Yaklaşık iki yıl önce Eskişehirliler kömürlü termik santral kurulacağı haberini duyduktan sonra büyük bir mücadelenin içine girmişlerdi.

Bu mücadele geçtiğimiz günlerde zaferle sonuçlandı.

Eskişehirlilerin büyük bölümünün katıldığı bu mücadelenin sonucu yine geçtiğimiz gün Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın öncülüğünde düzenlenen bir toplantıyla değerlendirildi.

Ataç, kömürlü termik santrale karşı verilen hukuki mücadele sürecini anlatırken, “Bu süreç, başlı başına büyük bir başarı hikayesidir. Kentimizde yaşayan vatandaşlarımız on binlerce dilekçe verdi. STK’larımız ve bölge halkı da hep yanımızda oldu. Bütün Eskişehir’e bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum, Türkiye’ye örnek olacak bir süreci birlikte sürdürdük” dedi.

 

***

 

Bu toplantıda Başkan Ataç’ın yanı sıra mücadelede büyük emeği bulunan CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü ile Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy da hazır bulundu.

Başkan Ataç, ayrıca şunları da söyledi.

“İnsanoğlu doğaya müthiş derecede zararlar verdi. İklimsel ısınmalar, ormanların yok edilmesi, köprü-havaalanı gibi yapılar için binlerce, on binlerce ağacın kesilmesi, göçmen kuşların rotalarını değiştirecek ölçekte zararlar verildi. Maden aramaları ülkemizde bir program dahilinde çok yaygınlaştı. Bizim artık büyük ya da çılgın projelere ihtiyacımız yok. İnsanın gönül rahatlığı ve sağlık içinde yaşayabileceği bir ortama ihtiyacı var”

 

***

 

Alpu Ovası’nda bir kömürlü termik santral yapılmak istenmesi karşısında Eskişehirliler olarak gerçekten de büyük bir şok yaşadık.

Üstelik bölgenin en verimli tarım arazileri üzerinde kurulmak istenmesi bu şokun şiddetini arttırdı.

Hem de birinci sınıf tarım arazilerini bu vasıftan çıkarma yolunda kararlar bile alındı.

Kömürlü termik santralin ne kadar kötü bir şey olduğunu Zonguldak, Elbistan, Çanakkale-Çan, Muğla gibi örneklerden iyi biliyorduk.

Odunpazarı Belediyesi’nin Eskişehirli basın mensuplarını Zonguldak Çatalağzı’na götürmesiyle bu kötülüğü bizzat yerinde görmek imkanı da bulduk.

 

***

Düzenlenen toplantıda bu süreçte gerçekten büyük emekleri bulunan milletvekili Çakırözer ve Süllü ile Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy da görüşlerini açıkladı.

Akçasoy,” Bu çok uzun soluklu bir mücadeleydi. 2017 Ekim’inde kucağımızda bulduğumuz bir konuydu bu sonuç olarak bölge halkı; kömürlü termik santralin güzelliğini anlatanlara rağmen bilinçlendi. 33 binden fazla imza toplamayı başardık” dedi.

Süllü ise konuşmasında, “Maskelerle nefes almamız son derece güç. Bir de kömürlü termik santralin Eskişehir’de yapıldığını ve bu maskeleri sürekli takmak zorunda olduğumuzu düşünelim” diye görüşlerini açıkladı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de bu mücadelenin Türkiye’ye örnek bir hukuk mücadelesi olduğunu belirtti ve “Sendikalar, odalar, çiftçiler, STK’lar. Türkiye’de özlenen bir birliktelik oldu, partiler bir araya geldi. Bu mücadele, bence örnek bir dosya olarak çevrecilerin hep önünde olacak” dedi.

Eskişehir basınının da katkısı büyük elbet, hep birlikte gerçekleştirilen bir başarı hikayesiydi.