Eskişehir’in şu anda üç üniversitesi var.

Türkiye’de İstanbul ve Ankara’dan sonra devlet üniversitesi olarak üç eğitim kurumu olan nadir kentlerden biridir.

Üniversitelerimizden biri olan Osmangazi Üniversitesi bu yıl 50. Yılını kutlamaktadır.

Anadolu Üniversitesi ise iki yıl önce 60. Yılını kutlamıştı.

Eskişehir’in ilk üniversitesi olan Anadolu Üniversitesi bünyesinden Osmangazi, Teknik Üniversite’ni çıkarmanın yanı sıra Afyon Kocatepe ve Kütahya Dumlupınar Üniversitelerinin de kuruluşunda etkin oldu.

 

***

Anadolu Üniversitesi'nin temelini, 1958 yılında kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi oluşturur. Akademi’nin kurucu Başkanı Prof. Dr. Orhan Oğuz’dur. 1982 yılında Anadolu Üniversitesi'ne dönüştürülmüş ve ilk kurucu rektörü olarak da Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen atandı.

Orhan Oğuz ise yine 1982 yılında Marmara Üniversitesi’nin kurucu rektörü olarak atandı. Orhan Oğuz’un Eskişehir ve Türkiye’nin gerek eğitim hayatına, gerekse siyasi hayatına olan katkıları da kesinlikle inkar edilemez.

İlk dönemlerde, Yunus Emre ve İki Eylül olmak üzere iki farklı kampüste faaliyet gösteren Anadolu Üniversitesinin, Meşelik ve Bademlik kampüslerinde bulunan eğitim birimleri daha sonra Osmangazi Üniversitesi'ni oluşturdu.

İki Eylül kampüsü ise 2018 yılında Anadolu Üniversitesi'nden ayrılarak Eskişehir Teknik Üniversitesi'nin temeli oldu.

 

***

Bademlik Kampusü’nde bulunan Eskişehir Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi’nin kuruluşu olan 1970 yılı Osmangazi Üniversitesi’nin de kuruluşu olarak kabul edilir.

Bu nedenle ESOGÜ bu yıl 50. Yılını kutlamaktadır.

Gerek Anadolu, gerekse Osmangazi Üniversitelerinin rektörlerine baktığımızda Eskişehir dışından pek rektör göremeyiz.

Çünkü o zamanlar Üniversiteler, rektörlük için aday olan öğretim üyelerinin arasından yine öğretim üyeleri tarafından seçilen üç kişi arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanırdı.

Bu nedenle de rektörlerin hemen hepsi bu üniversitelerde öğrencilik yapmış, sonradan öğretim üyesi olup rektörlüğü kadar gelen akademisyenlerden oluştu.

 

***

Şu andaki mevcut rektörlerimizden Anadolu Üniversitesi Rektörü Şafak Ertan Çomaklı, Erzurum Atatürk Üniversitesi’nden, Osmangazi Üniversitesi rektörü Kemal Şenocak da Ankara Üniversitesi’nden geldi.

Akademik hayatının büyük bir bölümünü Eskişehir’de geçiren Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin ilk ve kurucu rektörü unvanını aldı.

Üniversitelerimiz yaptıkları eğitim, öğrencilere sağladıkları ile ülkenin önde gelen üniversitelerindendir.

Osmangazi ve diğer üniversitelerimize nice başarılı yıllar diliyorum