Eskişehir’in projeleri Türkiye’nin bir çok kentine örnek olurken, çeşitli heyetler de bu projeleri görmek için Eskişehir’e geliyor.

Yurt içindeki şehirlerin dikkatini çeken bu projelerin yanı sıra artık Avrupa’nın da ilgisini çekmeye başladı projeler.

Geçtiğimiz günlerde Birleşik Krallık Ticaret Elçisi Lord Janvrin, Tepebaşı Belediyesi’nin Avrupa Birliği hibe projesi çerçevesinde gerçekleştirdiği “Akıllı Kentsel Dönüşüm Hızlandırma Projesi”nin uygulamasını görmek için Eskişehir’e geldi.

Janvrin ile birlikte gelen heyet, Belediyeleri ziyaret etti, yenilenebilir enerji uygulamalarını yerinde gördü, Tepebaşı Belediyesi Yaşam Köyü’nü gezdi.

 

***

Heyetin izlenimleri olumluydu.

Eskişehir’i çok beğendiklerini söylemeden geçemediler.

Öyle nezaket açısından değil, gerçekten de beğendiklerini ifade ettiler.

Janvrin ve heyeti bir öğle yemeğinde Ticaret Odası Başkanı ve Organize Sanayi Bölgesi Başkanı ve kurmaylarıyla da bir araya geldi.

İngilizlerin Eskişehir’de yatırım yapma düşüncesine OSB Başkanı Nadir Küpeli, Organize sanayi Bölgesi’nde her türlü imkanı sunabileceklerini ifade etti.

Ticaret Odası Başkanı Metin Güler de Tepebaşı Belediyesi’nin projelerinin dünyanın ilgisini çektiğini, İngiltere’den gelen heyetin de bunun bir göstergesi olduğunu vurguladı.

 

***

Güler, İngiltere ile olan ekonomik hacmin düşük olduğunu, bunu geliştirmek için çaba gösterdiklerini ifade etti ve “Eskişehir sizi kucaklamaktan memnun olacaktır” dedi.

Her iki yetkilinin de bu davetkar açıklamaları heyeti memnun etti.

Enerji konusunun ağırlıklı olduğu bu ziyarette, bizler basın mensubu olarak Elçiye, son günlerde Eskişehir’in güncel konusu olan kömürlü termik santral konusunu sorduk.

Birleşik Krallık bölgesinde de termik santraların olduğunu belirtti elçi, bunların kimisinin kapandığını, bazı yerlerde yenilerinin açıldığını ifade etti ama benim, “Termik Santrallerin insan ve çevre sağlığına etkilerini” sorduğum soruma, “Ben bu soruyu yanıtlamak istemiyorum” diye cevap verdi.

 

***

Tepebaşı Belediyesi Avrupa Birliği Çerçeve Programı olan Horizon 2020 projesi kapsamında, uluslar arası ortaklıklar yoluyla geleceğin teknolojilerine yön vermek amacıyla oluşturulan “Akıllı Şehirler ve Toplumlara Çözüm Üretmek” isimli proje çağrısına 2014 tarihinde İngiltere-Nottingham Kent Konseyi ve İspanya-Valladolid Belediyesi ile ortak konsorsiyum olarak başvurmuş ve 20 başvuru arasından ikinci seçilerek 5 milyon Euro hibe almaya hak kazanmıştı.