Bundan 15-20 yıl önce Eskişehir’de üniversite-sanayi işbirliğinden söz eder dururduk.
Özellikle sanayi kesiminden yapılan açıklamalarda, üniversite ile işbirliği çağrılarında bulunulurdu.
Üniversitelerin şehirden kopuk olduğu iddiaları da yer alırdı.
Şimdi gelinen noktada durum tam tersine döndü ve sanayi ile üniversite bütünleşmesi gündemde.
Bunu Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, geçtiğimiz gün gerçekleşen bir toplantıda “Hedefler, sanayi ve üniversiteyi ayrılmaz bir parça haline getirdi” sözleriyle açıkladı.
Bu durumu yaratan da hedeflerdi.
Yine Özaydemir’in sözlerine bakalım.
“Bir zamanlar işbirliği yapamayan üniversiteler ve sanayiciler artık birbirinden ayrılamaz bir hale geldi. Ne oldu da böyle oldu diye baktığımızda, teknolojide alıp başını giden bir dünya, artan rekabet, çoğalan üniversiteler ve 2023 gibi hedeflerimiz bizleri birbirimize daha da yakınlaştırdı. Gideceğimiz yol uzun ve ancak bu yolu birlikte aşabiliriz” sözleri de önümüzdeki süreçte üniversite ve sanayinin iç içe olacağını gösteriyor.
Özaydemir, üniversite sanayi işbirliğinin artık nasıl olacağını değil neler yapılabileceğinin konuşulmasının gerektiğine dikkat çekiyor ve şunları söylüyor.
“Artan hedefler ve keskinleşen rekabet ile üniversite ve sanayinin bir arada hareket etmesini gerektiriyor. Bir dönem üniversite duvarları arkasında oturan akademisyenlerimiz ve kendi çabalarıyla bir yere gelen sanayicilerimiz bir şeyin farkına vardı. İlerlememiz, yarışmamız ve rekabet için bir araya gelmemiz gerektiği anlaşıldı. Dünya uçuyor ve biz ancak teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon üreterek aşama kaydedebiliriz. Bu noktada hepimize görev düşüyor”
Sanayiciler ve üniversite el ele tutuşarak her ortamda bir arada olma zorunluluğu
da doğmuş durumda.
Bakalım üniversite kesimi nasıl bakıyor bu duruma.
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, üniversite ve sanayinin bir arada olmasını çok önemsediklerinin altını çiziyor ve “ESO’nun bu salonunda olmak bizi her zaman heyecanlandırıyor. Çünkü yapılabilecek işbirliklerinin adımları burada atılabiliyor. Üniversitedeki bilginin hem ekonomik hem de sosyal değere dönüşmesi toplumsal fayda sağlamada önemlidir. Rutin üretim tek başına yeterli olmuyor. Teknolojiyi sanayicilerimizle işbirliği içinde katma değeri yüksek, inovasyon değerleri içerisinde birlikte geliştirmeliyiz. Bunun içinde bir araya gelmek zorundayız.”
Bunlar Eskişehir için çok önemli gelişmeler.
Üniversite ve sanayinin işbirliği içinde olması, hatta birbirlerinden ayrılmaz bir parça haline gelmesi Eskişehir’in önünü de açacaktır.