Korona virüs önlemleri kapsamında öncelikle ihtiyacı olan vatandaşlara yemek dağıtılmak üzere bankada toplanan paralara bloke konulmasından sonra Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin 1 milyon 600 lirasına el konulduğu ve hazineye gelir kaydedildiği ileri sürüldü.

Bu iddiayı kim dile getirdi?

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer.

Önceki gün Tele 1’de İsmail Dükel’in programı olan Kulis’in konuğu olan Çakırözer, çeşitli konularda görüşlerini açıkladı.

Bu arada Belediyelerin bloke edilen paraları, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerine açılan soruşturmalar da gündeme geldi.

 

***

Çakırözer, bu kapsamda ilk kez olarak Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin parasına el konulduğunu açıkladı.

El konulan paranın sadece pandemi salgını dolayısıyla toplanan paralar olmadığını Büyükşehir Belediyesi’nin 25 yıldan fazla zamandır ihtiyacı olanlara hizmet veren Aşevi’nin parası olduğunu ileri sürdü.

Aralarında Eskişehir Büyükşehir ve Odunpazarı Belediyelerinin olduğu CHP’li belediyelerin topladığı yardımlar durdurulmuş, banka hesaplarına bloke konmuş ve iki belediye ile ilgili de soruşturma başlatılmıştı.

O süreç devam ederken, Büyükşehir Belediyesi’nin 1 milyon 600 bin TL’sine, yani eski parayla 1 trilyon 600 milyar lirasına el konularak hazineye devredildi.

Bu para şimdi kim bilir hangi amaçlarla kullanılacak.

 

***

Utku Çakırözer, bu konuyu şöyle dillendirdi.

“Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin fakir-fukaraya, garip-gurebaya yemek verilsin diye toplanan para, yani devletin olmayan, vatandaşın parası olan yardım paralarına el konuşmuştur. Umuyorum başka illerde olmak ama Eskişehir’in parasına el konulması bir ilktir” dedi.

Büyükşehir ve Odunpazarı Belediyelerinin aş evlerini gezdiğini de söyleyen Çakırözer, yardım toplamanın durdurulmasından sonra vatandaşın duyarlılığının daha da arttığını gözlemlediğini belirtiyor. Görevlilerin ise yardımcı olmak istediklerini ve gıda yardımı olarak dağıtıma devam ettiklerini belirtiyor.

 

***

Çakırözer’in bir tespiti de esnafın durumu.

Esnafın yardım kolilerine muhtaç duruma geldiğini kaydediyor ve şunları da ifade ediyor.

“Esnaf bankalardan kredi alamıyor. Alsa da çok küçük miktarlarda veriliyor.

Karşılarına daha önce ödeyemedikleri krediler çıkıyor. Oysa TBMM’den sucul affı yasası çıkarıldı. Ama esnafa uygulanmıyor. Bu nedenle de esnafın durumu gerçekten kötü durumda. Esnafların yanında çalışanların ve şu anda işsiz olanların durumu daha da beter. Bu insanlara mutlaka bir çözüm, bir çare bulunması gerekiyor.”