Demokrasilerin olmazsa olmazlarından biri özgün basındır.

Basının en önemli unsurlarının başında da yerel basın gelir.

Bugün ülkemizde basının merkezi İstanbul olarak konumlandırılmaktadır. Ankara basını da TBMM’nin ve merkezi hükümetin Ankara’da olması, siyasi gelişmelerin çoğunluğunun Başkentte gerçekleşiyor olması nedeniyle önemlidir.

Bunların yanı sıra ülkenin her ilinde, ilçesinde yerel basın vardır.

Gazetelerin, televizyonların, radyoların şimdilerde internet sitelerinin ve teknolojinin getirdiği tanımlama ile “yerel medya” da demokrasinin olmazsa olmazlarındandır.

 

***

Anadolu basını ya da günümüz deyimiyle yerel medya İstanbul medyasına göre daha özgür konumdadır.

Ülkemizde medyanın yüzde 95’ine yakınının siyasi iktidar tarafından yönlendirildiği bilinmektedir.

Yaygın medya olarak adlandırdığımız, İstanbul merkezli medyanın durumu artık herkesin malumudur.

Bu nedenle yerel medya daha özgür olması nedeniyle önem kazanmaktadır.

Ancak son yıllarda yerel medya da zor zamanlar yaşamaktadır.

Yerel medyanın zor zamanlar yaşaması daha çok ekonomiktir.

 

***

Yıllar önce gazete kağıdını kendimiz ürettiğimizde, hatta üretilen bu kağıtların yaygın veya yerel gazetelere indirimli, tahsisli verildiği günler artık çok geride kaldı.

Gazete kağıdının bile ithal olarak kullanıldığı bu günlerde, fiyatının da dövize endeksi olması yerel gazeteleri zor günlerin eşiğine getirdi.

Sadece kağıt mı?

Bir gazeteyi okurun eline ulaştırmak için gerekli olan tüm teçhizat ve malzeme de ithal olduğu için bu zorluklar daha da artmaktadır.

Bu zorluklar da yerel basında gazete kapanmalarını gündeme getirmektedir.

 

***

Türkiye’nin en geniş kapsamlı ve en çok üyeye sahip meslek kuruluşu olan Türkiye Gazeteciler Federasyonu zaman zaman çeşitli illerde “Başkanlar Konseyi” toplantıları düzenler.

Ülkenin çeşitli illerinden gelen gazeteci meslek kuruluşu başkan ya da yöneticileri bir araya gelerek, mesleki sorunları masaya yatırırlar.

Son toplantı da tarihi ve doğa güzellikleriyle dolu Bursa’da yapıldı.

Gerek toplantıda, gerekse sonrasında yayınlanan sonuç bildirgesi Anadolu basınının durumunu ortaya koydu.

Anadolu medyasının artık dayanma gücünün kalmadığına vurgu yapıldı.

TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca, arka arkaya gelen yerel gazetelerin kapanma haberlerinin yürekleri dağladığını belirterek, bir tespiti de ortaya koydu.

“Bundan bir kaç yıl öncesine kadar 2 binin üzerinde olan yerel gazetelerin sayısı ne yazık ki bin seviyesine düşmüştür. Her geçen gün de daha başka gazetelerin ard arda kapanma haberleri almaktayız. Bütün bunlar yüreğimizi dağlayan, basın adına olumsuz gelişmelerdir” diyerek, Anadolu basınının can çekişmekte olduğunu gözler önüne serdi.