Korona virüs ile mücadelede yeni önlemler ve yasaklar geldi. Bu önlemler kapsamında mı değil mi bilmiyorum ancak hanede bir kişinin korona virüs testi pozitif çıktığında, hane halkına test yapılmadan korona pozitif gibi kabul ediliyor. Uygulamanın nedeni ise vaka sayılarının çok yüksek olması olarak gösteriliyor. Aynı evde pozitif bir hasta ile kalan birinin pozitif olma ihtimali çok yüksek ancak yine de bu uygulama doğru mu? Covid pozitif olmayanlar da ilaç kullanıyor. Bu ilaçların yan etkileri olduğu da konuşuluyor. Başkasıyla temaslı olduğunu öğrenip kendisini ailesinden soyutlayıp, sonradan pozitif olduğunu öğrenenler var. Vatandaş mecburen verilen ilaçları kullanıyor çünkü semptom göstermese de insanlar paranoyaklaştı. Evde biri pozitifse, başın biraz bile ağrısa eyvah pozitifim diyorsun. Umarım yeni gelen yasaklar ile vaka sayıları düştüğünde, temaslı kişilere test uygulaması da geri döner. Pozitif olup olmadığını bilmek, yine de ilaç kullanmak kötü bir durum olsa gerek.

14 GÜN TAM KAPATMA GELİR Mİ?

Hafta içi saat 21.00 ile 05.00 arasında Cuma 21.00’den Pazartesi 05.00’e kadar sokağa çıkma kısıtlaması geldi. Eskişehir genelinde yoğun bakım hasta sayısının uygulanan kısıtlamalar sonrasında azaldığı söyleniyor. Ancak gel gelelim Türkiye genelinde vaka sayısı hala 30 binin üzerinde. Bunun bir nedeni de az önce söylediğim test uygulanmadan pozitif sayılan vakalar olabilir. Uzmanlar hala 14 gün tam kapatma uygulanması gerektiği görüşünü savunuyor. Anladığım kadarıyla hükümet ekonominin durmaması için bunu son çare olarak görüyor. Uygulanan bu kısıtlama ve önlemler de kar etmezse yeni yılda 14 gün kapatma gelebilir.  Tabi bunda uygulanmaya başlayacak aşının etkisinin de belirleyiciliği olacaktır.

AŞI TAKVİMİ AÇIKLANDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 11 Aralık’tan sonra aşıların ülkeye gelmeye başlayacağını belirtti. Dört aşamalı oluşturulan aşı takviminde öncelik sağlık personeli ve 65 yaş üzeri vatandaşların olacak. Çin merkezli Sinovac şirketinin geliştirdiği koronavirüs aşısı CoronaVac'la ilgili tartışmalara da isim vermeden değinen Bakan Koca,‘‘ Aşılar konusunda bilimsel gerçeklikten uzak tartışmalar, kazanmayı umduğumuz mücadelede gücümüzün kırılmasından başka fayda sağlamamaktadır. Gerek bilim insanlarımız, gerek Bakanlığımız aşının menşei ile değil, güvenliliği ve etkililiği ile ilgilenmektedir. Bu nedenle, aşılar konusunda verilecek kararları ve atılacak somut adımları, geliştirilen aşıların kısa ve uzun dönem güvenliliği ile etkililiği belirleyecektir’’ dedi. Öncelik tabii ki aşının menşei değil, güvenliği olmalı. Bu aşı uygulanmadan önce gerekli testlerden illa ki geçecektir. En ufak bir şey bile gözden kaçırılsa felaketle sonuçlanır. Sonuç olarak bu aşı milyonlarca insana uygulanacak. Aşısız bu pandemiyi yenmemiz de mümkün görünmüyor. O yüzden şüphesiz Bakanlık en uygun olan aşıyı bulup, uygulamaya başlayacaktır. Umarım bu konuda sorunsuz bir süreç geçiririz.