Eskişehir oldum olası öğrenci kenti olarak bilinir. Ben de 11 yıl önce öğrenci olarak geldim bu güzel şehre. Hala hatırlıyorum o zamanları. İlk kez geldiğim bir şehir. Hiçbir yerini bilmiyorum. Daha o zaman anladım halkının ne kadar yardımsever olduğunu, öğrencilere değer verdiğini. Bir esnafa ya da yoldan geçen birinden bir konu hakkında bilgi istediğimde hemen yardımcı olurlardı. Yaşam da diğer büyükşehirlere göre oldukça ucuzdu öğrenciler için. Aradan tam 11 yıl geçmiş ama değişen çok da bir şey yok. Üniversite Araştırmaları Laboratuarı (ÜNİAR) tarafından her yıl binlerce öğrenci içerisinde yapılan ‘Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri’ araştırmasında Eskişehir yine ilk sırayı aldı. Öğrencilik dönemimde de çoğu öğrenci Eskişehir’de yaşamaktan mutluydu. Demek ki hala öğrenciler bu şehri seviyor. Pandemi döneminde sosyal medyada gezinirken de buna şahit oldum gerçi. Kendi şehirlerinde kalan öğrenciler, Eskişehir’e gelebilmek için serzenişte bulunuyordu. Eskişehir halkı gelen gençlere değer veriyor, gençler de şehri kendi şehirleri gibi benimsiyor. Olması gereken de bu. Eskişehir bu şekilde gittikçe her zaman İç Anadolu’nun Parlayan Yıldızı olarak kalmaya devam edecektir.

EĞİTİM BAŞKENTİ?

Sahi şu öğrenci başkenti haberini görür görmez aklıma Eskişehir’in 2019’da Türk Dünyası Eğitim Başkenti olması aklıma geldi. Hemen biraz araştırma yapayım dedim ne olmuş ne bitmiş bu konuda diye ama çok az bilgi var. Birkaç eski köşe yazısı dışında neredeyse konu hakkında bilgi yok. Proje askıya mı alındı? Devam ediyorsa neler yapılıyor? Böyle önemli bir unvan aldık ama hakkında resmen bilgi yok. Bu konu biraz daha aydınlatılmalı. Eğer varsa yapılan etkinlikler bunlar duyurulmalı. Proje ertelendiyse vatandaşlar bilgilendirilmeli. Türk Dünyası Başkentliği şehrin ekonomik ve kültürel gelişimine büyük katkı sağlamıştı. Bu proje ilk duyurulduğunda da haliyle insanlar yüksek beklenti içine girdi. Eskişehir geçmişte birçok fırsatı kaçırmış bir şehir. Bunun da onlardan biri olmaması dileğiyle.

AÖF’TE YAZ OKULU

Eh eğitimle girdim yazıma eğitimle de sonlandırayım. Anadolu Üniversitesi tarafından bu yıl Açıköğretim Fakültesi’nde ‘Yaz Okulu’ değil de ‘Üç Ders Sınavı’ yapılmasına karar verilmişti. Bu kararı duyan öğrenciler ise bu yıl mezun olmayacakları için büyük tepki gösterdi ve yaz okulu talep etti. Açıköğretim Fakültesi gerçekten yüz binleri etkileyen bir kurum. Haliyle binlerce öğrencinin tepki ve talepleri de yabana atılabilecek bir olay değil. Öğrencilerin tepkilerini ve taleplerini dinleyen CHP Milletvekili Utku Çakırözer hem ziyareti sırasında konuyu Anadolu Üniversitesi’ne duyurdu hem de basına konuyla ilgili haberi servis ederek kamuoyu oluşturulmasını sağladı. Ardından da Anadolu Üniversitesi’nin yeni Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal hemen konuya el attı ve üniversite yönetimini acil gündem çağrısıyla topladı. Toplantı sonucunda ise öğrencileri sevindirecek haber geldi. Anadolu Üniversitesi’nde Yaz Okulu açılması kararı alındı. Ancak bu sefer de Üç Ders Sınavı iptal edildi. Hal böyle olunca Üç Ders Sınavı ile Temmuz ayında mezun olacak öğrencilerin mezuniyeti ertelenmiş oldu. Şimdi öğrencilerin isteği Üç Ders Sınavı açılması. Rektör Erdal’ın bu konuda da öğrencileri mağdur etmeyeceğini ve konu hakkında gerekeni yapacağını düşünüyorum. Öğrencilerin sesi olduğu için Utku Çakırözer’e, gereken hassasiyeti göstererek öğrencilerinin mağduriyetini gideren Rektör Fuat Erdal’a da kendi adıma teşekkür ediyorum.