Yarın 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı kutlanacak. Hoş bunu kutlama olarak adlandırmak da yanlış olabilir. Çünkü 1 Mayıslar işçilerin seslerinin daha gür çıktığı, hak arama mücadelelerinin milyonlarca işçi tarafından alanlara yansıtılmış hali olmuştur bugüne kadar. Ne yazık ki bu yıl 1 Mayıs kutlamalarında alanlarda kimse olmayacak. Ama işçiler bunun da çözümünü buldu. Herkes bulundukları yerlerin balkon ve pencerelerinden 1 Mayıs marşını okuyacak. Ayrıca online olarak da 1 Mayıs mitingi düzenlenecek. Kent merkezlerinde, meydanlardaki coşku yaşanamayacak olsa da işçiler 1 Mayıs coşkusunu kesinlikle balkonlarda yaşayacak. Ben de buradan tüm emekçilerin 1 Mayıs’ını kutluyorum.

YASAĞIN ERTESİ GÜNÜ

Önümüzde yine bir sokağa çıkma yasağı var. Görünüşe göre Ramazan Bayramı’na kadar da hafta sonları bu yasak uygulanmaya devam edecek. Vatandaşlar yasak öncesine alıştı. Artık eskisi gibi yığılmalar yaşanmıyor ama yasak sonrası hala sıkıntılıyız. Yasağın tamamlanmasının ardından yine akıl almayacak görüntüler ortaya çıkıyor. Banka ve market önü yığılmalar, sosyal mesafeye uyulmaması gerçekten sıkıntılı durumlar yaratıyor. Polis cadde girişlerinde gerekli önlemleri alıyor. Vatandaşların ateşi ölçülüyor, maske kontrolü yapılıyor. Sosyal mesafeye dikkat edin çağrıları tekrarlanıyor. Ancak insanlar caddeden içeri adımını attığında her şeyi unutuyor. Hastalığın yayılma hızı ve ölüm hızı düştü. Lütfen sağlık çalışanlarımız başta olmak üzere herkesin emeğine saygı duyalım. Halk sağlığını tehlikeye atmadan alışverişlerimizi, banka işlemlerimizi yapalım. Bu belayı da atlatmaya yaklaştık sadece biraz daha sabır.

SADECE ECZANELER YETMİYOR

Korona virüs konusundaki en büyük sıkıntıların başında ise maske kıtlığı geliyor. Eczanelere gelen maskeler büyük bir hızla tükeniyor. Vatandaşlar eczaneler önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Eczacılar kim bilir günde kaç kişiye maske olmadığını anlatmak durumunda kalıyor. Bu yığılmaların önüne geçilmesi, eczanelerin yükünün hafifletilmesi lazım. Maske dağıtımını başka kurumlar da yapabilir. Örneğin vatandaşlar muhtarlıklardan da maskelerini temin edebilir. Marketlere maske verilip dağıtılmasını sağlanabilir. Bu işe bir an önce yetkililer el atmalı ve çözüm üretmeli. Aksi takdirde eczacılar bu zor durumu daha fazla götüremeyebilir.