Korona virüsün yayılmasını önlemek adına her geçen gün tedbirler alınmaya, çağrılar yapılmaya devam ediyor. Bu çağrıların en önemlisi ise evde kalmak ve kalabalığa karışmamak. Alınan bu tedbirler ve çağrılar uyulduğu ölçüde fayda sağlar. Aksi takdirde hastalığın hızlıca yayılmasının önüne geçemeyiz. Vatandaşların büyük bir kısmının bu çağrılara uyduğunu hissetmek zor değil. Tramvaylar boş, sokaklarda insan sayısında büyük ölçüde azalma var. Yine de bazen akla mantığa sığmayacak olaylar da yaşanmıyor değil. Geçtiğimiz Cuma günü Diyanet İşleri’nin cemaatle namaz kılmaya ara verilecek açıklamasına rağmen bir grup Reşadiye Camii önünde toplanmış. Üstüne üstlük kapalı kapıyı görünce de önünde ağlayarak namaz kılmış. Yahu Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ‘Korona virüsü başkasına bulaştırmak kul hakkıdır’ demedi mi? Cuma namazını kılıp sevap işlerken, tut ki oradaki yaşlı bir vatandaşa virüs bulaştırdın, ölümüne neden oldun. Bunun vebali ile nasıl yaşayacaksın, öteki dünyada hesabını nasıl vereceksin? Bir başka olay ise önceki gün yaşanan asker uğurlaması. Otogarda yüzlerce insan asker uğurlaması için toplanmış. Görüntüleri görenler de haliyle büyük tepki göstermiş. Bu nedenle Odunpazarı Kaymakamlığı İlçe Hıfzısıhha Kurulu’nun kararı ile asker uğurlama törenleri ve bu kapsamdaki diğer faaliyetler yasaklandı. Yasağa uymayanlar hakkında cezai işlem uygulanmasına karar verildi. Çağrılar yeterli gelmeli. Ama gelmediği için insanların yasaklarla ve cezalarla durdurulması gerekiyor. Herkesi akla, mantığa davet ediyorum. Lütfen tedbirlere uyalım.

‘SIKI CAN İYİDİR ÇIKMAZ’

Bir diğer sorun ise toplu taşımada. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, toplu taşımayı kullanan yolcuların yüzde 20’sinin 65 yaş ve üzeri vatandaşlar olduğunu söyledi ve ekledi,‘‘ Ben bu risk grubundaki vatandaşlarımızdan özellikle rica ediyorum. Lütfen dışarı çıkarak hem kendinizi hem de halk sağlığını riske atmayınız!” Yapılan çağrılar yeterli gelmeyince bu kez de şehrin işlek bölgelerinde 60 yaş ve üzeri vatandaşların kullandığı banklar belediye tarafından geçici süre ile kaldırıldı. Bu hastalık özellikle 60 yaş ve üzeri için büyük risk taşıyor. Buradan büyüklerime ben de çağrıda bulunmak istiyorum. Biliyorum evde oturmaya alışkın değilsiniz. Biz gençler gibi bilgisayarda vakit geçirmeyi çok sevmiyorsunuz. Evde oturdukça canınız da sıkılıyor ama ne demişler ‘Sıkı can iyidir çıkmaz’. Bu yüzden hem kendi sağlığınız hem de halk sağlığı için şu lanet virüs kontrol altına alınana kadar evde kalmaya özen gösterin. Gerekmedikçe evinizden çıkmayın.

ESKİŞEHİRSPOR’A YAZIK OLUR

Japonya’da 56 takımın ortak kararı ile liglerde küme düşmenin kaldırılması kararının ardından Türkiye’de de bu yönde bir karar alınması yönünde beklentiler arttı. Gelecek sezon liglerin 22 takımla oynanması gibi bir öneri de ortada. Durumlar böyleyken Eskişehirspor Başkanı Mustafa Akgören, acı bir gerçeği İstikbal Gazetesi’ne verdiği demeçte açıkladı. Küme düşme kararı alınsa dahi Eskişehirspor’un Pinto dosyasından küme düşme ihtimali olduğu ortaya çıktı. Eğer böyle bir durum yaşanırsa bu gerçekten hem Eskişehirspor hem de Türk futbolu için önemli bir kayıp olur. Akgören’in konuşmasından anladığım kadarıyla ümitleri de tükenmiş durumda. Başlattıkları 1965 TL ile Kurtuluş kampanyasına da yeterli katılım olmamış. Ellerinden artık bir şey gelmediğini söylemiş. Umarım şehrin ileri gelenleri küme düşme kararı alındığı takdirde Pinto dosyasını çözmek ve Eskişehirspor’u küme düşmekten kurtarmak adına çeşitli çalışmalar yapar. Yoksa çok yazık olur.