Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, D100 Karayolu üzerindeki Çetin Emeç Üst Geçidi’nin adının bir oldu bittiyle getirilerek değiştirilmesi basın meslek örgütlerinden büyük tepki aldı.

Basın şehidimizin adının yaşatılmasının Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından engellenmeye kalkışıldığı ifade edildi.

7 Mart 1990 günü alçakça bir suikastla aramızdan koparılan Çetin Emeç önümüzdeki günlerde 30’uncu ölüm yıl dönümü dolayısıyla anılacak.

Bu anma öncesi yapılan bu vefasızlığın kabul edilemez olduğu da belirtildi.

 

***

Bu konuyla ilgili Türkiye genelinde örgütlenmiş 9 basın meslek kuruluşunun ortak bir açıklama ile tepki göstermesi pek sık rastlanan bir durum değil.

Ama çok güzel bir gelişme.

Basının sorunları ile ilgili aşağıda isimlerini ve yöneticilerini vereceğim basın meslek kuruluşları büyük mücadeleler veriyor.

Yaptıkları açıklamalarla gerek yaygın, gerekse yerel medyanın durumunu gözler önüne seriyorlar.

Bu duyarlılığın hep böyle devam etmesini istiyoruz.

 

***

Şimdi aralarında Pınar Türenç Başkanlığındaki Basın Konseyi, Yılmaz Karaca Genel Başkanlığındaki Türkiye Gazeteciler Federasyonu, Gökhan Durmuş Genel Başkanlığındaki Türkiye Gazeteciler Sendikası, Can Güleryüz Genel Başkanlığındaki Çağdaş Gazeteciler Derneği, ayrıca Nezmi Bilgin Başkanlığındaki Merkezi Ankara’da bulunan Gazeteciler Cemiyeti (Ankara Gazeteciler Cemiyeti), Misket Dikmen Başkanlığındaki İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Derya Akbıyık Başkanlığındaki Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti, Veysi İpek Başkanlığındaki Diyarbakır Gazeteciler Cemiyeti, Mehmet Yazıcı Başkanlığındaki Samsun Gazeteciler Cemiyeti ortak bir açıklama yaptı.

Ve açıklamada şunu söylediler.

“Başta Çetin Emeç olmak üzere tüm basın şehitlerimize karşı dayatılan bu saygısızlığı şiddetle kınıyoruz. Yanlıştan bir an önce dönülmesini Türk basını ve kamuoyu adına bekliyoruz. Şu gerçeği bilsinler ki, bu tür nafile çabalarla basın şehidimiz Çetin Emeç’in adını köprülerden belki silebilirler ama gönüllerden asla.”

 

***

Çetin Emeç, bir İstanbul gazetecisiydi.

Çeşitli gazeteler ve basın meslek örgütlerinde görev aldı.

Hürriyet Gazetesi’nin “Hürriyet” olduğu dönemlerde Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı.

7 Mart günü işine gelirsen şoförü ile birlikte öldürüldü.

Kocaeli’nde isminin verildiği üst geçitten Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından ismi silindi.

Bu ismin silinmesine tepki veren dokuz meslek örgütünün içersinde Merkezi İstanbul’da bulunan Gazeteciler Cemiyeti’nin, yani İstanbul Gazeteciler Cemiyeti’nin adını göremedik.

Olsa bu açıklama daha güçlü olurdu.