Geçtiğimiz hafta ‘Tedbirlere uymuyoruz, yasaklar geliyor’ demiştim. Dediğim gibi de oldu. 65 yaş ve üzerine sokağa çıkma yasağı geldi. Şehirlerarası otobüs seferlerine kısıtlama geldi, YHT seferleri durduruldu. Çalışma saatlerinde sınırlamalara gidilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu kez açık açık da uyardı. ‘Bu tedbirlere uymazsanız, daha ileri kararlar almamız gerekecek’ dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, geçen gün Twitter hesabından Tramvay ve otobüsteki toplam yolcu sayılarının değişimini gösteren bir tablo paylaştı. Yasak gelmeden bir önceki hafta Pazar günü yani 15 Mart’ta 105 bin kişi tramvay ve otobüs kullanmış. Yasaktan bir gün önce 21 Mart’ta 42 bin 325 yolcu taşınmış. 22 Mart’ta ise bu sayı yasakla birlikte birden 22 bin 739 olmuş. Yasaktan sonra ise yolcu sayısı 30 bin civarında seyretmiş. Yani dediğim gibi yasak gelene kadar tedbire uymayan binlerce kişi varmış. Yeni alınan tedbirlere gelecek olursak. Ne yalan söyleyeyim çok da umudum yok uyulacağına ama bekleyip göreceğiz. Bana sorarsanız yeni yasakların da eli kulağındadır.

SAYGISIZLARDAN DA KORUNACAKLAR

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada geniş yer bulan, toplumun tüm kesimleri tarafından kınanan ve üzüntüyle takip ettiğimiz bir olay yaşandı. Belki bunun gibi olayların sayısı daha fazladır da bize bu denk gelmiştir. Hepimiz izlemişizdir videoyu. Kendini bilmez birkaç genç, yaşlı bir amcayı çevirip, saygısızca konuşuyor. Yok, ceza kesmemiz lazım, evine git tarzı emreden konuşmalar. Ya birader sen kimsin de İhsan Amca ya da herhangi bir yaşlıyla bu tarzda konuşup, saygısızlık ediyorsun? Şu topluma ne faydan var otur önce onu düşün Allah’ın etkileşim manyağı. Sevgili büyüklerim sizler de evinizde kalıp yasağa uyarsanız, bu etkileşim sapıklarından da korunmuş olursunuz. Ayrıca merak da etmeyin, sizlerin yetiştirdiği birçok genç, büyüklerine saygıda kusur etmemeyi biliyor. Bu tipler de türemeye başladılar ama sayıları hala azınlıkta. Gençlerin büyük çoğunluğu, çalışmak zorunda olmayanlar da sizin için, sizlere virüs bulaştırmamak adına evinde kalıyor. Siz de gençlerin bu çabasına destek olun, sokağa çıkma yasağına riayet edin.

KORUYUCU EKİPMANLAR

Bu koruyucu ekipman konusu herkesin kafasını kurcalıyor. Sağlık meslek örgütleri ekipmanların yeterli olmadığı yönünde açıklamalar yapıyor. Yetkililer ise birkaç örneğin genellendiğini, ekipmanların yeterli olduğunu söylüyor. Bunun yanı sıra virüs bulaşan sağlıkçılar olduğunu da biliyoruz. Topluma bu konuda yeterli bilgilendirme yapılmıyor gibi hissediyorum. Bu işin doğrusu, gerçeği ne ise her şehrin İl Sağlık Müdürlüğü bilgilendirme yapmalı. Örneğin Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde koruyucu maskelerin yetersiz olduğu, sağlıkçıların bir maskeyi uzun süre kullandığı gibi iddialar var. Bu iddialar doğru mudur? Bu örnekte olduğu gibi ya hastane yetkilileri ya da İl Sağlık Müdürlükleri, Türkiye genelinde yerel medyayı kullanarak açıklamalar yapmalı. Bu süreçte vatandaşları şeffaf bir şekilde bilgilendirmek de oldukça önemli.

Haftaya görüşene kadar ‘Evde kalın, sağlıklı kalın.’