Eskişehir sağlık kuruluşları açısından her zaman şanslı bir il olmuştur.

Zamanında Devlet, SSK, Hava, Tıp Fakültesi Hastanesi, DDY gibi hastaneleri bulunan Eskişehir’e yakın geçmişte özel hastaneler de gelerek kent insanına ve bölgeye hizmet vermişlerdir.

AKP iktidarı tarafından yapılan düzenleme ile kamu hastaneleri bir çatı altında tutulmuş, Devlet ve SSK Hastaneleri aynı çatı altına alınmıştır.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin en önemli sağlık kuruluşlarından olan önceleri Hava daha sonra da Asker hastanesi olarak bilinen hastane de bu kapsam içine alınmıştır.

 

***

Eskişehir Hava Hastanesi, TSK için önemli bir sağlık kuruluşuydu.

Askeri açıdan bir havacı kenti olan Eskişehir için bir şans olan bu hastanenin binasına üstten baktığınızda bir uçuk görünümündedir.

Havacıların sağlık sorunlarıyla ilgilenmesinin yanı sıra tam bir eğitim hastanesi işlevini de yıllarca sürdürdü.

 

***

Kendisi de bir sağlıklı olan doktor kökenli İYİ Parti Eskişehir milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, geçtiğimiz gün TBMM’de askeri hastaneler konusunu gündeme getirmiş.  

Tutanaklardan aldığım bilgiye göre, asker sağlığının tarihçesini anlatan Kabukcuoğlu, şunları söylüyor.

“Asker sağlığı, sivillerin askere alınmasından önce başlar, askerlik devam ettiği müddetçe sürer. Aslında emekli olduktan sonra da personelin askerliğe aidiyetini artırmak için yine sağlık hizmetlerinin devam etmesinde fayda vardır. Askerlik mesleği son derece özeldir, şartları son derece ağırdır. Ülkeler askerlerine fazla ihtiyaç duymazlar, ihtiyaç duydukları zamanda durum son derece hayatidir. Barış zamanlarında askerî varlık düşmanlar için caydırıcıdır. Askeriye ülkeler için her daim zinde ve faaliyete hazır olmalıdır. Dünyada, belli başlı devletlerin askerî yapıları, kendi sağlık sistemlerine sahiptir. Dünyada 115 ülkenin askeriyesinin sağlık sistemi vardır. Bu özel mesleğin sağlık hizmetleri de kendine özgüdür”

 

***

Kabukcuoğlu, Askerî hastanelerin kapatılmasının en hafif tabiriyle idari acemilik olduğunu da ileri sürüyor ve şöyle devam ediyor.

 

“Bir kurumun en kıymetli varlığı insandır. İnsan varlığını ayakta tutmak için, askeriyeyi ayakta tutmak için askerî hastaneler açılmalıdır, askerî hekimlere, askeriyede yoğun bir şekilde ihtiyaç vardır.

Bugünlerde, gazetelerde çıkan haberlere göre askeriyedeki mevcut hekim kadrolarının ancak yüzde 17'si doldurulmuş durumdadır. Askerlerin sağlık hizmetleri çok çeşitlidir; kimyasal savaş, psikolojik savaş, inanç sistemi, tanklarda yanan insanlar, küçük mermiyle yaralanan askerler, mayınla yaralanan askerler ve burada sınırlanamayan pek çok diğer özel durum vardır. Doktor dağ başına gidecek, birliğiyle uyum sağlayacak. Doktor savaşı bilmek zorundadır. Şunu üzüntüyle belirtmeliyim ki, askerî hastanelerin kapatılması bir FETÖ projesi veya en azından ona hizmettir. Zararın neresinden dönerseniz kârdır. Askerî hastanelerin tez elden açılması gerekir. Türk ordusunun sağlık sorunu çok ciddidir, bunun behemehâl çözülmesi gerekir.”