Geçtiğimiz günlerde Eskişehir Attraction Star Awards yarışmasında ‘En Mutlu Şehir’ ödülünü aldı. Eskişehir bu ödülü aldığı sıralarda TÜİK tarafından ise 2019 Türkiye Yaşam Memnuniyeti araştırması açıklandı. 2017 yılında yüzde 58 olan yaşam memnuniyeti, 2018’de yüzde 53,4’e ardından da 2019’da yüzde 52,4’e düştü. Ülkenin yarısı mutlu yarısı mutsuz anlayacağınız. Eh hal böyle olunca Eskişehir’in böyle bir ödül alması da hepimizi daha da mutlu etti tabi. Bu arada TÜİK’in yayınladığı istatistiklerde dikkatimi çeken başka bir veri daha oldu. Hiçbir okul bitirmeyenlerin mutluluk oranı yüzde 59 ile en yüksek oran olarak belirtilmiş. İngilizlerin bir sözü var ‘Ignorance is bliss’ diye. Türkçe tercümesi ise ‘Cehalet mutluluktur’. Bu istatistik gerçekten öyle mi dedirtmedi değil. Tahminimce okumuş insanların hayattan beklentileri daha yüksek oluyor ve bunu sağlayamadıkları için de mutlu olma oranları düşüyor.

Bu meydan okuma sona ermeli

İnternette bir challange (meydan okuma) furyası aldı başını gidiyor. Bazıları iyi bazıları ise oldukça berbat. Örneğin ALS hastaları için yapılan bir meydan okuma vardı geçmişte. Hastalığa dikkat çekmek için insanlar üzerine buzlu su döküyor, başka birine de video çekmesi için meydan okuyor ve bağış yapıyorlardı. Şu sıralarda ise oldukça kötü bir meydan okuma olan ‘Skull Breaker Challange’ yani ‘Kafatası Kırıcı Meydan Okuması gündemde. Bu meydan okumada 2 kişi bir kişiyi havaya zıplaması için teşvik ediyor ve zıpladığında ise iki ayağına birden vurarak sırt üstü yere düşürüyor. Düşen kişi de kafasını çarptığı için adına da kafatası kırıcı denmiş. Aman gençler sosyal medyada birkaç video izlenmesi birkaç beğeni için birbirinizin hayatını riske atacak davranışlardan kaçının. Son günlerde konu hakkında birçok uzman da bunun ölüme varabilecek sonuçlar doğuracağını açıkladı. Umarım bu uyarılar dikkate alınır ve bir an önce bu saçma ve tehlikeli meydan okuma olayı sona erer.

Koronavirüs iddiası yalanlandı

Gazetecilik gerçekten zor bir meslek. İyice araştırılmadan yapılan haberler, vatandaşları olumsuz etkileyebiliyor. Yine bunlardan bir örneğini maalesef ki yaşadık. Basında yer alan iddialara göre Eskişehir’de Çinli bir öğrencide koronavirüs tespit edildiği yazıldı. Allah’tan İl Sağlık Müdürü Uğur Bilge elini çabuk tutarak bir açıklama yaptı da durumun öyle olmadığı, öğrencide virüs tespit edilmediği bilgisini halka ulaştırdık. Aynı şekilde Denizli, İzmir gibi illerimiz için de bu tarz iddialar çıktı ve yalanlandı. Haberi teyit ettirmek işte bu yüzden önemli. Ben yazayım da ne olursa olsun denmeli, halkın doğru haber alma hakkını düşünülmeli. Meslek etiği de zaten bunu gerektirir.