresinin sona ermesinden sonra ilk açıklamayı yaptı ve yeterli imzanın toplandığını belirtti.

Ama rakam vermedi.

Bu imza sürecinde zaten rakamlar havada uçuştu.

Şimdi Perşembe günü ne kadar imza toplandığı görülecek ve CHP’nin olağanüstü kurultaya gidip gitmeyeceği belli olacak.

 

***

Bu süreçte ön plana çıkanlar Eskişehirliler olarak bizim pek yabancılarımız değil.

Biri Eskişehir’in eski milletvekili biri de komşumuz Bilecik’in milletvekili.

Şimdi Parti tüzüğüne göre 15 gün içinde toplanan imzaların tasnif edilerek genel merkeze teslimi için bir haftalık bir süre daha bulunuyor.

Bu süre ise 6 Ağustos’ta sona eriyor, ancak açıklamalara göre imzaların 2 Ağustos Perşembe günü teslim edileceği anlaşılıyor.

Bu süre uzayabilir mi?

Uzayabilir, çünkü 6 Ağustos’a kadar süreleri bulunuyor.

 

***

CHP PM üyesi Gaye Usluer süre sona erdikten sonra kişisel twitter hesabından sayı vermeden “yeterli sayıda imza” ifadesi kullanarak, imzaları Perşembe günü genel merkeze teslim edeceklerini duyurmuştu, bu açıklama süre bitse de “Sayı” polemiğinin bu hafta da devam edeceğini gösteriyor.

CHP Tüzüğü’ne göre olağanüstü kurultayın toplanabilmesi için delege sayısının salt çoğunluğunu oluşturan 625 imza gerekiyor. Olağanüstü kurultay için noter aracılığıyla üç nüsha olarak verilen dilekçelerin birisi delegede kalırken diğerleri genel merkeze iletilmek durumunda. Notere gidip imza veren bazı delegelerin watsap aracılığıyla kurultay girişimine öncülük eden isimlere fotoğraf olarak gönderdikleri belgelerin aslını iletmemeleri nedeniyle son dönemeçte yoğun bir ikna trafiği yaşandığı belirtiliyor. Parti kulislerinde hem muhaliflerin hem de genel merkezin bu durumda olan 70’i aşkın delegeyi yakın markaja aldığı konuşuluyor.

 

***

İmzaların geri çekilmesiyle ilgili son olarak ortaya çıkarılan bir Yargıtay kararı dengeleri değiştirecek gibi görünüyor.Yargıtay kararına göre süre içersinde imza verip de geri çekenlerin imzaları geçerli sayılıyor.

Yani ben imza verdim ama şimdi geri çekiyorum diyemiyor delege.

İş imzaların Genel Merkeze iletilmesiyle de bitmiyor.

Delege hazirun cetveli ile karşılaştırılarak yapılacak kontrolün ardından parti yönetimince açıklanacak imza sayısı ile olağanüstü kurultay süreci ile durum netliğe kavuşacak.

CHP Tüzüğü’ne göre geçerli imza sayısının toplam delegenin salt çoğunluğunu oluşturan 625’e ulaşması durumunda Genel Merkez’in kurultayı toplamaktan başka seçeneği bulunmuyor. İmzaların teslim süresinin dolduğu gün esas alınarak 45 gün içinde kurultayın toplanması gerekiyor. CHP kulislerinde geçerli imza sayısı konusunda bir çelişkinin ortaya çıkması durumunda konunun yargıya gidebileceği de konuşuluyor.

Ama konunun yargıya gitmesini pek kimse istemiyor