Sanayi Odası Eskişehir’de sanayinin gelişmesi için didinip dururken bir yandan da sanayicinin ara elemen ihtiyacını karşılamak için eğitim çalışmalarına da önem veriyor.

Gerek Sanayi Odası, gerekse Organize Sanayi Bölgesi bu iş için önemli yatırımlar da gerçekleştiriyor.

Dün Sanayi Odası’nda Başkan Celalettin Kesikbaş ve yönetiminin büyük önem verdiği bir projenin imza töreni yapıldı.

Bursa-Eskişehir-Bilecik Kalkınma Ajansı’nın (BEBKA) katkı sunduğu proje bir şekilde eğitim almamış ya da orada-burada çalışmış ama bir meslek sahibi olmamış insanları meslek sahibi dolayısıyla da iş sahibi yapmayı amaçlıyor.

 

***

“Mesleki Eğitim Merkezi” adını taşıyan bu eğitim sistemi 22-35 yaş arası mesleği olmayan insanları bir araya getirerek sanayinin ihtiyacı olan iş alanlarında eğitecek ve onları sanayinin hizmetine sokacak.

Dolayısıyla şimdiye kadar bir şekilde eğitim alamamış, çeşitli işyerlerinde çalışmış ama bir mesleği olsun isteyen insanlar buradan yararlanacak.

Eğitimden sonra da işleri garanti olacak.

BEBKA’nın da bu projede büyük katkısı olacak.

Düzenlenen imza törenine Vali Erol Ayyıldız da katıldı.

BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, Anadolu ve ESTÜ rektörleri, bürokratlar, ESO yönetimi ile sanayiciler de hazır bulundu.

 

***

ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, göreve gelmeden önce hedeflerinin başına ihracatı arttırmayı, ikinci olarak da mesleki eğitimi koyduklarını ifade etti.

İhracatın Eskişehir’de giderek arttığını biliyoruz.

Mesleki eğitimler de devam ediyor.

İmzası atılan Mesleki Eğitim Merkez, Turgut Reis Anadolu Meslek Lisesi’nin bir katı ile bu merkeze tahsis edilen 2000 metrekarelik bir alanda kurulacak atölye ve laboratuarlarda hizmet verecek.

Kesikbaş, bu merkez ile yılda en az 1000 kişiye iş ve aş temin edileceğini, bu vesileyle çeşitli nedenlerle eğitim alamamış insanların iş sahibi yapılacağını söylüyor. Merkez sıfırdan yapılacağı için aynı zamanda endüstri 4.0 merkezi hüviyetini de taşıyacak. Eskişehir’in üç üniversitesi de buraya katkı verecek.

Kesikbaş’ın söylediği bir önemli konu daha var.

Tamam insanları iş sahibi yapacağız ama iyi insan yetiştirmeyi de hedefliyoruz. Geleceğe iyi insanlar bırakmak istiyoruz diyor.

 

***

Bu merkez Eskişehir sanayisinin en çok ihtiyaç duyduğu alanlarda eleman yatıştıracak.

Sanayi Odası tarafından sanayicilerle de görüşülerek bu ihtiyaçlar tespit edilmiş durumda.

Yani bir süre sonra ara elemen ihtiyacı kalmayacak diyebiliriz.

Toplantıya yeni göreve başlan Vali Erol Ayyıldız’a da Eskişehir sanayisi ile ilgili bir brifing de verildi. En önemli konu olarak da sanayinin Gemlik limanına demiryolu ile bağlanması olarak sunuldu.

Bu proje yıllardır Eskişehir’in hayalidir.

Gerçekleşirse sanayi büyük bir ilerleme kaydedebilir.