Bu korona illeti gelmeden önce de tıbbi atıklar ayrı toplanırdı.

Bunun için özel yapılmış araçlar, genelde sağlık kuruluşlarından aldığı bu tıbbi atıkları yine özel bir şekilde imha ederdi.

Şimdi bu konuda daha hassas davranılıyor.

Ancak görüyoruz ki, şimdi vatandaşların kullandığı maske, eldiven gibi eşyalar caddelerde, sokaklarda geziyor.

Duyarlı bir vatandaş olarak bunları lütfen yapmayın, kullandığınız maske, eldiven gibi gereçleri gelişi-güzel atmayın.

Onlar da şu anda bir anlamda tıbbi atık sayılıyor.

 

***

Korana illetinden kurtulmak için, insanlara bulaşmaması için o kadar önlem alınıyor.

Yetkililer bu konuda didinip duruyor.

Amaç hastalığın yayılmaması, insanlara bulaşmaması.

Bu maskeleri ve eldivenleri sokaklara atanlar taşıyıcı olabilir.

Onlardan virüs yayılabilir.

Haber sayfalarımızda göreceğiniz gibi, Eskişehir Çevre Derneği bu konuya dikkat çekiyor.

Başkan Sadık Yurtman, bu konuda, “Enfeksiyon taşıma riski olan maske ve eldivenler bu süreçte güvenli toplanması ve güvenli şekilde yok edilmesi konusunda hassasiyet göstermemiz gerekmektedir. Kişilerin sokağa çıkarken kullandığı maske, eldiven gibi tek kullanımlık ekipmanları gelişi güzel atmaması, evsel atıklar ile çöpe atılmaması önem arz etmektedir. Bu maske ve eldivenlerin dezenfekte edilerek çöpe atılması virüsün yayılmaması için uygun olacaktır” diyor.

 

***

Bu konuda vatandaşları duyarlı olmaya da davet eden Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği halkı uyarmayı ve çevreyi korumaya/kirletmemeye  çağırıyor.      

Hastanelerimizde virüs/mikrop bulaşmış yurttaşlarımızın tedavisi, ilaç ve aşı ve tedavi geliştirme çalışmaları sırasında ortaya çıkan atıkların; doğru koşullarda taşınması ve güvenli şekilde yok edilmesi, virüsün yayılmasının yavaşlaması açısından önemli rol oynamaktadır. Hastanelerde; Korona  Covid -19 virüsü bulaşmış kişilerin kullandığı ve bulaşıcı maddeleri içeren veya içerme ihtimali olan tüm evsel ve klinik atıklar;  Tıbbi Atık olarak algılanmalı ve tıbbi atık prosedürüne  uygun toplama, taşınma ve yok edilmesi yapılmalıdır.