Cumhuriyet Halk Partisi’nde kritik haftaya girmek üzereyiz. 23 Şubat 2020 Pazar günü gerçekleştirilecek olan seçimler öncesinde 5 partili başkanlığa aday olduklarını açıkladı. Bu isimler mevcut başkan Abdülkadir Adar, Recep Taşel, Metin Tomsuk, Ali Ünal ve dün adaylığını açıklayan Nevin Kavak oldu. Kulislerde ise birkaç ismin daha aday olabileceği yönünde söylentiler dolaşıyor.

Seçime bir hafta kala 5 ismin adaylığını açıklaması ve bu sayının artabileceği düşünülürken Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise daha önce yaptığı açıklamada, seçime tek aday ile çıkılması yönünde bir düşüncesi olduğunu ortaya koymuştu. Ancak Yılmaz Hoca’nın bu isteği şu aşamada zor görünüyor. Abdülkadir Adar aday olduğu sürece, karşısına aday çıkarılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Adayların söylemlerine baktığımızda ise, birçok adayın ortak bir söylemi olduğunu görüyoruz. Bu da yereldeki başarının iktidara taşınması için çalışmak. Bu söylem acaba seçim döneminde İl Başkanlığı yapan ve başarılı olan Adar’ın elini güçlendirir mi? Bir diğer taraftan delegenin çoğunluğunu elinde bulunduran Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un Abdülkadir Adar’a sıcak bakmaması ise Adar’ın şansını azaltan etkenlerden.

Şu ana kadar adaylığını açıklayan tek kadın aday olan Nevin Kavak ise kadınlara yönelik söylemleri ile dikkat çekiyor. İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun yakaladığı büyük başarı ise Eskişehir’de neden bir kadın CHP İl Başkanlığı yapmasın ki dedirtiyor. Kavak tek kadın aday olarak kalırsa, partide kadın il başkanı isteyenlerin desteği ile iyi bir ivme yakalayabilir. Kulislerde ismi geçen diğer kadın partililerin aday olup olmadığını bu hafta göreceğiz.

Öte yandan ortada bu kadar çok aday varken kimi adayların kendi listesinden bile fireler verebileceğini de düşünmüyor değilim. Bu yüzden önümüzdeki hafta adaylar için kritik geçecek. İsimlerin kendi aralarında anlaşıp, listelerini birleştirip birleştirmeyeceği, kazanmak için nasıl bir yol çizecekleri, bu haftaki tüm hareketleri oldukça önemli olacak. Bekleyip göreceğiz.

**********

Denetim nerede?

Geçtiğimiz günlerde Eskişehir Çevre Derneği Başkanı Sadık Yurtman ve üyeleri Porsuk Çayı’nın kirletilmesine dikkat çekmek için Eskişehir’den kalkıp Kütahya’ya gitti. Yurtman, burada yaptığı açıklamada fabrikaların atıklarını Porsuk’a boşalttığını ve bunun gözle görülür olduğuna dikkat çekti. Anlamadığım nokta şu. Denetim nerede denetim? Ortada gözle görülebilen bir gerçek varsa bunun denetiminin bu kadar zor olmaması gerekiyor. Gizli saklı, kıyada köşede kalmış bir yer değil ki bu koca Porsuk Çayı. Yıllardır kirliliğine dikkat çekilen Porsuk Çayı. Yetkililerin bir an önce bu fabrikalara bir dur demesi, caydırıcı cezalar uygulaması gerekiyor. İnsan yaşamı için en önemli unsur olan suyumuza lütfen sahip çıkılsın.

***********

Kadın emeğine değer veriliyor!

Dün Odunpazarı Belediyesi Kadın El Sanatları Pazarı’nın ikinci mağazası Hamamyolu Caddesi üzerinde açıldı. Bunun bir benzeri de Tepebaşı’nda Hanımeli Sokak. Eskişehir’de kadın emeği gerçekten yüceltiliyor. Kadınlar bu sayede hem sosyalleşiyor hem de ev ekonomilerine katkıda bulunuyor. Başkanlara kadınlara ve kadın emeğine verdikleri değerden ötürü teşekkür ediyorum.