Anadolu Üniversitesi Eskişehir’in ve Türkiye’nin gözbebeği bir eğitim kurumu.

Üniversite’nin temelini 1958 yılında kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi attı, ancak kuruluşu daha sonraki tarihlerde gerçekleşti.

A.Ü. Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı’nın geçtiğimiz günlerde Prof. Dr. Orhan Oğuz’u İstanbul’daki evinde ziyaretinden sonra meslektaşım Ali Baş ve ardından da ben bir yazı yazdım.

O yazılarda A.Ü.’nün kurucu rektörünün Prof. Dr. Orhan Oğuz değil, Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen olduğunu belirtmiştik.

Bu bir çok kaynak da da böyle geçer.

 

***

Ancak bu konuda bazı yeni bilgiler ortaya çıktı.

Aynı zamanda Türk Ocağı Eskişehir Şubesi başkanı da olan Prof. Dr. Nedim Ünal, Anadolu Üniversitesi’nde de çalıştı halen Osmangazi Üniversitesi öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

Ünal’a göre, Anadolu Üniversitesi’nin resmi kuruluş tarihi 22 Kasım 1973 (Belge 1)

Kurucu Rektörü de Prof. Dr. Servet Bilir. (Belge 2)

Servet Bilir aynı zamanda Eskişehir milletvekili, Maliye Bakanı, 1960 ihtilalinden sonra idama mahkum edilen Hasan Polatkan’ın da eniştesi.

Orhan Oğuz rektör olmuyor ama A.Ü.’nün kuruluşu için uğraşan, emek harcayan ve TBMM’ye kanun teklifini veren Eskişehir milletvekili ve bir siyasi aktör olarak tarihte yerini alıyor.

Servet Bilir, 1973 ile 1980 yılları arasında rektörlük yapıyor.

 

***

1980’den 1982 sonuna kadar ise Prof. Dr. Orhan Karacadağ rektörlük görevini yürütüyor.

83 başında 12 Eylül’den sonra kurulan YÖK tarafından, o zamanlar Akademi Başkanı olan Yılmaz Büyükerşen’e rektörlük teklifi yapılıyor ve rektör oluyor.

 

***

Büyükerşen’in de üniversitenin kuruluşuyla ilgili anlattıklar var.

Örneğin adı konusunda.

Porsuk Üniversitesi olarak düşünülen ismin, kendisinin önerisiyle Anadolu olduğu.

Bazı kaynaklarda Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in kurucu rektör olarak belirtiliyor ama bu durumda Üniversite’nin üçüncü rektörü olduğu görülüyor.

Uzun yıllar Anadolu Üniversitesi’ne rektör olarak hizmet eden Büyükerşen, YÖK Kanununa ilave edilen "iki dönemden fazla rektörlük yapılamaz" hükmü gereği de rektörlükten ayrıldı.

Bir Eskişehir sevdalısı olan Büyükerşen, bambaşka bir kimlik kazandırdığı Eskişehir’e 20 yılı aşkın süredir de Büyükşehir Belediye Başkanı olarak hizmet veriyor.